Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΗΝΤΑ | 23:50 ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ LIVE

Το Ινστιτούτο Κύπρου συμμετέχει στις προσπάθειες προστασίας του Αμαζονίου

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας του πολύτιμου και μοναδικού αυτού φυσικού αγαθού, το οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε πνεύμονα του πλανήτη, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, που αφορά ολόκληρη την υφήλιο.

Στις παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας του Αμαζονίου, συμμετέχει ενεργά το Ινστιτούτο Κύπρου, μέσω του ερευνητικού προγράμματος CURE-3AB (Cooperation to Unravel the Role of Atmospheric Aerosol over the Amazonian Basin) που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (πρόγραμμα RESTART 2016-2020) και το ερευνητικό πρόγραμμα EMME-CARE (HORIZON 2020).

Η αποστολή του προγράμματος (CURE-3AB) είναι η παραγωγή υψηλής ποιότητας μετρήσεων για την παρουσία βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή στην καρδιά της λεκάνης του Αμαζονίου. Αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή του "Amazon Tall Tower Observatory" το έργο θα παρέχει μια πυκνή επιτόπια κατανομή των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν επιστημονικά για καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων τόσο των ανθρωπογενών όσο και των βιογενών εκπομπών στην ευαίσθητη λεκάνη του Αμαζονίου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα παράσχει νέες τεχνικές λύσεις για την πραγματοποίηση υψηλής ποιότητας, επιτόπιων ατμοσφαιρικών μετρήσεων στην κατώτερη τροπόσφαιρα (0-2 χλμ.) με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) του Ινστιτούτου Κύπρου. Τα νέα συστήματα αισθητήρων αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα δοκιμαστούν μέσω μιας εντατικής εκστρατείας στο δάσος του Αμαζονίου.

Η εκστρατεία αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο-Μάιο του 2020 σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας και το Ινστιτούτο Max Planck για τη Χημεία (Mainz, Γερμανία), το οποίο θα ολοκληρώσει την ατμοσφαιρική ανάλυση που διενεργούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ινστιτούτου Κύπρου με το αεροσκάφος έρευνας μεγάλης εμβέλειας (HALO) που διαθέτει.

Ως γνωστό η λεκάνη του Αμαζονίου διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην περιβαλλοντική επιβίωση του πλανήτη, αφού αντιπροσωπεύει περίπου το 40% όλων των τροπικών δασών παγκοσμίως, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές άνθρακα στη Γη, με τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπώς, τα τροπικά δάση του Αμαζονίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η κατ’ εξακολούθηση αποψίλωση του Αμαζονίου από τον τοπικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με την παγκόσμια αυξανόμενη θερμοκρασία που προκαλεί μείωση της βροχόπτωσης, έχει ως αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη συρρίκνωση του, η οποία αναμένεται να γίνει πιο έντονη τις επόμενες δεκαετίες.

Οι κλιματολογικές προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η λεκάνη του Αμαζονίου βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο: Η αλλαγή χρήσης της γης, υποβαθμίζει με τη σειρά τους τη χλωρίδα του Αμαζονίου, προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση στην κλιματική αλλαγή.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα αποτελέσουν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης του νέου ερευνητικού κέντρου EMME-CARE, στη δημιουργία του οποίου προχωρά το Ινστιτούτο Κύπρου, και το οποίο θα επικεντρώνεται στη διασύνδεση των περιβαλλοντικών επιστημών (ατμοσφαιρική σύνθεση και κλίμα) με τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη πολιτικής, τους οικονομικούς τομείς, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

Το εν λόγω Κέντρο θα έχει ως κύριο αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο Κύπρου συντονίζει, επίσης, τις επιστημονικές δραστηριότητες της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

 

LIVE
LIVE

20:54 Αστυνομικά

«Όταν θα γίνει θα ανακοινωθεί» απάντησε ο Πρόεδρος ερωτηθείς για το θέμα της προσφυγής για Αμμόχωστο

20:45 Κύπρος

Εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις από 84 Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα

20:32 Αστυνομικά

Πατέρας άρπαξε το 9χρονο παιδί του και τράπηκε σε φυγή - Εντοπίστηκε από τις αρχές  

18:29 Κόσμος

Επίθεση με ψαλίδι στο Μιλάνο – Αναφορές ότι ο δράστης φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ»

18:08 Agora

Γιαούρτι Λανίτης: Η νέα γευστική πρόταση

23:10 Αθλητικά

Σημειώστε αυτό το όνομα: Έρλινγκ Χάλαντ

18:07 Agora

Μπύρα Grimbergen - Κατάκτηση 5 βραβείων στα World Beer Awards 2019

18:00 Παραπολιτικά

Τα μετέωρα βήματα του πελαργού

17:59 Κύπρος

Και επισήμως η ΟΕΛΜΕΚ εξαγγέλλει μονόωρη στάσης εργασίας

17:56 Παραπολιτικά

Πουλά η ειρήνη;

17:38 Κόσμος

Η τρομακτική στιγμή με αυτοκίνητο να κεραυνοβολείται δύο φορές

22:55 Αθλητικά

Οι επικρατέστεροι 11 του Μαρτίνς για την Τότεναμ

17:15 Κύπρος

Βροχές: Άργησε να πάρει  μπρος αλλά… «δίπλασε» ο Σεπτέμβρης

17:10 Κύπρος

ΒΙΝΤΕΟ: Λαθροθήρες κυνηγούν ακτιβιστές στο Παραλίμνι - Άγρια καταδίωξη

16:50 Κύπρος

Καμπανάκι κινδύνου  για τον τουρισμό λόγω Brexit

16:31 Κύπρος

Πάνω κάτω η θερμοκρασία  τις επόμενες ημέρες – Η πρόβλεψη μέχρι  και το Σάββατο

16:10 Αστυνομικά

Πατέρας στη Λευκωσία φέρεται να βίασε τη με νοητική στέρηση κόρη του – Τέθηκε υπό κράτηση

22:50 Αθλητικά

Το υπέροχο Yellow Wall της Ντόρτμουντ (vid)

15:56 Αστυνομικά

Ζέυγος δημοσιογράφων στην Πάφο συγχώρεσε τον εμπρηστή του αυτοκινήτου τους – Η αντίδραση της δικαστού  

15:49 Αστυνομικά

Πόσοι οδηγοί καταγγέλθηκαν φέτος για στάθμευση στα πεζοδρόμια

Όλη η ενημέρωση σε ένα App