Κύπρος


Η εργασιακή αριστοκρατία της νήσου

Πέρασαν πολλές μέρες από την εξωφρενική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και πολλοί μήνες από τις ανάλογες αποφάσεις των άλλων δικαστηρίων για τους μισθούς και τις συντάξεις των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις μόνο εξυπνάδες, νομικισμούς και δικηγορίστικα τερτίπια ακούμε. Με κάθε σοβαρότητα, οι πιο έγκριτοι νομομαθείς μας, προσπαθούν να εξηγήσουν ότι είναι δικαιολογημένη η προκλητική σύγκρουση των δικαστικών αποφάσεων με την λογική. Επιστρατεύουν νόμους, άρθρα και συντάγματα για να μας εξηγήσουν πόσο ορθό είναι να συντηρούν οι μη έχοντες την εργατική αριστοκρατία της νήσου (όπως εύστοχα την ονομάζει η «Cyprus Mail»), έναντι οποιασδήποτε θυσίας. Ακόμα και αν δεν έχουμε, ακόμα και αν έχει καταρρεύσει το κράτος, ακόμα και έχει χαλάσει ο κόσμος.

Πού αλλού υπάρχει νόμος για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και όχι των άλλων; Η «Cyprus Mail», υπέβαλε πριν από δυο βδομάδες ερωτήματα που δεν θέτουν οι δημοσιογράφοι μας στους έγκριτους νομομαθείς της νήσου, αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση. Μια ιδιωτική επιχείρηση που αγωνίζεται να αποφύγει την πτώχευση μπορεί να μειώσει τους μισθούς του προσωπικού, αλλά το κράτος που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης δεν μπορεί επειδή είναι παραβίαση του συντάγματος; Οι απολαβές των δημοσίων είναι αναφαίρετη ιδιοκτησία, αλλά των άλλων όχι; Η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα να μειώσει τις συντάξεις και τους μισθούς όταν το κράτος αντιμετώπισε οικονομική κρίση όπως ούτε και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γιατί μόνο στην Κύπρο ο νόμος εμποδίζει το κράτος να μειώσει τις κρατικές συντάξεις σε αυτήν την προνομιούχα τάξη εργαζομένων; Γιατί μόνο το Σύνταγμα της Κύπρου, το οποίο έχει βιαστεί όπως το τρυπητήρι, είναι τόσο αυστηρό με τους δημόσιους υπαλλήλους; Το Σύνταγμά μας δεν έχει πρόνοιες, άρθρα και παραγράφους για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους;

Επιβεβαιώνεται η εφημερίδα όταν γράφει πως στην Κύπρο δημιουργήσαμε μια προνομιούχο ομάδα εργαζομένων που πιστεύουν ότι δικαιούνται ειδική μεταχείριση από το κράτος, ανεξαρτήτως περιστάσεων. «Το σκανδαλώδες είναι ότι τα προνόμια αυτά, που κατατάσσουν τους δημόσιους υπαλλήλους σε άλλη κατηγορία από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, φαίνεται να έχουν κατοχυρωθεί από το νόμο και τα δικαστήρια αποφασίζουν στη βάση διακρίσεων που μοιάζουν με σύγχρονη φεουδαρχία. Το ασθενές πολιτικό μας σύστημα έχει δημιουργήσει μια εργασιακή αριστοκρατία για την οποία ισχύουν διαφορετικοί νόμοι».

Top News