Κύπρος


Ας αρχίσουμε τη διαμόρφωση τακτικής και στρατηγικής

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο στο κυπριακό, αντί της κρίσιμης φάσης που ήταν μόδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με αρμόδιους και πολύ σημαντικούς παράγοντες της πολιτικής μας ζωής το κυπριακό φτάνει στο τέλος εποχής, κατά τον Διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Εισερχόμαστε σε κρίσιμη περίοδο, κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη. Έρχεται εθνικό τσουνάμι, κατά τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αυτά και πολλά άλλα εντός και εκτός Κύπρου, περιγράφουν το κομβικό σημείο στο οποίο έχει βρεθεί το κυπριακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, λίγα 24ωρα από την αποχώρηση της κας Λουτ που έφυγε πάλι άπρακτη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνήλθε το σοβαρό Συμβούλιο Αρχηγών για να δώσει απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα που βαραίνουν ακόμα περισσότερο το βεβαρημένο εθνικό μας πρόβλημα.

Η εικόνα που βγαίνει από αυτές τις επαφές (της Λουτ και άλλες), όπως και από το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί μέχρι σήμερα, είπε στις πιο διαφωτιστικές δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είναι ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο σε σχέση με την προσπάθεια σε σχέση διαμόρφωσης όρων αναφοράς που θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Αυτό, σημείωσε, οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους, «φυσικά στην αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας, τις απαιτήσεις που μπαίνουν και από την ηγεσία τ/κ κοινότητας, αλλά και σε πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώραν αυτή τη στιγμή τόσο στην Τουρκία όσο επίσης και στα κατεχόμενα».

Οφείλουμε, είπε, «όπως εμείς τονίσαμε σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να διαμορφώσουμε μιαν αποτελεσματική τακτική και στρατηγική που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, έτσι ώστε όχι μόνο να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση αλλά να αντιμετωπίσουμε φυσικά και τις υπόλοιπες επιδιώξεις της Τουρκίας…», κλπ κλπ.

Σαράντα πέντε χρόνια από την τουρκική εισβολή και 55 χρόνια από την πρώτη διχοτόμηση του 1964, είναι θαυμάσια η ιδέα που ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έθεσε στο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζουμε πως ο ίδιος ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι αρχηγοί υποδέχτηκαν την ιδέα ν’ αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μιαν αποτελεσματική τακτική και στρατηγική 19 μήνες από το Κραν Μοντανά, όπου φτάσαμε σχεδόν στη λύση, όπως μας είπαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μόλις προχτές. Θα ήταν χρήσιμο να μαθαίναμε.

Top News