Πολιτική


«Η συνεργασία στην ενέργεια να συνδράμει στην ειρήνη στην περιοχή»
«Η συνεργασία στην ενέργεια να συνδράμει στην ειρήνη στην περιοχή»

Η ανάπτυξη στρατηγικών σχέσεων με φίλες γείτονες χώρες, όπως η Ιορδανία, αποτελεί για την Κύπρο, βασικό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής, με απώτερο στόχο την οικοδόμηση ενός ευρύτερου πλέγματος συνεργασιών και τη δημιουργία ενός οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας των κρατών της περιοχής, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε εισαγωγική ομιλία του στην 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα.

«Ο στόχος αυτός καθίσταται καίριας σημασίας υπό το φως σοβαρών προκλήσεων και καταιγιστικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Συλλούρης, σημειώνοντας ότι στην περίπτωση της Κύπρου, οι προκλήσεις αυτές προέρχονται από την Τουρκία και αφορούν, τόσο στο κυπριακό πρόβλημα όσο και στα αναφαίρετα ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δύο ζητήματα, που άπτονται κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.

Επί του προκειμένου, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας, αλλά και για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Ιορδανία και το ιορδανικό Κοινοβούλιο, σε αυτά τα ζητήματα, στο περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.  

Ενέργεια

Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας να αποτελέσει καταλύτη προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή μας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του στην ενότητα Ενέργεια της 1ης τριμερούς συνάντησης. Ανέφερε πως τα αποθέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν και αναμένεται  να ανακαλυφθούν περαιτέρω στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχουν αναγάγει την περιοχή σε σημαντικό εναλλακτικό διάδρομο και συνεισφορέα στο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και παρέχουν ευκαιρίες για συνέργειες για την προώθηση της συνδεσιμότητας και τη μείωση του κόστους της ενέργειας προς όφελος της ανάπτυξης των χωρών και των λαών της περιοχής.
 
Το East Mediterranean Gas Forum, σημείωσε, στο οποίο μετέχουν, πέραν της Αιγύπτου που είχε την πρωτοβουλία για τη σύστασή του, Κύπρος, Ιορδανία, Ελλάδα, Παλαιστίνη και Ισραήλ και το οποίο στοχεύει στη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει η στήριξη αυτού του εγχειρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ΗΠΑ.
 
Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιεί τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, συνέχισε, η κατοχική Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκυπρίους ως άλλοθι, επιδιώκει την ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με απειλές και προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως με κάθε ευκαιρία, η Κυπριακή Δημοκρατία διαβεβαιώνει ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ενώ πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, οι πόροι του οποίου προορίζονται για τις επόμενες γενιές.
 
Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Συλλούρης είπε στην παρέμβασή του πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και συντονισμό των τριών χωρών στο διμερές, τριμερές και περιφερειακό πλαίσιο, όπως η Ένωση για τη Μεσόγειο. Το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, που υπογράφτηκε  κατά την 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας,  έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη συνεργειών στον τομέα αυτό, μια πολύ σημαντική εξέλιξη, υπό το φως των ραγδαίων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, λόγω της κλιματικής αλλαγής, είπε.
  
Πρόσθεσε πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου η Κύπρος να ανταποκριθεί στους εθνικούς ενεργειακούς της στόχους, στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών και στόχων της ΕΕ προς αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή μας. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας ευθυγραμμίζονται με τις σχετικές ευρωπαϊκές νομοθεσίες και σε αυτούς περιλαμβάνεται η αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό.
 
Όπως ανέφερε τα σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούν ειδικότερα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες και συστημάτων θερμομόνωσης σε οροφές, σχέδιο για φωτοβολταϊκά πάρκα (ισχύος 80 ΜW), με πρόνοια για αποθήκευση ενέργειας.
 
Επίσης, είπε πως η επαναχρησιμοποίηση του νερού από επεξεργασμένα λύματα αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής της Κύπρου για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, σημειώνοντας πως ποσοστό 96,6% των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων σε οικισμούς πέραν των 2000 ατόμων επαναχρησιμοποιούνται για άρδευση και επαναφόρτιση υδροφορέων (στοιχεία 2016).
 
Όσον αφορά στα αποθέματα νερού, είπε πως καταγράφεται φέτος μια ιδιαίτερα ευεργετική χρονιά για την Κύπρο, με τη συνολική πληρότητα των φραγμάτων να έχει ξεπεράσει το 86%. Ωστόσο, σημείωσε, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, καθώς οι τάσεις των τελευταίων χρόνων δείχνουν πως οι βροχοπτώσεις συνεχώς μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ αυξάνεται η ζήτηση νερού.
 
Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε στη συνέχεια πως το υπό διαμόρφωση τριμερές Μνημόνιο Συναντίληψης Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, θα αποτελέσει το πλαίσιο για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε τομείς υδατικής διαχείρισης κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της αφαλάτωσης και της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων. 
 
Τα Κοινοβούλια των τριών χωρών, είπε τέλος, έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουν όσον αφορά στην υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθεσιών, αλλά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στις κυβερνητικές πολιτικές και στην πορεία υλοποίησής τους.  «Έχουμε επίσης πολύ ουσιαστικό ρόλο να διαδραματίσουμε στην προώθηση συνεργειών και δράσεων, ειδικότερα όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη σύζευξη καθαρότερης ενέργειας και ανάπτυξης», κατέληξε.

