Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 LIVE SHOPPING STAR | 19:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ LIVE

Αβέρωφ: Την πενταετία των «φιλολαικών» αριστερών πολιτικών η ανεργία ήταν μεγαλύτερη

Για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία, είναι η ανεργία. Και είναι στην προτεραιότητα μας οι πολιτικές που θα προσελκύσουν επενδύσεις για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε πως κάθε μέρα υπάρχει μια καλυτέρευση. Τα τελευταία 3 σκληρά χρόνια 1 στους 4 άνεργους βρήκε δουλειά. Έχουμε την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ανεργία που έφτασε το 16%, σήμερα είναι στο 12%.
Δεν πανηγυρίζουμε. Στόχος μας είναι να βρούνε δουλειά  όλοι οι Κύπριοι εργαζόμενοι και σε αυτό καλούμε σε συστράτευση όλους. Για να δημιουργήσουμε το φιλικό κλίμα, να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μόνο μέσα από επενδύσεις θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Είναι καλό όμως να συγκρίνουμε την περασμένη 5ετία, που είχαμε αριστερές πολιτικές, ευαίσθητες προς τους εργαζόμενους, φιλολαϊκές πολιτικές. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η ανεργία από το 3,6% σκαρφάλωσε στο 16%. Πενταπλασιάστηκε η ανεργία μέσα σε 5 χρόνια. Και μέσα σε 3 χρόνια 1 στους 4 επαναλαμβάνω ανέργους βρήκαν δουλειά.
Για να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο χρειάζεται να συνεχίσουμε στην σωστή πορεία και η κοινωνία θα πρέπει να επιλέξει, συνεχίζουμε αυτό τον σωστό δρόμο ή επιλέγουμε τις πολιτικές των περασμένων χρόνων; Εμείς λέμε πως θα μείνουμε σταθεροί σε αυτήν την πορεία της υπευθυνότητας για να ξαναφέρουμε την ελπίδα, το χαμόγελο και να κάνουμε πράξη τις προσδοκίες του λαού μας.
 
Ερώτηση: Μπορεί κάποιος, από πλευράς ΑΚΕΛ, να σας πει ό,τι είστε άδικος και ότι η ανεργία ανήλθε σε αυτό το ποσοστό μετά από το κούρεμα και μετά τα όσα ακολούθησαν το 2013.
 
Επειδή ανέμενα αυτή την ερώτηση, δέστε τον Μάρτιο του 2013, η ανεργία ήταν στο 14,8%, (στοιχεία Eurostat). Πριν από το κούρεμα! Μάρτιος 2013, η ανεργία στο  14,8% από το 3,6% και σήμερα, είναι στο 12%.
 
Δηλαδή την πενταετία των φιλολαϊκών πολιτικών, των αριστερών πολιτικών, η ανεργία πολλαπλασιάστηκε και στην περίοδο που κατηγορούν την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ότι εφαρμόζει δήθεν πολιτικές λιτότητας, εμείς λέμε, πολιτικές νοικοκυρέματος, οι πολιτικές νοικοκυρέματος έφεραν αποτέλεσμα. Φέρνουν αποτέλεσμα.
 
Δεν έλυσαν το πρόβλημα, για εμάς, επαναλαμβάνω, το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει, το πρόβλημα που εμείς δίνουμε προτεραιότητα, είναι η απασχόληση. Το ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα.   
 
Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίζουμε ό,τι μέρα με την μέρα γινόμαστε καλύτερη. Δεν είμαστε καλοί. Με 12% ανεργία, δεν είμαστε καλοι. Όμως μέρα με την ημέρα καλυτερεύουν τα πράγματα.
 
Ερώτηση: Μια άποψη λέει ό,τι ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός γιατί αρκετοί αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν και να διαγραφούν από τους καταλόγους των ανέργων.
 
Αυτός είναι ένας μύθος. Αν πάρετε τις στατιστικές της Eurostat αλλά και τις στατιστικές από την Στατιστική Υπηρεσία, όπου υπάρχουν δεδομένα μέχρι το τέλος του 2015, το εργατικό δυναμικό που είναι στην απασχόληση έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με το 2012. Αυτά λέει η στατιστική και άλλα λένε οι προπαγάνδες.
 
