Κυριακή 5 Απριλίου 2020 LIVE ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ | 00:40 ΕΛΑ,ΧΑΜΟΓΕΛΑ LIVE

Το ΕΛΑΜ είναι μια από τις πολλές παθογένειες του συστήματος

Το ΕΛΑΜ μπαίνει από την «τρύπα», που παραδέχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι άνοιγαν διαχρονικά τα κόμματα, η Βουλή και οι συμμετέχοντες στα κοινά.

Η φράση του Προέδρου ότι «Αυτό για το οποίο οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική είναι ότι δυστυχώς η εμπλοκή των κομμάτων στον Συνεργατισμό αποτέλεσε και την θανατηφόρα συνταγή», αποτελεί ένα καταπληκτικό παράδειγμα της ευκαιρίας που έδωσαν στο ΕΛΑΜ οι συμμετέχοντες στα κοινά για να αναδειχθεί, προτάσσοντας την «καθαρότητα» του έναντι της «διαβρωμένης» κυπριακής πολιτικής τάξης.

Αφού λοιπόν ο Πρόεδρος, ως ένας παραδοσιακός πολιτικός, κάνει, όπως λέει, «αυτοκριτική» και διαπιστώνει τα συστατικά της θανατηφόρας συνταγής, και αφού και ο ίδιος συμμετείχε και είναι «συστατικό» αυτής της «θανατηφόρας συνταγής» που, ενδεικτικά, φόρτωσε τον συνεργατισμό με 7 δις, τότε θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να βρει, μαζί με τους υπόλοιπους «συμμετέχοντες», τρόπους για αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που πρέπει να προηγηθεί της προσπάθειας για αντιμετώπιση της, επικίνδυνης για το είδος μας, «ιδεολογίας» του εθνικισμού και της ροπής των κατώτερων ενστίκτων του ανθρώπου να διχοτομούν τα έθνη σε κατώτερα και ανώτερα αναλόγως της δικής τους εθνικής καταγωγής.

Με άλλα λόγια, η πολιτική ηγεσία του τόπου θα πρέπει, όχι μόνο να κάνει αυτοκριτική αλλά και να ζητήσει συγγνώμη από τη Δημοκρατία, που άνοιξε την πόρτα στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Παράλληλα θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν από το πάρτη δεκαετιών, το οποίο προκάλεσε τη διάβρωση των κρατικών δομών.

Το ΕΛΑΜ (και το κάθε ακροδεξιό κίνημα) στηρίζεται και από πολίτες, που έχουν αγανακτήσει από το εν λόγω πάρτη δεκαετιών, τη διαπλοκή και τη διαφθορά, την ανισότητα, την αδικία και που δεν έχουν ενδεχομένως άλλο τρόπο να το εκφράσουν.

Το ΕΛΑΜ δεν φύτρωσε στην πολιτική σκηνή, αλλά μετέρχεται συγκεκριμένων επιχειρημάτων για να προβάλει τις θέσεις του και να κερδίσει τις ψήφους των πολιτών προτάσσοντας και αναδεικνύοντας τις παθογένειες του «συστήματος». Ποντάρει πάνω στην αφέλεια όσων πιστεύουν ότι επειδή το σύστημα έχει παθογένειες, θα μπορούσε η ακροδεξιά να λύσει το πρόβλημα, την ώρα μάλιστα που η ιστορική εμπειρία τεκμηριώνει περί του αντιθέτου.

Προς το παρόν γίνονται πορίσματα για να γίνονται, δεν αναλαμβάνεται, ούτε αποδίδεται καμιά ευθύνη (πλην εξαιρετικών περιπτώσεων για να εκτονώνεται η κοινωνική πίεση) επειδή «πάντα κάποιος προηγούμενος έκαμνεν τα ίδια ή/και χειρότερα», ως εκ τούτου η μη εξυγίανση του «συστήματος» συντηρεί τον φαύλο κύκλο, ο όποιος ευνοεί τη συνεχή άνοδο του ακροδεξιού κινήματος. Συνεπώς ή που οι δημοκράτες θα βρουν λύση ή που θα παρακολουθούν το ΕΛΑΜ να μεγαλώνει και να απειλεί ανενόχλητο όλους όσοι το κρίνουν, με απειλές τύπου «είναι πιθανόν να επιλέξουμε να τους απαντήσουμε με στρατιωτικούς όρους (sic) και μπορεί να εφαρμόσουμε ένα ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο».