Τουρισμός

Η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού συνεπάγεται πολλαπλά οφέλη, πέραν της οικονομικής ανάπτυξης και αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για προώθηση των πολιτισμών μας, της αλληλοκατανόησης, της συνύπαρξης και της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των λαών μας, ως κεντρικός στόχος της τριμερούς συνεργασίας Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Σε παρέμβασή του, στην ενότητα Τουρισμός της 1ης τριμερούς συνάντησης Προέδρων Κοινοβουλίων Ιορδανίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Νεκρά Θάλασσα,  ο κ. Συλλούρης είπε πως οι προοπτικές και οι ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα αυτό, είναι πολλές και μπορούν να φέρουν άμεσα και απτά αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι «οι τρεις χώρες μας έχουν κοινά πλεονεκτήματα, το ηλιόλουστο μεσογειακό κλίμα, την παραδοσιακή θερμή φιλοξενία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία τις καθιστούν πολύ ελκυστικούς προορισμούς».

«Τα πλεονεκτήματα αυτά», είπε, «δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, αλλά να αλληλοενισχύονται μέσω κοινών δράσεων που θα τα αναδεικνύουν, με πολλαπλά οφέλη για τους λαούς μας».
 
Για την Κύπρο, ο κ. Συλλούρης είπε πως «ο τουρισμός αποτελεί κύριο οικονομικό πνεύμονα (για το 2018, συνεισφορά 12-13% στο ΑΕΠ, αφίξεις τουριστών σχεδόν 4 εκ. , έσοδα €2,7 δισ.) και έναν από τους βασικούς πυλώνες στις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη και περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη».

Όπως σημείωσε, «κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ιορδανία του Υφυπουργού Τουρισμού, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ιορδανίας, ειδικότερα δε θέματα, όπως η ψηφιακή προώθηση τοπικών τουριστικών εμπειριών και η δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων».
 
«Οι δυνατότητες διεύρυνσης στο τριμερές επίπεδο Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου των προοπτικών συνεργασίας σε αυτά και σε άλλα θέματα που εμπίπτουν στον τομέα του τουρισμού, αξιολογούνται, στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών που καθορίστηκαν στην Πρώτη Τριμερή Συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών, στη Λευκωσία, τον Ιανουάριο 2018: Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, ενθάρρυνση συνεργειών, με συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στήριξη κοινών τουριστικών προγραμμάτων, αλλά και η προώθηση επενδύσεων, που θα διευρύνουν, θα αναπτύξουν και θα εξελίξουν ποιοτικά τις τουριστικές μας υπηρεσίες», είπε.               
Σημείωσε ακόμα ότι «στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην προώθηση συνδυασμένων προγραμμάτων διακοπών για τουρίστες από μακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία».

Επίσης, ανέφερε ότι «πολύ σημαντική είναι η πτυχή της εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα», για να προσθέσει ότι «η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα συμβάλει στη δημιουργία  δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου του τουρισμού, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται».

Καταληκτικά, ο κ. Συλλούρης είπε πως τα Κοινοβούλια Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου μπορούν να συμβάλουν και σε αυτό τον τομέα συνεπικουρικά, αλλά και πολύ ουσιαστικά, μέσω της προώθησης σχετικών νομοθεσιών, της ανταλλαγής πληροφοριών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, αλλά και μέσω της ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και/ή της ώθησης συγκεκριμένων συνεργειών και δράσεων, ενεργοποιώντας αρμόδιους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τους πολίτες των τριών χωρών, με στόχο πάντοτε οι ενέργειές να έχουν πρόσθετη αξία και απτά αποτελέσματα.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν βασική κινητήρια δύναμη για να έρθουν κοντά οι λαοί μας και ο στόχος αυτός διέπει τις κοινές δράσεις, που έχουν αναληφθεί ή τροχοδρομούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της τριμερούς συνεργασίας Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου, ανέφερε σε άλλη παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι οι δεσμοί μεταξύ των τριών χωρών ανάγονται στην αρχαιότητα, σημειώνοντας ότι «οι τρεις χώρες μας έχουν γίνει μάρτυρες και θύματα της κλοπής και παράνομης εμπορίας ανυπολόγιστης αξίας θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν στόχο διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας».
 
Αναφερόμενος στην τριμερή Συμφωνία Ιορδανίας, Ελλάδας, Κύπρου για την Παρεμπόδιση της Κλοπής, των Λαθραίων Ανασκαφών και της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταβίβασης Κυριότητας ή Ιδιοκτησίας Πολιτιστικών Αγαθών ή Πολιτιστικής Περιουσίας και την Προώθηση της Αποκατάστασής τους, που υπογράφτηκε στο πλαίσιο της 1ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στη Λευκωσία, τον Ιανουάριο 2018 και την οποία πρόσφατα επικύρωσε η κυπριακή Βουλή, είπε ότι είναι ενδεικτική της επείγουσας ανάγκης για ενισχυμένη συνεργασία, εν προκειμένω μεταξύ των τριών χωρών μας, σε αυτό το πεδίο.
 

Πηγή ΚΥΠΕ

Top News