 Ερώτηση: Πολλοί απασχολούνται με 300 και 400 ευρώ. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι παρουσιάζεται μια ωραιοποιημένη εικόνα.
 
Είπα και θα το επαναλάβω. Για εμάς το μεγαλύτερο σημερινό πρόβλημα είναι η ανεργία. Δεν είπαμε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι στα τρία δύσκολα χρόνια, τα πιο δύσκολα της κυπριακής οικονομίας, ένας στους τέσσερις ανέργους, δεν είναι πλέον άνεργος. Από το 16% μειώθηκε στο 12%. Αυτό, δεν μας εφησυχάζει, ούτε ωραιοποιήσαμε την κατάσταση, ούτε πανηγυρίζουμε, ούτε δικαιούμαστε να πανηγυρίζουμε.
 
Αλλά από την άλλη θέλετε να πάμε πίσω στις παλαιές πρακτικές, των δήθεν αριστερών πολιτικών, που πενταπλασίασαν την ανεργία; Τον καιρό που δεν υπήρχαν οι πολιτικές λιτότητας; Ενώ τώρα με τις πολιτικές νοικοκυρέματος, βλέπουμε ότι τα πράγματα, σιγά σιγά καλυτερεύουν. Εδώ είναι το πραγματικό δίλλημα. Θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, των τελευταίων χρόνων, που ενώ δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, υπάρχει μια αποκλιμάκωση; Ή θα προτιμήσουμε πάλι αριστερές πολιτικές που την ανεργία την έχουν εκτοξεύσει.

Πηγή - ΚΥΠΕ    
 
 

LIVE
LIVE

20:32 Πολιτική

Συγκλονισμένος ο Nίκος Αναστασιάδης από τους σεισμούς σε Σάμο και Σμύρνη - Έτοιμος για βοήθεια

20:02 Κύπρος

Από ιδιωτική πρωτοβουλία η πλειοψηφία των 166 κρουσμάτων της Παρασκευής – Όλες οι πληροφορίες

19:51 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα αύξηση κρουσμάτων την Παρασκευή στην Κύπρο - Η ανακοίνωση του Υπουργείου

19:48 Κύπρος

Τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού στα κατεχόμενα

19:44 Κόσμος

Δοκιμάζεται η Ευρώπη από τον κορωνοϊό με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

20:40 Αθλητικά

ΒΑΣΙΛΗΣ;

19:09 Ελλάδα

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες στη Σμύρνη – Συνεχής ενημέρωση

18:44 Αστυνομικά

Ράτσας και πανάκριβοι οι σκύλοι που έκλεψε ο 33χρονος στην επαρχία Αμμοχώστου

18:35 Υγεία

Aνεστάλη η κλινική δοκιμή της θεραπείας της Regeneron για τον κορωνοϊό

18:31 Κόσμος

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά της Covid-19 προωθήθηκε προς έγκριση στη Βραζιλία

18:22 Οικονομία

Ανέπεμψε το νόμο για παράταση στην απαγόρευση των εξώσεων o Πρόεδρος της Δημοκρατίας

20:35 Αθλητικά

Τα στιγμιότυπα του ΕΝΠ – Δόξα

18:16 Ελλάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1690 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

17:26 Ελλάδα

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά τα 6,7 Ρίχτερ

17:16 Αστυνομικά

Πέρασαν για ανάκριση Συλλούρης, Τζιοβάνης και Πιττάτζιης – Εξελίξεις στην υπόθεση Al Jazzera

17:16 Ελλάδα

Τραγωδία στη Σάμο – Νεκρά τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο

17:10 Αστυνομικά

Πίσω στη χώρα τους 105 άτομα που έμεναν παράνομα στην Κύπρο

20:35 Αθλητικά

«Θα σκοτώσουμε τους παίκτες»

17:07 Ελλάδα

ΤΩΡΑ: Δύο παιδιά κάτω από συντρίμμια στη Σάμο – Σε εξέλιξη επιχείρηση

17:06 Ελλάδα

Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου για τον σεισμό που έπληξε Σάμο και Σμύρνη

Όλη η ενημέρωση σε ένα App