Breaking News

Κύπρος


Ό Λομπίστας, ο Τζιτζιφιόγκος και ο Σοφός.

To 2019 η ειρηνευτική δύναμις των ΗΕ συμπληρώνει 55 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο.  Από το 1964 τα ΗΕ έχουν ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Για μισό αιώνα ασχολούνται με ένα πρόβλημα χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Δικοινοτικές συνομιλίες,  εκ του σύνεγγυς συνομιλίες,  διεθνείς διασκέψεις και ότι άλλο φανταστείς. Μέχρι και ρόλο επιδιαιτησίας είχαν αναλάβει το 2004 με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Έχουν περάσει 27 ειδικοί απεσταλμένοι, 7 γενικοί γραμματείς και το κυπριακό βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Το τραγικότερο, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες αντί πρόοδο έχουμε οπισθοδρόμηση. Έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια και το πρόβλημα παραμένει όχι μόνο άλυτο αλλά και χωρίς καμία προοπτική επίλυσης.

Σίγουρα η ευθύνη βαραίνει πρώτα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη με την Τουρκία να έχει την μερίδα του λέοντος. Η γνωστή Τουρκική αδιαλλαξία σε πολλές φάσεις έπαιξε ανασταλτικό ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Όχι όμως πάντα. Ανεξάρτητα του αν ο όρος «Τουρκική αδιαλλαξία» έχει καταντήσει το καταφύγιο του κάθε πολιτικάντη, δεν υπήρξε πάντα η αιτία που το κυπριακό παραμένει άλυτο για περισσότερο από μισό αιώνα. Μήπως το 2004 έφταιξε η Τουρκική αδιαλλαξία; Σίγουρα οι δίκες μας ευθύνες δεν εστιάζονται μόνο στο 2004. Ας μη ξεχνούμε τις ενέργειες του Εθνάρχη μας το 1963. Με πρόσχημα την λειτουργικότητα ουσιαστικά κατέλυσε το δικοινοτικό κράτος. Ενέργειες που δυστυχώς μέχρι και σήμερα αντί να τις θεωρούμε ως το μέγιστο παράδειγμα προς αποφυγή τις έχουμε υιοθετήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Εκτός των ευθυνών των δυο πλευρών, είτε τους αρέσει είτε όχι, δεν μπορούν τα ΗΕ να είναι αμέτοχοι. Η 55χρονη εμπλοκή τους έχει καταστήσει μέρος του προβλήματος και δυστυχώς αντί με την παρουσία τους να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης δυστυχώς συντηρούν το στάτους κβο. Δεν είναι τυχαία η διαπίστωση του Ούγκο Γκόπι, ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ Πέρεζ ντε Κουεγιάρ, που είπε ότι «το δράμα της Κύπρου είναι η έλλειψη δράματος».

Στην πορεία οι πλείστοι των απεσταλμένων των ΗΕ έχουν χαρακτηριστεί κυρίως από την δική μας πλευρά με τα χειρότερα επίθετα. Υπήρξαν περιπτώσεις μάλιστα που ζητήσαμε και την παραίτηση τους. Στην τελευταία διαδικασία η ευθύνη του ναυαγίου απεδόθη σχεδόν αποκλειστικά στον ειδικό απεσταλμένο Έσπεν Μπάθ Άιντα.

Λομπίστας των Τούρκων και ψεύτης κατά τον κ. Κοτζιά, «τζιτζιφιόγκος» κατά την δική μας πλευρά. Έχουν λεχθεί τόσες κατηγορίες για τον Νορβηγό διπλωμάτη που σήμερα ο μέσος πολίτης δικαιολογημένα πιστεύει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας είναι αποκλειστική του ευθύνη. Την ίδια ώρα όμως ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζεται σοφός.  Ένας σοφός όμως ο οποίος δήλωνε  πλήρη στήριξη στον ειδικό του απεσταλμένο, τον κατ’ εμάς λομπίστα των Τούρκων, ψεύτη και «τζιτζιφιόγκο». Ένας σοφός που, και πάλι κατ’ εμάς, παραπλανήθηκε από τον ειδικό του απεσταλμένο.

Έχουν περάσει 18 μήνες από το τραγικό ναυάγιο του Crans Montana και τα αφηγήματα ως προς τα διαμειφθέντα στη διάσκεψη συνθέτουν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Παρ’ όλα αυτά όμως τα ΗΕ συνεχίζουν να μην θέλουν να διευκρινίσουν επ’ ακριβώς το τι συνέβη. Εκτός μιας γενικής φύσεως έκθεσης του ΓΓ προς το συμβούλιο ασφάλειας, τα πρακτικά της διάσκεψης, όχι αυτά του κ. Μαυρογιάννη που κυκλοφόρησαν σαν να ήταν διαφημιστικά έντυπα και απεστάλησαν σε δεκάδες παραλήπτες για καθαρά προεκλογικούς λόγους,  παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι.

Την στιγμή όμως που τα ΗΕ τηρούν σιγή ιχθύος ζητούν την εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών. Και στις δυο τελευταίες του εκθέσεις ο ΓΓ καθώς και σε ομιλίες της η κ. Σπέχαρ θέτουν επιτακτικά αυτήν την αναγκαιότητα. Επιτέλους δεν αντιλαμβάνονται ότι ένας λαός παραπληροφορημένος δεν μπορεί να έχει σαφή θέση; Δεν αντιλαμβάνονται ότι ένας λαός αποχαυνωμένος δεν μπορεί να ενεργήσει παρά σαν όχλος του οποίου η εμπλοκή φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα;

Είναι καιρός πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενημερώσουν επακριβώς τον Κυπριακό λαό για τα ακριβή γεγονότα, αν πράγματι θέλουν την εμπλοκή του. Αν συνεχίσουν αυτήν την τακτική των ήξεις αφίξεις τοποθετήσεων και των ίσων αποστάσεων θα παραμείνουν στα μάτια του Κυπριακού λαού ως ανεπαρκείς αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού που και αυτοί βολεύτηκαν και παίζουν με την τύχη του. Εκτός και αν ο μεν κ. Άιντε δεν έχει πρόβλημα να μείνει στην ιστορία ως ένας διπλωμάτης ψεύτης και λομπίστας των Τούρκων, ο δε Αντόνιο Γκουτέρες ένας σοφός μεν αλλά και επιπόλαιος πολιτικός που παραπλανάται από τον κάθε «τζιτζιφιόγκο».

Top News