Κύπρος


Η εκλιπούσα σοβαρότητα

Την περασμένη βδομάδα (28/11/18) είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε σε αυτήν εδώ τη στήλη με τον περιβόητο  EastMed, ο οποίος, όπως γράφαμε, «δεν πρόκειται να κατασκευαστεί με την επανάληψη μιας ανόητης είδησης του κρατικού ΡΙΚ, που από το πρωί μέχρι το βράδυ της Κυριακής (25/11/18) μας είχε ταράξει το νευρικό σύστημα παρουσιάζοντας την ως το πρώτο και κύριο γεγονός της ημέρας». Η είδηση, που συγκλόνισε το ΡΙΚ και πλήθος σοβαρών δημοσιογράφων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας (ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ…), αναφερόταν στην κατάληξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του περισπούδαστου αυτού έργου. Ένα τέτοιο κοσμογονικό γεγονός, θα μπορούσε με τη μεγαλύτερη ευκολία να επιβεβαιωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση που φέρεται να έθεσε τη μια από τις τέσσερεις υπογραφές της συμφωνίας. Ο Πρόδρομος Προδρόμου που κλήθηκε να τη σχολιάσει, δεν την επιβεβαίωσε, αλλά ο ενθουσιασμός των φωστήρων δεν υποχώρησε.

Δυο μέρες μετά το άρθρο μας, η ισραηλινή Maariv, υπό τον τίτλο, «Το φυσικό αέριο μαϊμού του Steinitz», επιβεβαίωνε το κωμικό της είδησης, αποκαλύπτοντας πως η «αποκλειστική είδηση» για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα ενώσει το Ισραήλ με την Ευρώπη «αποδείχτηκε επικοινωνιακή φούσκα». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στη δημοσιογραφική οικογένεια έσκασε το βράδυ του Σαββάτου [24/11/18] θορυβώδες λαβράκι: …Την πρωτοβουλία της κίνησης είχε ο υπουργός Ενέργειας Steinitz. (…) Η είδηση πραγματικά εκπλήσσει: η βασική απασχόληση του Steinitz ως υπουργού Ενέργειας είναι η προώθηση της ανάπτυξης των κοιτασμάτων ΦΑ που ανακαλύφτηκαν και οι έρευνες για επιπλέον κοιτάσματα. (…)Σε αυτή την είδηση το μόνο αληθές στοιχείο είναι η ιδιότητα του Steinitz ως υπουργού Ενέργειας. (…) Από το υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι η είδηση προήλθε από αυτούς. Η ψευδής είδηση εκτίναξε την Κυριακή [25/11/18] τις μετοχές εταιρειών ΦΑ [στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ] και τουλάχιστον μέρος των επενδυτών μπήκαν στον πειρασμό να την πιστέψουν. Ο Steinitz και οι άνθρωποι του γραφείου του υποχρεώθηκαν να δώσουν διευκρινιστικές συνεντεύξεις σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν τις οικονομικές ζημίες αλλά και τις ζημίες που δημιούργησε το δημοσίευμα στην εικόνα του υπουργείου».

Μετά απ’ όλ’ αυτά, κανένας από τους φωστήρες που πανηγύριζαν σαν τα γύφτικα σκεπάρνια δεν επανήλθε να διασώσει την αλήθεια από τα καμώματα του Ισραηλινού υπουργού, τηρώντας την πάγια αρχή πως στην Κύπρο ότι είναι σοβαρό δεν μας αγγίζει. Για τα πανηγύρια, τις εντυπώσεις και τα συνθήματα, πετάμε τα φέσια μας.  

Top News