Breaking News

Κύπρος


Οι άστεγοι είναι εδώ ! Μην κλείνετε τα μάτια

ΣΑΒΒΑΤΟ βράδυ και ο κατά τα άλλα καλότατος συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου, μου δίνει ξαφνικά, μέσα από την εκπομπή του στην τηλεόραση του ΑΛΦΑ «24 ώρες», μία ασύλληπτης δύναμης και πόνου, γροθιά στο στομάχι. Με ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ και προσωπικές συνεντεύξεις αναδεικνύει το πρόβλημα των αστέγων της Κύπρου. Ένα πρόβλημα, που όλοι μπορεί να γνωρίζουμε ότι είναι πλέον υπαρκτό και στην Κύπρο, αλλά ουδέποτε ίσως συνειδητοποιήσαμε την έκταση και τραγικότητά του.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ μας, που είτε λόγω κρίσης, είτε λόγω προσωπικών ατυχιών ή και λαθών, βρέθηκαν από την μία στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτι και υποχρεώνονται να ζουν στους δρόμους, σε πάρκα, αυτοκίνητα, αντίσκηνα ή στην «καλύτερη» περίπτωση, σε πρόχειρα αλλά ακατάλληλα και ανθυγιεινά  αυτοσχέδια καταλύματα. Πολλοί δε από αυτούς, όχι μόνοι αλλά μαζί με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Και κατά τραγική ειρωνεία, οι περισσότεροι από αυτούς βιώνουν το δράμα τους στην πόλη - καμάρι της Κύπρου, την κοσμοπολίτικη Λεμεσό, λίγα μόνο μέτρα δίπλα από τα χλιδάτα, πολυτελή και πολυδιαφημιζόμενα πανύψηλα κτήρια.

ΚΑΘΕ περίπτωση και μία ξεχωριστή προσωπική τραγωδία και όλες μαζί, μία πραγματική τραγωδία για όλη την κοινωνία μας, η οποία «κατάφερε» μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, να αποκτήσει εκείνο που μέχρι πρότινος φαινόταν αδύνατο, απίθανο, αλλά και κυρίως κορόιδευε, βλέποντάς το να συμβαίνει αλλού.

ΤΟ ΓΙΑΤΙ φθάσαμε σε αυτή την τραγική πραγματικότητα, όλοι το αντιλαμβάνονται. Κανείς άνθρωπος δεν γίνεται άστεγος από επιλογή, όπως λίγο πολύ άφησε ατυχώς να εννοηθεί στην συγκεκριμένη εκπομπή, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας. Αυτούς τους ανθρώπους τους έφερε και τους φέρνει σε αυτή την κατάσταση η ανεργία, οι εξευτελιστικοί μισθοί, η ιλιγγιώδης και ανεξέλεγκτη αύξηση στα ενοίκια και η υποτυπώδης κοινωνική πρόνοια, για την οποία αντί να ντρεπόμαστε, παινευόμαστε.

ΚΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ακριβώς τον λόγο το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας και της πολιτείας, που αν πραγματικά θέλει να μην δει τους αριθμούς των αστέγων να θεριεύουν πρέπει να αφυπνισθεί το γρηγορότερο και να αντιληφθεί ότι το χρέος και το καθήκον της, δεν είναι απλά να δώσει ένα πενιχρό επίδομα ή να εξασφαλίσει μία στέγη για μερικά βράδια σε κάποιον που έμεινε ήδη άστεγος, αλλά να καταπολεμήσει αποφασιστικά και να εξαλείψει τους πραγματικούς λόγους και αιτίες που αφήνουν κάποιον άστεγο.

ΤΟ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ σήμερα το πρόβλημα είναι σχετικά περιορισμένο, δεν πρέπει να μας παραπλανεί. Οι 50 -100 σήμερα, γίνονται πολύ εύκολα 500-1000 αύριο και ακόμα περισσότεροι μεθαύριο, αν δεν κινητοποιηθούν δραστικά και αποφασιστικά εκείνοι που πρέπει σήμερα. Το ότι οι δείκτες της ανεργίας πέφτουν συνεχώς είναι σίγουρα θετικό, αλλά ήλθε η ώρα να δούμε και την πραγματική αντιστοιχία των μισθών με το βασικό κόστος ζωής και να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμα και να έχει κάποιος σήμερα μία δουλειά, δεν σημαίνει ότι μπορεί να διασφαλίσει και την στέγασή του.

ΠΡΕΠΕΙ, επιτέλους, να αντιληφθούμε ότι ο σημερινός απόλυτος παραλογισμός του να βρίσκονται τα ενοίκια για ένα απλό διαμέρισμα ενός -δύο δωματίων στα 600 με 800 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός είναι στα 800 -1000 ευρώ, δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ή τα ενοίκια πρέπει να προσγειωθούν και λογικευθούν ή οι μισθοί να ανέβουν επιτέλους.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ έχει, ή τουλάχιστον πρέπει να έχει, λόγο και για τα δύο και ήλθε η ώρα να τον πει. Διαφορετικά το πρόβλημα των αστέγων και στην Κύπρο θα διογκούται, μέρα με την μέρα και περισσότερο και τότε θα είναι αδύνατο να το ελέγξουμε.