ΥΓ Η υγεία είναι πάνω από όλα, αλλά στην περίπτωση που ο μη γένοιτο οι Κύπριοι καλούνταν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη άμεση τουρκική απειλή, η ηγεσία του ΕΛΑΜ πώς θα αντιμετώπιζε την κατάσταση; Με ποια εκπαίδευση; Με τα χαρτιά του ιατροσυμβουλίου; Το θέμα της υγείας ορθώς κινείται στο πεδίο της ηθικής, αλλά η ηθική λέει, (για να παίξουμε στο γήπεδο των εθνικιστών) ότι δεν διεκδικείς την ηγεσία ενός ακροδεξιού κινήματος όταν, για τους όποιους λόγους, δεν έχεις κάνει στρατό. Πρόκειται για την προστασία της πατρίδας, και Ιδού φανερώνεται εμπρός μας η διαφορά του πατριωτισμού από τον εθνικισμό.

Follow me on Twitter @AthanasiouTh

 

 

LIVE
LIVE

23:33 Κύπρος

Απάντηση από Καρούσο - Χριστοδουλίδη για την πτήση της Πάφου – Τι λέχθηκε για τους συγγενείς κρατικών αξιωματούχων  

22:19 Αστυνομικά

Ώρες αγωνίας για τον 44χρονο Χάρη – Ελλείπει από την οικία του στη Λευκωσία

22:06 Κόσμος

Πλησιάζουν τις 300 χιλιάδες τα κρούσματα και τις 8 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στις ΗΠΑ

21:49 Κύπρος

Ασθενής του ΓΝ Πάφου ανάμεσα στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

21:36 Κύπρος

Δρ. Σωτηριάδης: Ο κόσμος πρέπει να ασκείται – Τι λέει για τη χρήση μάσκας από όλους

23:40 Αθλητικά

Πρώτα η υγεία και μετά το ΝΒΑ!

20:49 Κύπρος

Δρ.Πάνος: Το κρίσιμο διήμερο για όσους νοσούν με κορωνοϊο– Τι λένε οι αριθμοί για την Κύπρο

20:48 Αστυνομικά

181 καταγγελίες από την Αστυνομία για μετακινήσεις πεζών και οχημάτων

20:46 Κύπρος

Αποφάσεις για νέες απαγορεύσεις στη διακίνηση λόγω κορωνοϊού στα κατεχόμενα

20:31 Κύπρος

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος με εξοπλισμό από την Κίνα

19:40 Κύπρος

Στο δρόμο καρκινοπαθής στην Πάφο λόγω κορωνοϊού – Δεν έχει που να πάει

23:15 Αθλητικά

«Αν οι αρχές δεν μας το επιτρέψουν, δεν θα παίξουμε»

19:30 Κύπρος

Κλείνει το Επαρχιακό Ταχυδρομείο Λεμεσού λόγω κρούσματος κορωνοϊού

19:05 Κύπρος

Τέσσερις στους δέκα Παφίτες δεν πήγαν για τεστ – Η κατάσταση στην Αραδίππου

18:54 Κόσμος

Νεκρός στα 52 του από κορωνοϊό φρουρός του Ιταλού πρωθυπουργού

18:42 Κύπρος

Έδωσε εξηγήσεις για τα συμπτώματα ο Δρ. Λοΐζου – Η επίδραση στον εγκέφαλο…

18:31 Κύπρος

Τα πρώτα χαμόγελα στους επιστήμονες του Υπ. Υγείας στην Κύπρο παρά τα 30 κρούσματα

22:45 Αθλητικά

Όταν ο Πέδρο τρόλαρε τον Κριστιάνο

18:18 Ελλάδα

Κορωνοϊός –Ελλάδα: Ακόμη ένας νεκρός και άλλα 60 κρούσματα – Στα 69 τα θύματα

18:09 Κύπρος

Δεν καταγράφηκε νέο κρούσμα κορωνοϊού στο κατεχόμενα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App