Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ LIVE

Μας συμφέρει μια Τουρκία εκτός ΕΕ;

ΔΙΑΒΑΖΩ τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις κομμάτων και πολιτικών για το νέο θρίαμβό μας (έτσι χαρακτηρίστηκε), αυτόν με την έκθεση προόδου της Τουρκίας από την Κομισιόν. Δηλώσεις πανηγυρικές, με εισηγήσεις για άσκηση εκ μέρους μας περαιτέρω πίεσης προς την ΕΕ ώστε να φράξει τελείως την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ τέτοιες εκθέσεις τις γράφω στα παλιά τα παπούτσια. Για τον απλό λόγο ότι είναι απλή ρητορική, το βάρος τους είναι όπως το βάρος που έχουν τα πολλά πτυχία ενός άνεργου, ενώ στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά: Όλες οι χώρες της ΕΕ καλοκρατούν την Τουρκία γιατί λόγω του μεγέθους της είναι ίσως η καλύτερη αγορά για τα προϊόντα τους. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται ποτέ να τα τσουγκρίσουν μαζί της σε σοβαρό επίπεδο.

Η ΑΠΟΡΙΑ μου όμως είναι άλλη: Έχουμε διανοηθεί αν σαν Κύπρο μας συμφέρει η ΕΕ να κλείσει οριστικά την πόρτα της Τουρκίας; Μας συμφέρει να την αφήσει εκτός Ευρώπης; Συμφέρει στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού μια Τουρκία χωρίς προοπτική ένταξης;

«ΘΕΣΗ του ΑΚΕΛ παραμένει ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να μην τερματιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί αυτή αποτελεί κίνητρο για λύση του κυπριακού. Υπογραμμίζοντας βέβαια ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η πορεία συνιστά η συμμόρφωση της Τουρκίας με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις» ανακοίνωσε χθες το ΑΚΕΛ. Συμφωνώ.

ΑΝ Η ΕΥΡΩΠΗ τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αν η Τουρκία πλέον δεν θα έχει καμιά προοπτική ένταξης ή οποιασδήποτε μορφής τελωνειακής σχέσης, τότε δεν θα έχει κανένα κίνητρο να λύσει το κυπριακό. Ούτε θα της ασκείται καμιά πίεση, ούτε θα δικαιολογούνται οι Ευρωπαίοι να της ασκούν πιέσεις, οπόταν θα αφήσει τα πράγματα στο κυπριακό ως είναι, ώστε με την πάροδο ακόμα κάποιου λιγοστού χρόνου να τσιμεντωθούν. Ό,τι πήρε το ’74 να της μείνει. Με προοπτική να αποκτήσει και το υπόλοιπο…

ΚΑΝΕΙΣ δεν περιμένει ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ. Ούτε και η ίδια η Τουρκία. Απλώς, ο λόγος είναι για μιας μορφής τελωνειακή σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Μπροστά λοιπόν και σε αυτή την υποδεέστερη προοπτική βλέπουμε το πάθος της Τουρκίας να προχωρήσει η σχέση, βλέπουμε και τις πιέσεις που ασκεί προς τους Ευρωπαίους. Βλέπουμε και τις επικρίσεις της που δεν της κάνουν όλα τα χατίρια. Βλέπουμε ακόμα ότι φοβάται την Ευρώπη και προσπαθεί να τη φέρει με τα νερά της.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ είναι η μόνη μας ελπίδα στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού. Έτσι και καεί και αυτό από την ΕΕ, έτσι δηλαδή και κλείσει ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, τότε κανείς δεν θα μπορεί να χαλιναγωγήσει τον Ερντογάν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Λόγω της προοπτικής ένταξής της στην ΕΕ η Τουρκία το 2004 είπε «ναι» στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του κυπριακού. Δεν λύθηκε γιατί εμείς είπαμε «όχι».

LIVE
LIVE

12:55 Κόσμος

Ιατρικό θαύμα στην Ινδία-Γεννήθηκαν δίδυμα, το ένα με 4 επιπλέον άκρα-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

12:32 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για την 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Λάρνακα

12:16 Κόσμος

Κίνα: Φόρτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς - Νεκροί και τραυματίες στο σημείο

11:58 Κόσμος

Όμηρος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τέσσερα χρόνια

11:45 Κόσμος

Πεπεισμένος ο Γιούνκερ ότι το Brexit θα συμβεί

13:20 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ: Η χαμένη ευκαιρία της χρονιάς στο Λευκοθέα-Πύργος!

11:39 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εξαφανίστηκε 13χρονη στη Λάρνακα

11:20 Αστυνομικά

Πέντε εβδομάδες άφαντη η 46χρονη Arlene-Έκκληση αστυνομίας στο κοινό για βοήθεια

11:15 Κόσμος

«Πράξη πολέμου» αν αποδειχθεί ότι η επίθεση στην Aramco έγινε από το Ιράν

11:02 Ελλάδα

Κρήτη: Ξυλοκόπησε άγρια την 15χρονη κόρη του για ένα SMS

10:47 Κύπρος

Ο Χαμπιαούρης καλεί τους εκπαιδευτικούς σε διάλογο

13:05 Αθλητικά

«Μόνο περηφάνια»

10:18 Κόσμος

Τραγωδία: Της έκανε υποβρύχια πρόταση γάμου αλλά δεν βγήκε ποτέ στην επιφάνεια

10:02 Κύπρος

Βροχές στα ορεινά το απόγευμα-Ανεβαίνει η θερμοκρασία από αύριο

09:58 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

09:38 Κόσμος

Δυναμικές διαδηλώσεις κατά Σίσι στο Σουέζ-Συγκρούσεις και επεισόδια με την αστυνομία

09:32 Αστυνομικά

Συνέχεια καταγγελιών κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση

12:35 Αθλητικά

Κάτω η μπάλα

09:19 Πολιτική

Διάλογος μόνο χωρίς απειλές από την Τουρκία, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

09:12 Κόσμος

Δεκάδες τραυματίες και σπίτια με ζημιές μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αλβανία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App