Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 LIVE DANSING JUNIOR | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Ιστορικές στιγμές – Ιστορικές ευθύνες

«Η τετραμερής ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση. Κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής για την ειρήνη, την ασφάλεια, για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών της περιοχής. Εν συνεχεία βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά και τα θέματα ασφάλειας και της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας», δήλωσε φανερά ικανοποιημένος ο ΠτΔ μετά την τρίμερη Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ με τη συμμέτοχη και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Τώρα αν ήταν τριμερής κατά τον ΥΠΕΞ ή τετραμερής κατά το ΠτΔ, δεν έχει και μεγάλη σημασία. Οι ΗΠΑ ήταν εκεί, στην ονοματολογία θα τα χαλάσουμε. Αν θέλουμε όμως να ακριβολογούμε η ιστορική αυτή διάσκεψη ήταν 2½μερής μια και η μισή μας πατρίδα συμμετείχε.

Αν ακόμα η συνάντηση των Ιεροσολύμων συνδυαστεί με την επικείμενη τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου με τη συμμετοχή μάλιστα του Γάλλου πρόεδρου και με τις τριμερείς που προγραμματίζονται με χώρες του περσικού κόλπου, τότε πράγματι οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές.

Εκτός της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθούμε, της πολυκατευθυνόμενης κατά τον κ. Κατρούγκαλο, ο σημαντικότερος παράγοντας που συνέτεινε τα μέγιστα στην αναβάθμιση της μικρής και συνάμα μισής μας πατρίδας είναι αναμφίβολα οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αφροδίτη, στο Καλυψώ και στον Γλαύκο. Αποδεδειγμένα λοιπόν τα ενεργειακά επέδρασαν αστραπιαία ως καταλύτης για να καταστεί η Κύπρος ένας μεγάλος παίχτης στα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δρώμενα της Ανατολικής Μεσόγειου και όχι μόνο. Αν και ο καταλύτης αυτός προοριζόταν για την επανένωση τελικά σιγά σιγά λόγω κακής «δοσολογίας» εδραιώνει περαιτέρω την διαίρεση.

Αυτό όμως που ίσως να μετρίασε κάπως τις ιστορικές αυτές στιγμές ήσαν οι αναφορές του ΠτΔ στο κυπριακό. Τη μεγάλη ικανοποίηση για τις συμμαχίες διαδέχθηκε μια απογοήτευση για τις προοπτικές του εθνικού θέματος. 

«Ήταν πλήρως ενήμερος γιατί διατέλεσε παλαιότερα στενός συνεργάτης της κυρίας Λούτ, και έτσι είχα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν αποτέλεσμα αξιώσεων που προβάλλονται είτε από πλευράς της Τουρκίας, είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας», δήλωσε ο πρόεδρος σε ερώτηση κατά πόσο συζήτησε το κυπριακό με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Εκεί που θα έπρεπε να νοιώθαμε πλήρως ικανοποιημένοι έρχεται το κυπριακό και μας προσγειώνει. Σιγά σιγά κατάντησε μπελάς. Ένα πρόβλημα που είναι εμπόδιο στους μεγαλεπήβολους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς και όχι μόνο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος των έντονων προβληματισμών για την επόμενη μέρα και τα σχέδια Β και Γ στα οποία αναφέρεται ο ΠτΔ. Όπως και να το κάνουμε νοιώθει άβολα να κουβαλά ένα πρόβλημα μισού αιώνα. Ίσως και να νοιώθει μειονεκτικά απέναντι στους συμμάχους μας. Μπορεί και αυτοί να έχουν τεράστια προβλήματα αλλά είναι σωστά κράτη και όχι μισά.

Ταυτόχρονα όμως με τις ιστορικές στιγμές που εκτυλίσσονταν στα Ιεροσόλυμα, εξίσου ιστορικές, ιστορικότητες θα έλεγα, είναι και οι εξελίξεις στο κυπριακό. Δυστυχώς για μερικούς, ευτυχώς για άλλους, το αδιέξοδο παρατείνεται και το ναυάγιο του Crans Montana οριστικοποιείται. Η συνομολόγηση των όρων αναφοράς φαίνεται να είναι ένα πολύ δύσκολο μέχρι ακατόρθωτο εγχείρημα.

