Κύπρος


Οταν μας έλεγαν ότι βρισκόμασταν στα τελευταία 800 μέτρα

Ο κ. Χρίστος Πουργουρίδης, για χρόνια βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, στη συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην «Αλήθεια – την περασμένη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, αναφέρει ότι «έχουν συμφωνηθεί πάρα πολλές πτυχές του κυπριακού αλλά όταν φτάσαμε στο τελευταίο χιλιόμετρο του Μαραθωνίου αντί να κάνουμε ντεμαράζ προσποιηθήκαμε ότι μας έπιασε κράμπα και γυρίσαμε στην Κύπρο για να κάνουμε φυσιοθεραπεία».

Πριν, όμως, από μια σχεδόν δεκαετία, τον Νοέμβριο του 2010 είχαμε φτάσει ακόμη πιο κοντά στο τέρμα, στα τελευταία 800 μέτρα. Επρόκειτο για τον πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κρις Μπράιαντ, ο οποίος όταν επισκέφθηκε την Κύπρο τον Νοέμβριο του 2010 παρομοίασε το κυπριακό πρόβλημα με ένα μαραθώνιο στον οποίο, όπως, είπε «η πιο δύσκολη στιγμή είναι τα τελευταία 800 μέτρα». Ο Κρις Μπράιαντ γνώριζε από μαραθώνιους, είχε τρέξει σε τρεις μαραθώνιους.

Δεν γνώριζε, όμως, πολλά πράγματα για το κυπριακό γιατί αν γνώριζε δεν θα έλεγε ότι βρισκόμασταν τότε στα τελευταία 800 μέτρα.

Λίγο πριν από την επίσκεψη του Κρις Μπράιαντ στην Κύπρο, μας επισκέφθηκαν ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιμ Κάρτερ και ο αρχιεπίσκοπος Ντέζμοντ Τούτου, μέλη της ομάδας των Πρεσβυτέρων, οι οποίοι δήλωναν κι αυτοί ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στο τέρμα: «Πιστεύουμε», έλεγαν «ότι βρίσκεστε στο παραλίγο, στο τσακ (we believe that you are at the cusp). Εμείς δεν βλέπαμε κάτι τέτοιο. Κι αναρωτιόμουνα τότε ποιος ή ποιοί κορόιδευαν τους ξένους επισκέπτες μας λέγοντάς τους ότι βρισκόμασταν κοντά στο τέρμα. («Αλήθεια», 21 Μαΐου 2010: «Τα τελευταία 800 μέτρα»). Αλλά και σήμερα. Γιατί ο κ. Πουργουρίδης έχει την εντύπωση, πιστεύει, ότι είχαμε φτάσει στο τελευταίο χιλιόμετρο του μαραθωνίου;

Για να φτάσει κανείς στο τελευταίο χιλιόμετρο ενός μαραθωνίου ή στα τελευταία 800 μέτρα, όπως έλεγε ο μαραθωνοδρόμος πρώην υπουργός της Βρετανίας, πρέπει να είναι αποφασισμένος να φτάσει στο τέρμα. Κι εμείς ποτέ δεν ήμασταν αποφασισμένοι να φτάσουμε στο τέρμα. Το γνωρίζαμε ότι δεν πρόκειται  να τρέξουμε μέχρι το τέρμα, αν όχι από την αρχή, στα μέσα της διαδρομής. Θέλουμε πράγματι να φτάσουμε στο τέρμα; This is the question.

Top News