Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 LIVE OMEGA NEWS | 21:05 ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ LIVE

Μέτρα, εντάλματα και αλήθειες

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν κάποιοι περιμένουν ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή που θα τεθεί εκ νέου στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ από τον πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, θα δουν να επιβάλλονται κάποια μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία, όμως αν όντως περιμένουν κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να κρατήσουν πολύ μικρό καλάθι, γιατί μέτρα δεν βλέπω να έρχονται.

ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ δεν είναι γιατί δεν κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συμφωνούν με τις τουρκικές ενέργειες και τον τσαμπουκά που πουλά η Άγκυρα, αλλά απλώς γιατί οι μεγάλοι της Ευρώπης που καθορίζουν και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, γνωρίζουν πολύ καλά πως άλλο είναι να εκφράζεις την φραστική αλληλεγγύη και συμπαράσταση σου στην μικρή Κύπρο και άλλο είναι να τα βάζεις με την  Τουρκία και να τις επιβάλλεις κυρώσεις, όποιες και αν είναι αυτές.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ άλλωστε, έδωσε πάρα πολλές αφορμές μέχρι σήμερα που δικαιολογούσαν κυρώσεις και τιμωρητικά μέτρα, όμως ουδέποτε τις επιβλήθηκαν, γιατί απλούστατα τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων της Ευρώπης, τους επιβάλλουν να ανέχονται πολύ περισσότερα από ότι συνιστούν οι προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Και για να εξηγούμαστε και να μην με θεωρήσει κάποιος και μοιρολάτρη, θα πω ότι την ίδια ανοχή και «αυτοσυγκράτηση» θα επέδειχναν οι ισχυροί της Ευρώπης, ακόμα και αν οι τουρκικές ενέργειες γίνονταν εναντίον οποιασδήποτε άλλης γειτονικής ή ακόμα και ευρωπαϊκής χώρας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο πρώτος και κύριος λόγος που δεν πρέπει να περιμένει κάποιος μέτρα κατά της Τουρκίας είτε σε αυτή την Σύνοδο Κορυφής είτε σε κάποια επόμενη, ακόμα και αν η Τουρκία παρεκτραπεί ακόμη περισσότερο και κάνει πράξη τις απειλές της για γεωτρήσεις.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ και άλλοι λόγοι και ένας εξίσου σημαντικός φαίνεται να είναι το ότι δεν πείσαμε και δεν πείθουμε για  κάποιες από τις θέσεις μας, όσον αφορά το παράνομο των τουρκικών ενεργειών, σε σχέση κυρίως με τα σημεία στα οποία επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν τα τουρκικά γεωτρύπανα. Το να λέμε εμείς ότι τα συγκεκριμένα σημεία βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ένα, το να είναι αυτό νομικά αδιαμφισβήτητα κατοχυρωμένο και να το αποδέχεται απερίφραστα η διεθνής κοινότητα, είναι άλλο.

ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ και με προβληματίζει, το ότι μέχρι σήμερα δεν άκουσα από κανένα, ακόμα και από την ΕΕ και τις χώρες που μας εκφράζουν απερίφραστα την αλληλεγγύη και στήριξη τους, μια σαφή και ξεκάθαρη νομοτεχνική τοποθέτηση επί του προκειμένου. Αντίθετα άκουσα την Βρετανία, τις ΗΠΑ αλλά και τον ΟΗΕ να μιλούν για αμφισβητούμενη περιοχή και αυτό κάτι σημαίνει.

ΠΡΟΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ να περιμένουμε από τους τρίτους να στήσουν την Τουρκία στον τοίχο, είναι πιο αναγκαίο, χρήσιμο και ωφέλιμο, να δούμε και να αποδείξουμε, αν και πόσο «δεμένη» και τεκμηριωμένη είναι η υπόθεση μας, γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, ή αν δεν είναι, κάποια στιγμή θα το βρούμε οδυνηρά απέναντι μας.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό επικεντρωμένη η προσπάθεια μας σαν Κράτος. Να επιβεβαιώσουμε και τεκμηριώσουμε δηλαδή την ορθότητα των θέσεων μας και να «δέσουμε» νομοτεχνικά την υπόθεση μας, επιστρατεύοντας και αξιοποιώντας κυρίως έγκυρους διεθνείς εξειδικευμένους νομικούς οίκους και τεχνοκράτες και όχι να πιστεύουμε, ότι θα «πονέσουμε» και θα γωνιάσουμε την Τουρκία, με 10-20 αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, διεθνή εντάλματα σύλληψης εναντίον του προσωπικού του «Πορθητή».

ΕΠΕΙΔΗ, για να είμαστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι,  κ. Τζιωνή μου, και να καταφέρεις να κατεβάσεις από τον «Πορθητή», τον ‘Ίγκορ, τον Ιβάν, τον Οσμάν και τον Τζων, και πολλοί άλλοι θα βρεθούν να τους αντικαταστήσουν αυθημερόν αλλά και ο «Πορθητής», δεν θα το βάλει στα πόδια.

LIVE
LIVE

20:30 Πολιτική

Κ. Εκπρόσωπος: Η Λουτ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Πρόεδρο για συνάντηση με Ακιντζί

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

20:50 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ από το ζέσταμα

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

20:40 Αθλητικά

ΕΠΙΣΗΜΟ: «Πράσινος» και ο Χεν Εζρά

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

20:35 Αθλητικά

ΜΕ 267!

15:16 Κύπρος

Κανένα πλοίο στο λιμάνι Λεμεσού, που σχετίζεται με το Γιαβούζ, διαβεβαίωσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

14:57 Κύπρος

Πρόταση για συμμετοχή ειδικών γιατρών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ

Όλη η ενημέρωση σε ένα App