Η πρωτοβουλία Λουτ όπως όλα δείχνουν φτάνει στο τέλος χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ίσως να ζούμε πλέον την επόμενη μέρα. Το τέλος εποχής του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Τώρα ίσως να ήρθε η ώρα απερίσπαστοι να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις για τις οποίες εδώ και καιρό προβληματιζόμασταν. Ίσως να ήρθε η ώρα των σχεδίων Β και Γ. Καμία ευθύνη για μας, η αδιαλλαξία της άλλης πλευράς δεδομένη.

Σίγουρα ζούμε ιστορικές στιγμές για τις επιτυχίες μας στη θάλασσα. Η Αφροδίτη, η Καλυψώ και ο Γλαύκος θα φέρουν ευμάρεια και γεωστρατηγική δύναμη. Όμως η Αμμόχωστος, η Μόρφου και η Λύση θα παραμείνουν κάτω από την μπότα του κατακτητή ξεχασμένες, βουβές αλλά και προδομένες πολιτείες.

Μπορεί να κομπάζουμε για τις ιστορικές μας επιτυχίες στη θάλασσα αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και τις ιστορικές ευθύνες για τον χερσαίο χώρο. Για τη μισή πατρίδα που χάνεται. Ιστορικές ευθύνες τεράστιες, γραμμένες με τα μελανότερα χρώματα. Ευθύνες ασήκωτες που αποδίδονται όταν το αποτέλεσμα των πράξεων και παραλήψεων, των παλινδρομήσεων και μεταλλάξεων έχει κόστος μια χαμένη πατρίδα.

LIVE
LIVE

22:07 Κύπρος

Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 3.000.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

21:47 Πολιτική

Αποφάσεις για την Τουρκία: Κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

21:36 Lifestyle

Τζένιφερ Λόπεζ: Φωτογραφήθηκε με την σωσία της και κανείς δεν μπορεί να τις ξεχωρίσει

21:30 Πολιτική

Δεν θα δώσει στοιχεία για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή το ΥΠΕΣ

21:21 Αστυνομικά

Τύχη βουνό για την 81χρονη που έπεσε σε γκρεμό 50 μέτρων στην Πάφο – Βγήκε μόνη από το διαλυμένο όχημα

23:55 Αθλητικά

Συνεχίζει να… απαντά σε όσους τον ξέγραψαν!

21:03 Κύπρος

Κολιού μετά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών: Πιο αυστηρά μετρά αν…

20:17 Κύπρος

Πάνε στα δικαστήρια μετά το όχι της Βουλής οι γονείς των στρατεύσιμων

20:07 Κόσμος

Βρετανία: 3.899 κρούσματα σε ένα 24ωρο

19:30 Αστυνομικά

Κυριακάτικη τραγωδία: Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής που έπεσε σε χαράδρα στη Λεμεσό

19:13 Αστυνομικά

Εντοπίστηκαν οι ανήλικες που απουσίαζαν από την οικία τους στη Λεμεσό εδώ και είκοσι μέρες

23:55 Αθλητικά

Ο Πίρλο έκανε πιο ωραία την «Κυρία»

19:06 Ελλάδα

Ιανός: Η Ελλάδα μετράει τις πληγές της μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

18:52 Ελλάδα

Στα 170 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και επτά θάνατοι

18:30 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε χαράδρα κατέληξε μοτοσικλετιστής στη Λεμεσό

18:11 Κύπρος

Άτομο θετικό στον ιό δεν ανταποκρίνεται στις κλήσεις της ομάδας ιχνηλάτησης - Αναλυτικά οι πληροφορίες για τα δέκα νέα κρούσματα

17:55 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Διψήφια και την Κυριακή τα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

23:40 Αθλητικά

Η περηφάνια και ο γενναίος Μπεργκ!

17:49 Αστυνομικά

Φωτογραφία: Η ανατροπή του οχήματος σε γκρεμό στην Πάφο

17:43 Lifestyle

Η απίστευτη παραξενιά της βασίλισσας Ελισάβετ με τα μπιφτέκια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App