Κύπρος


Οι νέες ιδέες και οι παλιές

O εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν νέες ιδέες στο κυπριακό και ότι καμία ιδέα που τέθηκε από την ε/κ πλευρά δεν έχει τη στήριξη είτε της τ/κ πλευράς είτε της διεθνούς κοινότητας. «Λέγεται ότι χρειάζονται νέες ιδέες. Πάντοτε υπάρχει ανάγκη για ιδέες, άλλο ιδέες όμως, άλλο σύγκλιση». Ο κ. Μπουρτζιού υποστήριξε ότι «αυτοί που μιλούν για την ανάγκη να υπάρξουν νέες ιδέες έχουν χάψει το δόλωμα που πέταξε ο κ. Αναστασιάδης για να προκαλέσει σύγχυση και σέρνουν σε κενά λόγια την κοινότητα μιλώντας για δήθεν νέες ιδέες».

Κάτι ανάλογο δήλωσε και η σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη για θέματα ιστορίας και πολιτικών υποθέσεων και συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά με το να μιλά για νέες ιδέες υπονοεί μοντέλα που συνεχίζουν το υφιστάμενο στάτους κβο και μια αυτοδιοικούμενη περιοχή που δεν βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Η κ. Σαμανί είπε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι προτείνεται λύση δύο κρατών και αναγνώριση του ψευδοκράτους κάτι το οποίο απορρίπτει ο κ. Ακιντζί.

Αλλά για νέες ιδέες ή νέες επιλογές (δύο κρατών) μίλησε στην Τζειν Χολ Λουτ, όπως ομολόγησε ο ίδιος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετέφερε στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, το μήνυμα πως κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι για μια λύση στην Κύπρο».

Ίσως και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «να έχαψε το δόλωμα που πετάξαμε», όπως υποψιάζεται ο κ. Μπουρτζιού, κι αυτόν έπρεπε να κατονομάζει, αντί να αναφέρεται σε γενικότητες. Έτσι θα υπηρετούσε καλύτερα την θέση ότι «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δίδει έναν δίκαιο αγώνα μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ για το μοντέλο της ομοσπονδίας». Περισσότερη σημασία, όμως, έχει η θέση του σύμβουλου του Ακιντζί ότι ο στόχος της ομοσπονδιακής λύσης δεν πέθανε και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο το λένε σκόπιμα για να συγχύσουν τον κόσμο.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που περισσότερο απευθύνεται σε εμάς, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά στην Άγκυρα που έχει τους λόγους να υπονομεύει αυτή τη λύση για να προωθήσει τη διχοτόμηση. Εμείς, έχουμε λόγους να εμποδίσουμε την ομοσπονδία για να «πετύχουμε» τη διχοτόμηση;

Top News