Breaking News

Κύπρος


Δίκοπο μαχαίρι η παρούσα φάση στο Κυπριακό

Αν κρίνουμε από τις τελευταίες δηλώσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του προέδρου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να παρουσιάζονται αρκετές δυσκολίες, για εξεύρεση της κοινής συνισταμένης, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, για την επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Όσο τραυματικό και να είναι για όσους ελπίζουν και καρτερούν για 44 χρόνια την λύση του Κυπριακού, η ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, η οποία παρουσιάζεται είναι καλύτερη, από την καλλιέργεια φρούδων ελπίδων.   

Η Τουρκία λέμε θέλει ρόλο και έλεγχο στην περιοχή και στην Κύπρο και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να της τον παραχωρήσουμε μέσα από την λύση του Κυπριακού. Φυσικά η Τουρκία ελέγχοντας πλήρως το κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πατά καλά στην περιοχή.

Δίκοπο μαχαίρι, αν συνεχίσει η κατάσταση ως έχει, το χάσμα θα μεγαλώνει και ο δρόμος για την επίλυση του Κυπριακού, με την μορφή που συζητείται τα τελευταία χρόνια  θα αλλάξει. Εκ των πραγμάτων θα έρθει ο καιρός, για να συζητηθούν νέες μορφές λύσης, όπως η συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.

 Ίσως η παρούσα πρωτοβουλία της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, για ετοιμασία των όρων αναφοράς, με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, να είναι η τελευταία, η οποία να συμπεριλαμβάνει ως βάση λύσης την Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία.

Η κατάσταση στην οποία περιήλθε το Κυπριακό σήμανε συναγερμό στις πολιτικές δυνάμεις που παραδοσιακά στήριζαν λύση ΔΔΟ. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τους ηγέτες των βασικών τουρκοκυπριακών κομμάτων, ενώ είχε σημαντικές επαφές και στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών. Διάφορες επαφές για το κυπριακό είχε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Εναντίον την λύσης συνομοσπονδίας και δύο κρατών τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι και η μη λύση οδηγεί και πάλι σε λύσεις, που δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε.  

Χρειάζεται εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων κάτι περισσότερο. Ένας γενικότερος δημόσιος διάλογος για το τι επιτέλους θέλουμε και τι επιδιώκουμε είναι απαραίτητος, να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Η κοινωνία των πολιτών έχει ακόμη περιθώρια να αναπτύξει σε μεγαλύτερο βαθμό την συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι σίγουρα ένας υποβοηθητικός παράγοντας, για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Ο κάθε πολίτης έχει όταν το θελήσει, το δικό του πεδίο δράσης.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί να μην έχει ρόλο στην περιοχή με την λύση του Κυπριακού. Ωστόσο αν βρεθεί η φόρμουλα, ώστε να έχει η Τουρκία κάποιας μορφής ρόλο, ο οποίος να μην επηρεάζει την λειτουργικότητα μιας ομόσπονδης Κύπρου, τότε έχει καλώς. Αν, όχι, δυστυχώς η αντιπαλότητα στην περιοχή θα συνεχίζεται και αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός. 

Από τουρκοκυπριακής αλλά και από τουρκικής πλευράς αφήνεται να νοηθεί, ότι δεν ευνοούν οι συνθήκες επανέναρξη των συνομιλιών πριν τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 και το ξεκαθάρισμα στο θέμα του Brexit, μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Φυσικά, στο τέλος Μαρτίου του 2019 διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.  Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο χρόνος περνά. Σαράντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει, ας περάσουν και μερικοί μήνες ακόμη. Πάντος τα ΗΕ, δεν φαίνονται να είναι διατεθειμένα να αρχίσουν συνομιλίες στο Κυπριακό, αν δεν είναι σίγουρα ότι θα υπάρχει πραγματική προοπτική κατάληξης. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.