Οικονομία


Α. Νεοφύτου: Επιστροφές ΦΠΑ €120 εκατ. εντός των επόμενων μηνών
Α. Νεοφύτου: Επιστροφές ΦΠΑ €120 εκατ. εντός των επόμενων μηνών

Για πρώτη φορά, μετά από την εισαγωγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Κύπρο το 1992, οι πολίτες και επιχειρήσεις δεν θα περιμένουν μήνες και χρόνια για να λαμβάνουν τις επιστροφές ΦΠΑ από το κράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από συνάντηση με τον Έφορο Φορολογίας, Γιάννη Τσαγγάρη.

«Από σήμερα το σύστημα αλλάζει. Δεν χρειάζονται ειδικοί προϋπολογισμοί για την επιστροφή ΦΠΑ. Υπάρχουν με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα περίπου €120 εκατομμύρια εκκρεμούσες επιστροφές προς τους φορολογούμενους», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου.

Διατύπωσε την εκτίμηση «ότι στους επόμενους μήνες θα διευθετηθούν αυτές οι εκκρεμότητες και απ’ εκεί και μπρος πάλι η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις επιστροφές μιας και θα είναι ενιαίο το ταμείο», προσθέτοντας ότι το όλο θέμα «είναι εξαιρετικά σημαντικό μια και θα βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους».

Για το θέμα των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, για το οποίο η προθεσμία λήγει αύριο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η πρωτοβουλία μεταξύ κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων έφερε «ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα», καθώς μέσω του προγράμματος έχουν διευθετηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ύψους €325 εκατ., με το κράτος να εισπράττει μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες €267 εκατ. καθυστερημένων οφειλών, ενώ οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, να επωφελούνται έκπτωσης €58 εκατ.

«Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνουμε, από την μια το κράτος να εισπράττει τα οφειλόμενα και από την άλλη, μέσα από τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις, ο πολίτης να μπορεί να αντεπεξέρχεται των υποχρεώσεών του», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου υπεραμύνθηκε της δεύτερης απόφασης της Βουλής για επέκταση της ημερομηνίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 4 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου του 2018, λέγοντας ότι μέχρι τις 4 Οκτωβρίου υπήρχαν 3.628 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που υπέβαλαν αίτημα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ σήμερα ο αριθμός των αιτήσεων για το σχέδιο ανέβηκε στις 9.021. «Παρά τις κάποιες διαφορετικές απόψεις, η ορθότητα (της απόφασης της Βουλής) αποδείχθηκε μέσα από την πράξη», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την από σήμερα επιβολή ΦΠΑ 19% στην οικοπεδοποιήσιμη γη, ο κ. Νεοφύτου ξεκαθάρισε πως από την επιβολή ΦΠΑ εξαιρούνται η οποιαδήποτε αγροτική και κτηνοτροφική γη, που αποτελεί, όπως είπε, την πλειοψηφία της γης στην Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι κάποιος που δεν είναι επαγγελματίας στον τομέα των ακινήτων και θα κάνει μια μεμονωμένη πράξη, πουλώντας κάτι κληρονομικό, αυτή η πράξη εξαιρείται της επιβολής ΦΠΑ.

Τσαγγάρης: Στόχος η εκκαθάριση δηλώσεων μέχρι το 2015

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες του Τμήματος για το 2018, ο κ. Τσαγγάρης είπε πως στόχος είναι το Τμήμα να προχωρήσει όσο περισσότερο δυνατό με ταχύτατους ρυθμούς για εκκαθάριση όλων των καθυστερημένων φορολογικών δηλώσεων.

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο», είπε, προσθέτοντας ότι προχώρησε το θέμα της εξέτασης των δηλώσεων των εταιρειών.

Όπως είπε, εντός Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου, το Τμήμα θα πάρει τα λογισμικά από την NCR με την οποία είναι συμβεβλημένο, «για να τα τρέξουμε μέχρι το 2014 ή 2015».

«Άρα αν πάρουμε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το 2014 ή το 2015, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε και τα λεφτά όλα του κόσμου», είπε, εξηγώντας πως ένας από τους λόγους που δεν γινόντουσαν οι επιστροφές είναι διότι το Τμήμα επιθυμεί να κάνει τους σωστούς συμψηφισμούς, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αν δεν εκκαθαριστούν περισσότερα χρόνια. Το Τμήμα μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων μέχρι το 2011.

Όπως είπε, δεύτερη προτεραιότητα για το 2018 είναι η ενοποίηση των τμημάτων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, με το Τμήμα να αρχίζει διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση των κτιρίων. Ήδη όπως είπε, υπάρχει ενιαίο κτίριο για την Αμμόχωστο, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Λάρνακα, την Πάφο και τη Λευκωσία, ενώ υπάρχουν δυσκολίες εντοπισμού κτιρίου στη Λεμεσό.

Για την εισήγηση που εκφράστηκε για υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης, ο κ. Τσαγγάρης διευκρίνισε πως, αν και ο ίδιος δεν τάσσεται κατά της πρότασης αυτής, δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή αίτησης απ’ όλους, προσθέτοντας ότι «για να υλοποιηθεί η σκέψη, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δουλεύει το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής δηλώσεων».

«Διαφορετικά εάν υποβάλλει τόσος πολύς κόσμος και το σύστημα συνεχώς μένει, σημαίνει ότι δεν κάναμε τίποτα», είπε, προσθέτοντας ότι ο βαθμός ετοιμότητας του συστήματος θα κριθεί από την εξέταση των φορολογικών δηλώσεων για το 2017, οι οποίες θα κατατεθούν φέτος.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς το Τμήμα σχολιάζει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο, κατόπιν προσφυγής εταιρείας, έκρινε αντισυνταγματικό το διορισμό του τέως Εφόρου Φορολογίας Γιαννάκη Λαζάρου, ο κ. Τσαγγάρης, αφού είπε πως το θέμα εντόπισε η Γενική Εισαγγελία πριν πολύ καιρό, είπε πως οι περισσότερες αποφάσεις που είχαν ληφθεί έχουν ήδη αντικατασταθεί, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόφαση πηγαίνει στο Δικαστήριο θα αντικαθίσταται. «Υπήρξαν κάποια θέματα τα οποία τα έχει επιληφθεί η Γενική Εισαγγελία πάντοτε σε συνεργασία μαζί μας», κατέληξε.