Αστυνομικά


Μετρούσαν και τα δευτερόλεπτα οι γείτονες - 400 ευρώ γιατί γάβγιζε ο σκύλος του μετά τα μεσάνυχτα
Μετρούσαν και τα δευτερόλεπτα οι γείτονες - 400 ευρώ γιατί γάβγιζε ο σκύλος του μετά τα μεσάνυχτα

Ακριβά θα πληρώσει το γάβγισμα των σκύλων του και τα δικαστικά έξοδα, ιδιοκτήτης του οποίου οι σκύλοι γάβγιζαν ασταμάτητα μετά τα μεσάνυκτα ενοχλώντας του γείτονες. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε, ενώπιον του δικαστηρίου, ενοχή στην κατηγορία της κατοχής σκύλου χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή και ως εκ τούτου θα πληρώσει πρόστιμο €150.

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία: Κοριτσάκι ενός έτους νεκρό από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Ελλάδα

Ωστόσο, δεν παραδέχεται την κατηγορία ότι ενώ ο σκύλος ήταν υπό τη φροντίδα του, του επέτρεψε να γαβγίζει προκαλώντας οχληρία στο κοινό. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων κατέθεσαν και οι παραπονούμενοι γείτονες, οι οποίοι ανέφεραν ότι «τα γαβγίσματα ήταν συνεχόμενα για 10 δευτερόλεπτα, μετά ακολουθούσε σιωπή και μετά τα γαβγίσματα διαρκούσαν μισή ώρα. Το πρόβλημα διαρκούσε για καιρό και έγιναν πολλές καταγγελίες-τηλεφωνήματα

Διαβάστε επίσης: 18 μετανάστες εντοπίστηκαν στο Ακάκι – Ανάμεσα τους και ανήλικος

στην Αστυνομία σε σχέση με τους σκύλους του κατηγορούμενου, τον οποίο και αναγνώρισε στο Δικαστήριο». Το γάβγισμα ξεκινούσε γύρω στα μεσάνυκτα ή αργότερα στη 1.00 ή 2.00 το πρωί και οι σκύλοι βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 100-180 μέτρων από τα σπίτια τους. Οι πιο πάνω μαρτυρίες των γειτόνων κρίθηκαν αξιόπιστες από το δικαστήριο, επιβάλλοντάς πρόστιμο €400. Επίσης, το Εφετείο, διέταξε όπως ο ιδιοκτήτης του σκύλου καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα, ύψους €180.

ΝΟΜΟΣ. Σύμφωνα με τον Περί Σκύλων Νόμο, οποιοδήποτε πρόσωπο επιτρέπει ή ανέχεται όπως ο σκύλος του οποίου είναι ιδιοκτήτης ή τον οποίο έχει κάτω από τη φροντίδα του δημιουργεί θόρυβο με ηχηρό και συνεχές γαύγισμα που προκαλεί οχληρία στο κοινό, είναι ένοχος αδικήματος. Μάλιστα, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι δώδεκα μήνες ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές. Ενώ, σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, ο νόμος προνοεί ποινή φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σε πρόσφατη επιστολή του στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, αναφέρει ότι η απόδειξη του αδικήματος της πρόκλησης οχληρίας από σκύλο είναι αρκετά δύσκολη ενώπιον του δικαστηρίου, αφού για να καταλήξουν τα δικαστήρια σε καταδικαστική απόφαση, απαιτείται όπως η μαρτυρία του κατηγορουμένου καλύπτει όλα τα συστατικά στοιχεία του αδικήματος, όπως αυτά αναφέρονται στον περί Σκύλων Νόμο. Η κατηγορούσα αρχή θα πρέπει να αποδείξει ακόμη ότι η ηλικία του σκύλου είναι πάνω από τριών μηνών και ότι ο κατηγορούμενος είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σκύλου, δηλαδή έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες. Ο κ. Νικολάου προσθέτει επίσης ότι θα πρέπει να διαφανεί και η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του σκύλου κατά τον επίδικο χρόνο για να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτρέπει ή ανέχεται το συνεχές γαύγισμα. Σε περίπτωση που φανεί ότι ο ιδιοκτήτης προσπάθησε να καθησυχάσει το σκύλο, τότε δεν αποδεικνύεται το περιστατικό, δεν αποδεικνύεται ως παράπτωμα.

ΟΧΛΗΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ. Προκειμένου, να αποδειχθεί η δημόσια φύση της οχληρίας όπως προνοείται στη σχετική νομοθεσία, η μαρτυρία για πρόκληση οχληρίας πρέπει να προέρχεται από πέραν του ενός μάρτυρα, ώστε να διαπιστώνεται πρόκληση οχληρίας στο κοινό. Επίσης, ο παραπονούμενος μάρτυρας ή ο αστυνομικός που επισκέφθηκε τον τόπο πρόκλησης της οχληρίας κατά την επίδικη χρονική περίοδο, μέσα από τις αναφορές τους θα πρέπει να αποδείξουν ότι ο σκύλος δημιουργούσε θόρυβο με ηχηρό και συνεχές γαύγισμα. Ενώ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί και μαρτυρία για την τοποθεσία όπου προκλήθηκε η οχληρία, αν δηλαδή είναι κατοικημένη περιοχή, σε ποια απόσταση βρίσκεται ο παραπονούμενος από τον σκύλο που προκαλεί οχληρία και κατά πόσο από τα γαυγίσματα έχει επηρεαστεί η ποιότητα της καθημερινής ζωής των περιοίκων.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκαν παρόμοια προβλήματα, αφού παρόμοιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν το δικαστήριο, ωστόσο, οι κατηγορούμενοι σε αρκετές περιπτώσεις κρίθηκαν ως αθώοι. Ενώ κάποιες υποθέσεις οδηγήθηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αλλά οι ποινικές διώξεις έχουν ανασταλεί από τον Γενικό Εισαγγελέα κατόπιν αιτημάτων των δικηγόρων υπεράσπισης λόγω μη ικανοποιητικής μαρτυρίας ή λόγω απόσυρσης του παραπόνου.

Πηγή: Αλήθεια