Κύπρος


Η ρουκέτα

ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί στις 26 του περασμένου μήνα έσκασε μια ρουκέτα, για ένα γεγονός που συνέβη πολλές μέρες προηγουμένως, στις 2 Φεβρουαρίου: Από το υπουργείο Εξωτερικών διέρρευσε σε εφημερίδα ότι στα Στροβίλια οι Τούρκοι επέκτειναν τα σύνορά τους κατά μερικά μέτρα. Αμέσως η κοινή γνώμη οργίστηκε. Το κλίμα ενόψει της συνάντησης ηλεκτρίστηκε. Ήταν αρνητικό.

ΕΓΙΝΕ το σώσε από τους συνήθεις ύποπτους. Τα μικρά κόμματα (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη) που με το παραμικρό εξοργίζονται και με πολεμικές ιαχές μας καλούν να αρπάξουμε τα γιαταγάνια μας και να ορμήσουμε…, τι και τι δεν είπαν για την πρόκληση αυτή των Τούρκων. Κάποια ζήτησαν και ματαίωση της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί για να δείξουμε στους πελλότουρκους ότι δεν ανεχόμαστε τις προκλήσεις τους. Τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ δεν εξέδωσαν καμιά ανακοίνωση. Προφανώς γνώριζαν για το μέγεθος της ρουκέτας.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ οι βρετανικές βάσεις εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας πως δεν έγινε καμιά προέλαση των Τούρκων και ότι απλώς οι ίδιες μετακίνησαν μια βαρέλα μερικά μέτρα για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο που ανθίζει στην περιοχή. Έγινε νέο σώσε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σειρά του εξέδωσε στις 22 Φεβρουαρίου ανακοίνωση διαψεύδοντας τους Βρετανούς, ενώ τα μικρά κόμματα συνέχισαν τις μπαρουτοκαπνισμένες ανακοινώσεις τους εναντίον των συνομιλιών. Νέο αίτημα για να ακυρωθεί η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Ακιντζί. Δεν ακυρώθηκε αλλά έγινε. Χωρίς αποτέλεσμα. Το κλίμα ήταν οξυμένο και δεν σήκωνε πρόοδο. Και οι απορριπτικοί ικανοποιήθηκαν. Από πλευράς τους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να σιωπούν. Ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια λέξη. Προφανώς γνώριζαν τη ρουκέτα…

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΥΠΕΞ ενημερωνόμαστε πως «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του Ο.Η.Ε. στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ θα θυμούνται πως σε άρθρο μου σ’ αυτή εδώ τη στήλη εξέφρασα αμφιβολίες για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, ειδικά για τη φράση ότι «από την πρώτη στιγμή», δηλαδή από τις 2 Φεβρουαρίου, καταγγείλαμε τους Τούρκους στον ΟΗΕ. Και αυτό γιατί ενώ το επεισόδιο έγινε είκοσι μέρες μετά, ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν ενημερωθήκαμε για την καταγγελία, τη στιγμή που όταν γίνεται τέτοια καταγγελία σε τέτοιο επίσημο βήμα και επίσημη ανακοίνωση εκδίδεται και το περιεχόμενό της δίνεται στη δημοσιότητα.

ΟΠΩΣ για παράδειγμα με την καταγγελία που κάναμε την προπερασμένη Τρίτη, 5 Μαρτίου, στον ΟΗΕ, εναντίον των παράνομων ερευνών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η καταγγελία μας κυκλοφόρησε σαν επίσημο έγγραφο στον ΟΗΕ, ενώ το περιεχόμενό της ανακοινώθηκε την ίδια μέρα και στην Κύπρο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, τα φλάμπουρα που εκτόξευαν πατριωτικές κορώνες για την προέλαση των Τούρκων στα Στροβίλια, εντελώς ξαφνικά έπαψαν να ανησυχούν. Πέρασαν τόσες μέρες χωρίς να εκδώσουν ανακοίνωση για να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Κι εγώ περιμένω ακόμα να ενημερωθώ τι λέει η επίσημη καταγγελία μας στον ΟΗΕ για την προέλαση της βαρέλας στα Στροβίλια.