Κύπρος


Χρειάζεται διευκόλυνση η «επαφή» των ηγετών μας;

Η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, διαμήνυσε την ετοιμότητά της να διευκολύνει την επαφή μεταξύ των δύο ηγετών. Το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ανακοίνωση για την πραγματοποίηση νέας συνάντησης ανέφερε τα εξής: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για προώθηση της συμφιλίωσης και του διαλόγου προς επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και αναπληρώτρια ειδική του σύμβουλος κ. Σπέχαρ, είναι έτοιμη να διευκολύνει την επαφή μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη».

Γιατί όμως να χρειάζεται η κ. Σπέχαρ, η ειδική αντιπρόσωπος και ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για να διευκολύνει την «επαφή» μεταξύ των δύο ηγετών, του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί; Δεν μπορούν οι δύο χωρίς διευκόλυνση (ή ενθάρρυνση) να πραγματοποιήσουν μια «επαφή», μια νέα συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που διακόπηκε πριν από δύο χρόνια;

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορούσε να προσκαλέσει  τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στο Προεδρικό ή ακόμη να επισκεφθεί ο ίδιος το προεδρικό εντός εισαγωγικών αφαιρώντας το για λίγο από τα εισαγωγικά. Ή θα μπορούσαν  να συναντηθούν κάπου αλλού χωρίς να χρειάζεται η διευκόλυνση της κα. Σπέχαρ. Πρόκειται για δύο ενήλικες που δεν χρειάζονται chaperon για την επαφή τους.

Αναλογίζομαι αν ή μάλλον πόσο έχουμε προχωρήσει ή μάλλον απομακρυνθεί από άλλες εποχές. Κάπως έχουμε προχωρήσει. Αλλά πόσο; 

«Δεν υπάρχει θέμα συναντήσεώς μου με τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι πρόεδρος χωριστού κράτους. Σε αυτή την παγίδα δεν πρόκειται να πέσω» (Σπύρος Κυπριανού, Μάιος του 1978).

Πέρασαν από τότε τέσσερεις δεκαετίες αλλά συχνά αισθάνεται κανείς ότι  βρισκόμαστε πάντοτε ακινητοποιημένοι στην ίδια εποχή, στο ίδιο σημείο ενώπιον των ίδιων προβλημάτων ή καλύτερα ενώπιον του ίδιου προβλήματος, του οποίου η διαιώνιση επιβεβαιώνει ότι τίποτα σ’ αυτό τον τόπο δεν αλλάζει.

**********************************

Chaperon: Ενήλικος κυρία,

συνοδός νεαράς δεσποινίδος