Πολιτική


Αβέρωφ Νεοφύτου: Η πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη παραμένει ζωντανή
Αβέρωφ Νεοφύτου: Η πολιτική του Γλαύκου Κληρίδη παραμένει ζωντανή

Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του ιστορικού μας ηγέτη του Γλαύκου Κληρίδη, για εμάς οι ιδέες του, η πολιτική του παραμένουν ζωντανές και διαχρονικές», δήλωσε, σήμερα, Κυριακή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την ολοκλήρωση του 4ου ετήσιου μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

"Εμείς του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχιστές της κληριδικής σχολής θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την επανένωση της πατρίδας μας, να ζήσουμε, δηλαδή, σε μια ειρηνική και ευημερούσα Κύπρο", διαβεβαίωσε  ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Για να το πετύχουμε αυτό, συνέχισε  «χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη, έναν πατριωτικό ρεαλισμό και όχι την επιδίωξη ιδεατών, αλλά εφικτών και υλοποιήσιμων λύσεων για το κυπριακό πρόβλημα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο Γλαύκος Κληρίδης, «πραγμάτωσε ένα από τα δύο μεγάλα του οράματα, να δει τη χώρα του να καταξιώνεται ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έφυγε όμως,  με ανεκπλήρωτο το δεύτερο και το μεγαλύτερο όραμα της ζωής του να δει την Κύπρο μας επανενωμένη».

«Ο Γλαύκος Κληρίδης έζησε κάθε στιγμή της κυπριακής ιστορία όμως δεν έμεινε αιχμάλωτος του παρελθόντος και ήταν ο ηγέτης που είχε όραμα για το μέλλον και τις επόμενες γενιές», δήλωσε, τέλος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.  

Προεκλογική εκστρατεία

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας, για τις Προεδρικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2018, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε πως «είναι λυπηρό αντί επιχειρημάτων, να υπάρχουν καθημερινά, είτε από τη μία βιομηχανία λάσπης, ή από την άλλη, ψεύδη».

«Εμείς σταθερά και με σύνεση, με κληριδικό ήθος, έχουμε τις προτάσεις μας, απόψεις και θέσεις μας, και καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε κρητική εντός των πλαισίων του πολιτικού πολιτισμού», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ηγέτης από το μέλλον με βαθύ παρελθόν είπε ο Σ. Χάσικος

Μνημονεύουμε σήμερα, τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν ηγέτη από το μέλλον με βαθύ παρελθόν, δήλωσε ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος εκφώνησε ομιλία στο 4ο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

 Ο κ. Χάσικος είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «πατούσε στο παρελθόν και βημάτιζε στο μέλλον, ήταν αυτός που συγκέρασε τη διορατικότητα με την ιστορική γνώση, που σεβόταν την ιστορία και προωθούσε τον νεωτερισμό, όντας ιστορικός και επαναστάτης κι ένας ηλικιωμένος νέος, που έφυγε στα 94 χρόνια του με ιδέες εφηβικές, με ανοιχτό μυαλό, προοδευτικός και μαχητής». 

«Νιώθω γύρω μου το πνεύμα του, την ψυχή του, γιατί σαν άνθρωπος που αγάπησα και πίστεψα, ποτέ δεν έφυγε από τη δική μου ζωή και πολλών εξ ημών, είμαι σίγουρος», είπε ο Σωκράτης Χάσικος. 

Ανέφερε ότι «εμείς ως ζωντανοί εμείς τον κουβαλούμε μέσα μας, εσαεί, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα που οι προκλήσεις της πατρίδας γίνονται πιο πιεστικές και επείγουσες, το βάρος της παρουσίας του μας εγείρει, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο δρόμο που εκείνος χάραξε». 

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη, «μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίες της νεότερης πολιτικής ιστορίας του Ελληνισμού, που έθεσε σφραγίδα ανεξίτηλη στην πορεία της Κύπρου, αλλά και του έθνους με κυρίαρχα τα στοιχεία τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά». 

Πρόσθεσε πως «ότι και να πούμε  θα είναι υποδεέστερο της αξίας και του μεγέθους σου, υποδεέστερα του μεγαλείου σου». 

Όπως είπε ο κ. Χάσικος «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη τον πολιτικό που μπήκε στην πολιτική για να δώσει και όχι να πάρει και που αντιστάθηκε στην ακαταμάχητη γοητεία του λαϊκισμού, που δεν ενέδωσε στις πιέσεις της εκλογικής πελατείας, ένας αληθινός ηγέτης, που ηγείτο, δεν άγετο». 

Ο Γλαύκος Κληρίδης, συνέχισε ο τέως ΥΠΕΣ, «υπηρετούσε το ορθό και πρέπον και όχι το αρεστό, δεν παρακολουθούσε τις δημοσκοπήσεις για να διαμορφώσει πολιτική. Ασκούσε πολιτική και διαμόρφωνε την κοινωνία». 

