Κύπρος


Μάθαμε επιτέλους τι είναι η αποκεντρωμένη χωρίς σεμινάριο

Στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, περιέγραψε τι ακριβώς εννοεί με την «πρότασή» του για αποκεντρωμένη ομοσπονδία (παραθέτω τη λέξη πρόταση σε εισαγωγικά διότι δεν έχω αντιληφθεί αν πρόκειται ακριβώς για πρόταση ή για κάτι που μάλλον του ξέφυγε σε μια στιγμή χαλαρότητας). «Μέσα στην κεντρική εξουσία πρέπει να υπάρχουν οι αρμοδιότητες ώστε να διασφαλίζονται μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνής προσωπικότητα. Την ίδια ώρα πρέπει να διασφαλίζεται το ενιαίο της οικονομίας με μια κεντρική τράπεζα δοθέντος ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι θέματα που θα αποτελέσουν βασικά εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση και οι υπόλοιπες να ανατεθούν στις κοινότητες».

Μετά από αυτή την περιγραφή της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν χρειάζεται και ασφαλώς δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σεμινάριο με θέμα «Ομοσπονδία – Συνομοσπονδία» του οποίου την πραγματοποίηση είχε εισηγηθεί ο κ. Αναστασιάδης τον περασμένο Οκτώβριο. Στο σεμινάριο επρόκειτο να κληθούν εμπειρογνώμονες για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς είναι η ομοσπονδία, τι είναι η αποκεντρωμένη  ή χαλαρή ομοσπονδία και τι είναι η συνομοσπονδία. Αυτό που αναμένουμε τώρα να μάθουμε είναι τι είναι αυτοί οι όροι αναφοράς, τους οποίους ψάχνουμε εδώ και αρκετούς μήνες και  οι οποίοι, όταν και αν τους βρούμε, θα ανοίξουν τον δρόμο για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, που διακόπηκαν πριν από δύο σχεδόν χρόνια. Τι ακριβώς είναι οι όροι αναφοράς δεν γνωρίζουμε, κανένας δεν γνωρίζει.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πιο ανόητη ιδέα και δεν είναι η ανακάλυψη κάποιων όρων αναφοράς να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Για το κυπριακό υπάρχουν δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, εκατοντάδες ιδέες, εκατοντάδες έγγραφα και δεν χρειάζονται κάποιοι απροσδιόριστοι όροι αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, όφειλε να είχε αντιληφθεί μέχρι τώρα, μετά από τις τόσες επισκέψεις της στην περιοχή και κυρίως στην Κύπρο, ότι για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αν πράγματι αυτός είναι ο στόχος της αποστολής της, δεν είναι η απουσία όρων αναφοράς, όποιοι κι αν είναι αυτοί, αλλά η απουσία της βούλησης και της αποφασιστικότητας των μερών να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.