Οικονομία


Αβέρωφ Νεοφύτου: Σε δυο χρόνια η κυπριακή οικονομία θα είναι οικονομία πλήρους απασχόλησης
Αβέρωφ Νεοφύτου: Σε δυο χρόνια η κυπριακή οικονομία θα είναι οικονομία πλήρους απασχόλησης

Η Κύπρος δεν αντιμετώπισε το μνημόνιο ως τιμωρία, αλλά "ως ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι", και σε δύο χρόνια "η κυπριακή οικονομία θα είναι οικονομία πλήρους απασχόλησης", δήλωσε από το βήμα της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, τοποθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων, με θέμα τις οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη, όπου εξήγησε ότι η Κύπρος πέρασε από τα μεγάλα ελλείμματα στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Σημείωσε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 18% κατά την κορύφωση της κρίσης στο 7% σήμερα και σε δύο χρόνια η κυπριακή οικονομία θα είναι μια οικονομία με πλήρη απασχόληση,

Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι κατά την ίδια λογική η Κύπρος λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις οικονομικές συστάσεις της Κομισιόν "οι οποίες δεν είναι τιμωρία", αλλά όπως διευκρίνισε, "θέλουμε να τις υλοποιήσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο". Επί παραδείγματι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραψε την σύσταση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία η Κύπρος ακολουθεί, τη σύσταση για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, κάτι που όπως είπε προχώρησε τους τελευταίους μήνες, αλλά σημείωσε και την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συστάσεις της Κομισιόν "για ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα", την βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πιστώσεις, αλλά και τη βελτίωση της λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών - αν και όπως είπε, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως θα μπορέσουν να γίνουν και αποκρατικοποιήσεις. Σημείωσε τέλος τη σύσταση της Κομισιόν για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και κατέληξε εξηγώντας πως η "Κύπρος ξεπέρασε την Κρίση" καθώς την αντιμετώπισε ως ευκαιρία για βελτίωση.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον οποίον μετέφερε ξεκάθαρο μήνυμα ζητώντας ταυτόχρονα και τη δική του ξεκάθαρη τοποθέτηση σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε στον πρόεδρο του ΕΚ "την θέληση μας για επανένωση" και επισήμανε ότι οι απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας για 2 κράτη και επανέναρξη διαλόγου της με την ΕΕ, δεν συνάδουν".

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συναντήθηκε ακόμα με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Άντρους Άνσιπ υπεύθυνο Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, τον Επίτροπο Φιλ Χόγκαν, με τον οποίον συζήτησε για την κατοχύρωση του Χαλουμιού και τον Επίτροπο Στυλιανίδη με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για το Κυπριακό. Σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης τόνισε μετά τη συνάντηση ότι "στην ΕΕ μπήκαμε για να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα και όχι μέσα στην ΕΕ να καταλήξουμε με το ταξίμ".

Top News