Κύπρος


Βusiness is business

Οφείλω να ομολογήσω ότι μία από τις πιο σωστές τοποθετήσεις του ΠτΔ τα τελευταία έξι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία είναι αυτό με τα μικρομάγαζα. Να το θυμάστε θα μείνει στην ιστορία όπως η ατάκα του Γλαύκου Κληρίδη περί μπανανίας.

Μπορεί να το είπε απαντώντας στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, αλλά είναι μια κουβέντα οριζόντιας ή καθολικής εφαρμογής. Είναι από αυτά που επειδή είναι τόσο πετυχημένα, ο λαός λέει «Νήστεψε πριν να το πει». Βέβαια, ούτε νήστεψε ούτε του ήρθε τυχαία ούτε πρόκειται για επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Ας μην ξεχνούμε ότι και αυτός μικρομάγαζο διαχειριζόταν πριν έξι χρόνια και μάλιστα με αξιοζήλευτη επιτυχία.

Ό ΚΕ αντί να πει ότι ο ΠτΔ τους εννοούσε όλους, τους πάντες μηδενός εξαιρουμένου, προσπαθεί μάταια να πείσει ότι δεν εννοούσε το ΑΚΕΛ. Αν δεν εννοεί το ΑΚΕΛ σίγουρα δεν εννοεί τον ΔΗΣΥ και ακόμα ούτε το ΔΗΚΟ μια και οι σχέσεις τους τελευταίως είναι περισσότερο από καλές. Σε μήνα του μέλιτος βρίσκονται. Αποκλείεται ακόμα να εννοεί τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου, γιατί αφενός μεν οι σχέσεις τους είναι στην καλύτερη φάση και αφετέρου βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων δεν αποτελούν πλέον μικρομάγαζα. Η δύναμις τους τα εντάσσει στην κατηγορία περιπτέρων και ψιλικατζίδικων. Σίγουρα ούτε στο ΕΛΑΜ αναφερόταν, γιατί αυτό αποτελεί κατηγορία από μόνο του. Τέλος ούτε σε αριανούς γιατί στον Άρη δεν υπάρχουν τέτοια μαγαζιά.

Ο πρόεδρος εννοεί τους πάντες και καλά κάνει. Να αγιάσει το στόμα σου πρόεδρε. Αρχίζοντας από τους μικρούς, αυτοί κάνουν αγώνα επιβίωσης. Βλέπουν την «πελατεία» να εξαφανίζεται και αμολούν την οποιανδήποτε πατριωτική κορώνα ανεξάρτητα αν κάνει κακό στο εθνικό θέμα, φτάνει να σταματήσουν την κατηφόρα.

Στον ΔΗΣΥ αν και βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία των υπεραγορών,  η νοοτροπία του  μικρομάγαζου καλά κρατεί. Πριν λίγο καιρό έγινε το έλα να δεις με τα Τσουνάμια και τις άλλες «βιβλικές καταστροφές» και τώρα από ότι φαίνεται έχουμε καλοκαιρία. Στελέχη του κόμματος συμφωνούν και με τον πρόεδρο του κόμματός τους αλλά και με τον ΠτΔ. Ανεξάρτητα αν οι δυο διαφωνούσαν μεταξύ τους, έστω σε εκτιμήσεις όπως έντεχνα δήλωνε ο πρόεδρος του κόμματος, αυτοί όπως πάντα συμφωνούν σε όλα με όλους. Και έχουν και δίκαιο, γιατί είναι κρίμα για κάτι «μικροδιαφορές» στο εθνικό θέμα  να κινδυνέψει η συνοχή του κόμματος. Έρχονται ευρωεκλογές και συνεπώς η ενότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Του λόγου το αληθές η τελευταία ομιλία του Αβέρωφ Νεοφύτου στην εκδήλωση του ΔΗΣΥ Λονδίνου. Τα οποιαδήποτε σύννεφα στις σχέσεις Πινδάρου – Προεδρικού για το κυπριακό έχουν ήδη διαλυθεί.

Στο ΑΚΕΛ τα ίδια και χειρότερα. Αν και οι θέσεις τους στο κυπριακό είναι σωστές και σταθερές, τώρα νοιώθουν εντελώς μόνοι. Μετά την προτροπή του ΠτΔ για αφύπνιση και την άμεση ανταπόκριση από τους «κουραστικούς» του ΔΗΣΥ, έμειναν οι μόνοι που δεν έχουν ακόμα αφυπνιστεί. Εκτός της μοναξιάς έχουν να διαχειριστούν το βαρίδι του τσιμεντώματος του ΝΑΙ το 2004, και την διακυβέρνηση Χριστόφια. Επιπρόσθετα αν και διακηρύττουν ότι πάνω από όλα η πατρίδα, είναι ακόμα δέσμιοι των εμμονών και ιδεοληψιών τους. Του λόγου το αληθές η αντίδρασή τους για τις Νατοϊκές εγγυήσεις. Αντί να πουν ότι μέχρι και τον διάβολο δέχονται ως εγγυητή (και αυτό δεν θα ήταν μεταφορική έννοια αλλά πραγματική γιατί όντως διάβολο θεωρούν το ΝΑΤΟ) φτάνει να επανενωθεί η πατρίδα, θυμήθηκαν την στάση του ΝΑΤΟ το 1974, τους φακέλους της Κύπρου και τα άλλα που αν και σημαντικότατα, σήμερα δεν μας βοηθούν ποσώς. Τι περίμεναν δηλαδή να εξετάζουμε εγγυήσεις από το σύμφωνο της Βαρσοβίας το οποίο δεν υπάρχει. Συνεπώς και αυτή το μικρομάγαζο τους σκέφτονται και τίποτε άλλο.

Στο ΔΗΚΟ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Πέντε χρόνια μακριά από την εξουσία έπαθαν ναυτία. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατά την προεκλογική περίοδο μόνο στο άκουσμα της λέξης ομοσπονδία πάθαινε αλλεργία. Τώρα παρουσιάζεται ομοσπονδιακότερος των ομοσπονδιακών. Ο μπαμπούλας που λέγεται ΔΗ.ΠΑ τον έκανε να αναδιπλωθεί. Συμφωνεί και κατανοεί τις θέσεις του ΠτΔ στο Κυπριακό, τουλάχιστον στην διάγνωση, και μάλιστα θεωρεί την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία ως μέρος του σωστού περιεχομένου για το οποίο μιλούσε τόσα χρόνια. Όλα τα βαρετά της προεκλογικής περιόδου όπως «τα λεφτά της μαμάς» από την μια και το «ανήμπορος και ανίκανος να κυβερνήσει» από την άλλη τελικά τα πήρε το ποτάμι.

Εν κατακλείδι όλοι για τα μικρομάγαζά τους. Ναι μεν πάνω από όλα η πατρίδα, άλλα όλα κι όλα, φτάνει να βολεύει και το μαγαζί. Βλέπετε business is business, όπως λένε και οι βρετανοί.

Top News