29 + 1 = 30

ΜΑΡΤΙΟΣ 2015.

Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών υπό την προεδρία του Δημήτρη Συλλούρη. Κύριο θέμα συζήτησης η οικονομική μας κατάρρευση, ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο έλεγχος που ασκεί σε πολιτικούς, αλλά και σε πολλούς άλλους εδώ στην Κύπρο.

ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ αρχίζει η συζήτηση στην Επιτροπή η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ρίχνει την βόμβα. Έχω στην τσάντα μου, είπε, λίστα με τα ονόματα 29 βουλευτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους στην Τράπεζα Κύπρου.

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΩΣΕ.

 Φωνές να ζητούν τη δημοσιοποίηση της λίστας. Αλλά και φωνές εναντίον της κ. Γιωρκάτζη ότι χρησιμοποιεί τη θέση της για να πιέζει πολιτικούς. Η ίδια η κ. Γιωρκάτζη αρνείται να δώσει τη λίστα στη δημοσιότητα, επικαλούμενη «προσωπικά δεδομένα».

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ του χρόνου φυσικά, μάθαμε, λόγω διαρροών, διάφορα για τα δάνεια των 29 βουλευτών. Μάθαμε για παράδειγμα ότι το υψηλότερο δάνειο ανερχόταν στα €28,2 εκατ., εκ των οποίων τα €27,3 δεν ήταν εξυπηρετούμενα. Το δεύτερο υψηλότερο δάνειο βουλευτή ανερχόταν στα €5,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα €5,2 δεν εξυπηρετούνταν.

ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ κάποιες μέρες διέρρευσε ανεπίσημα και λίστα με ονόματα βουλευτών που είχαν κόκκινα δάνεια. Κάποιοι από τη λίστα διέψευσαν, κάποιοι σιώπησαν. Έτσι δεν μάθαμε ποτέ αν η λίστα ήταν πραγματική ή όχι. Δεν μάθαμε ακόμα αν υπήρχαν και άλλοι βουλευτές με «κόκκινα δάνεια» σε άλλες τράπεζες. Έκτοτε επικρέμεται ένα ερωτηματικό.

ΦΤΑΝΟΥΜΕ στο σήμερα. Μετά από 3.5 χρόνια από τη συνεδρία του Μαρτίου του 2015, ο κ. Άδωνης Πηγασίου, μη εκτελεστικό μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας αποκάλυψε προχθές στην ερευνητική επιτροπή για το Συνεργατισμό, ότι έγινε ευνοιοκρατική αναδιάρθρωση δανείου «εκλελεγμένου αξιωματούχου του κράτους». Αλλά επικαλούμενος τα «προσωπικά δεδομένα» ,ο κ. Πηγασίου αρνήθηκε να μας πει το ονοματάκι του εν λόγω κυρίου.

«ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΙ αξιωματούχοι του κράτους» είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι βουλευτές. Άρα, η λογική λέει πως ο εν λόγω κύριος είναι βουλευτής. Οι άλλοι βουλευτές που είχαν «κόκκινα δάνεια» στην Τράπεζα Κύπρου ήταν 29. Συν τώρα αυτός του Συνεργατισμού, μας κάνουν 30. Πόσοι άλλοι «εκλελεγμένοι αξιωματούχοι του κράτους» υπήρχαν ή υπάρχουν ακόμα σε όλες τις τράπεζες, όχι μόνο στην Κύπρου και στο Συνεργατισμό; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Να ‘ναι καλά τα «προσωπικά δεδομένα», που έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο προστασίας πολιτικών που παρανομούν. Εξού και οι πολιτικοί τα προστατεύουν ως κόρην οφθαλμού.Top News