Επίσης, «το φαινόμενο ‘Γλαύκος Κληρίδης’, όπως είπε ο κ. Χάσικος, «έχει μια αξιοθαύμαστη, διαχρονική αντοχή στη φθορά και τον χρόνο για αυτό κι ο οικουμενικός ελληνισμός θα μνημονεύει την αγαθή μνήμη του με αγάπη και σεβασμό». 

Αναλύοντας τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Χάσικος είπε ότι η ζωή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, «ήταν συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή στην προεδρεία της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Χάσικος, είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, «ήταν παρών σε όλους του αγώνες, όχι μόνο της μικρής μας πατρίδας, αλλά και την ανθρωπότητας, υπηρέτησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρών στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-`59 και υπήρξε κορυφαίος πρωτεργάτης και στυλοβάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Συνέχισε λέγοντας ότι «στα τραγικά χρόνια της εθνικής διχόνοιας, ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο ψύχραιμος, ο συναινετικός και μετριοπαθής ηγέτης που κράτησε τον εαυτό του μακριά και υπεράνω από τις διαμάχες και τους ανταγωνισμούς ο οποίος ανασυγκρότησε το κράτος από τα συντρίμμια της εθνικής τραγωδίας του 1974, και έθεσε τη σφραγίδα του στην εδραίωση της Δημοκρατίας». 

Ο κ. Χάσικος είπε πως ο Κληρίδης εξελέγη για δύο θητείες στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία παρέδωσε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πρόσθεσε ότι «ως ένα βαθμό πέτυχε και την ευγενή φιλοδοξία του να συμβάλει στην επίλυση του εθνικού θέματος, να επανενώσει τη μικρή μας πατρίδα, να εδραιώσει την ειρήνη στον τόπο μας». 

Όπως είπε ο Σωκράτης Χάσικος,  αφού ο εκλιπών, «πρώτα κατόρθωσε να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρώπης, και ας αντιμετωπιζόταν μέχρι τότε ως ένας ονειροπόλος και αιθεροβάμων πολιτικός, κατόρθωσε να οδηγήσει και το Κυπριακό, μια ανάσα από τη λύση του άλλα δυστυχώς ο λαός δεν του έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσει το μεγάλο εθνικό όραμα». 

Διαβεβαίωσε ότι «θα αγωνιστούμε με ενότητα, σωφροσύνη και υπευθυνότητα, όπως μας δίδαξε ο Γλαύκος Κληρίδης, για να επανενώσουμε την πατρίδα μας μέσα από μια λύση ομοσπονδίας, όπως εκείνος την οραματίστηκε, την θεμελίωσε και την διεκδίκησε ως το τέλος». «Ενωμένοι και αλληλέγγυοι υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του προέδρου μας, Νίκου Αναστασιάδη, θα δώσουμε την τελευταία μάχη και ό,τι εξαρτάται από εμάς, από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την δική μας ηγεσία, θα το κάνουμε», είπε ο τέως ΥΠΕΣ. 

Απευθυνόμενος στην θυγατέρα του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, ο κ. Χάσικος, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κανείς ό,τι πρέπει, για να μνημονεύσει μια προσωπικότητα τόσο πληθωρική, τόσο μοναδική, όσο αυτήν του Γλαύκου Κληρίδη». 

Πρόσθεσε ότι είναι, επίσης, «δύσκολο, να αποδώσει δίκαιο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε έναν ηγέτη που για 50 τόσα χρόνια ταύτισε τη ζωή του με την ίδια την ιστορία της πατρίδας και με τον αγώνα της για σωτηρία». 

Ο Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι «εμείς οι συνεργάτες του, που κουβαλούμε την πολιτική κληρονομιά του στους ώμους και στις καρδιές μας, στο νου και στην ψυχή μας, γνωρίζουμε πολύ καλά τα έργα που αρμόζουν στον Γλαύκο Κληρίδη για να τιμήσουμε τη μνήμη του και να ανταποδώσουμε ισάξια την προσφορά του». 

Έδωσε, τέλος, τη διαβεβαίωση, «ότι με τη σωφροσύνη, την υπευθυνότητα και την ανθρωπιά που μας δίδαξε, θα εκπληρώσουμε το ανεκπλήρωτο όραμά του». 

Μετά την τέλεση του μνημοσύνου οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρόντες ήταν επίσης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, βουλευτές, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο και μέλη του διπλωματικού Σώματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ηγεσία Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς και άλλα οργανωμένα σύνολα και σωματεία. 

Ακολούθησε τρισάγιο στον τάφο του Γλαύκου Κληρίδη και κατάθεση στεφάνων μετά την ολοκλήρωση της οποίας εψάλη ξανά ο Εθνικός Ύμνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top News