Κύπρος


Ιστορικές συναντήσεις, πριν από τις ιστορικές εξελίξεις

Χθεσινό τηλεγράφημα από το Χιούστον του Τέξας, αναφερόταν σε «ιστορικές συναντήσεις» που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του Τέξας, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Eastern Mediterranean Gas Renaissance», με επίκεντρο τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την προοπτική του αγωγού East Med.  Όπως μεταδόθηκε, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, συζήτησε το θέμα με τους ομολόγους του από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο ενώ στη συνάντηση παρών ήταν και Αμερικανός αξιωματούχος. Αργότερα, το θέμα της ενέργειας συζητήθηκε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, κάτι που σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα, τίτλος του σχετικού θέματος του CNBC ήταν «Οι ανακαλύψεις αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν συνεργασία μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης και εχθρικών εθνών».

Είναι αξιοσημείωτες οι επισημάνσεις του CNBC και ειδικότερα η τελευταία, δηλαδή το γεγονός ότι εχθρικά έθνη έρχονται σε συνεργασία μεταξύ τους χάρη στις ανακαλύψεις φυσικού αερίου. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως συμβαίνει και το αντίθετο. Κινήσεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο αποκλείουν ένα σημαντικό εχθρικό έθνος, την Τουρκία, για την οποία επινοήθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες ο East Med, ο οποίος δεν τυγχάνει καμιάς, ως τώρα, οικονομικής, επιστημονικής ή τεχνικής στήριξης.

Πρέπει να θυμίσουμε πως ο East Med, το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ, η εμπλοκή της Exxon Mobil και οι ιστορικές συναντήσεις του «Eastern Mediterranean Gas Renaissance», δεν θα υπήρχαν στο λεξιλόγιό μας αν ο Νίκος Ρολάνδης δεν έσπευδε στην Αίγυπτο, εν ίδει καταδρομικής επιχείρησης, λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της θητείας του Γλαύκου Κληρίδη, για να χαράξει την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Χωρίς εκείνη τη συμφωνία που έγινε, χωρίς πανηγυρισμούς και δημοσιότητες, η ΑΟΖ θα είχε χαραχθεί μεταξύ της Τουρκίας και της αιγυπτιακής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, χωρίς να ρωτηθεί η Κύπρος. Ο Ρολάνδης, λοιπόν, μας θυμίζει πως η υπόδειξη του προέδρου του, Γλαύκου Κληρίδη, ήταν να φυλάξουμε τις ΑΟΖ και τις ανακαλύψεις της στο ντουλάπι, γιατί χωρίς λύση του κυπριακού το εχθρικό έθνος που λέγεται Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την ανόρυξη ούτε μια σταγόνας πετρελαίου. Ο δε ίδιος, ο Νίκος Ρολάνδης σήμερα (συνέντευξή στην «Αλήθεια» την περασμένη Κυριακή) επαναλαμβάνει πως ο Ερντογάν δεν θα μείνει με τα χέρια δεμένα παρακολουθώντας απαθής τις ιστορικές συναντήσεις του Τέξας. Η Τουρκία, είπε «ή θα τρυπήσει (στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας) ή θα κτυπήσει την Κύπρο». Σημειώνουμε την επίκαιρη επισήμανση του Ν. Ρολάνδη ότι «οι συνεργασίες με άλλες χώρες δεν είναι για τις επικίνδυνες καταστάσεις» και κάλεσε «να έχουμε το μυαλό μας στο κρανίο μας».

Καλές, λοιπόν, οι ιστορικές συναντήσεις, αλλά να μετρούμε και τις ιστορικές εξελίξεις για τις οποίες η προνοητική πολιτική ηγεσία μας  απευθύνει αγωνιώδη προειδοποίηση.