Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 LIVE ΜΕΣΗΜΕΡΙ#YES | 16:45 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο Συνέδριο για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού (ΜΚΜ)

Παρουσιάζοντας για πρώτη φορά, άκρως σημαντικά στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στη ζωή των Κυπρίων ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο Συνέδριο για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, που διοργάνωσε η Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου (Union for International Cancer Control).

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, που έφερε τον τίτλο «Γνώση, Δύναμη, Ελπίδα» και το οποίο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, η Δρ. Στέφανη Χριστοδουλίδου, Ψυχολόγος της Europa Donna Κύπρου, παρουσίασε τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας, σκιαγραφώντας έτσι, τις βασικές ανάγκες των Κυπρίων γυναικών που βιώνουν τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού.

Όπως ανέφερε η κα Χριστοδουλίδου, ο Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού, φαίνεται ότι επηρεάζει και γυναίκες νεαρότερης ηλικίας, παρόλο που μέχρι σήμερα, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι αυτό που ίσχυε, ήταν ακριβώς το αντίθετο. Η Δρ. Χριστοδουλίδου, επισήμανε επίσης, ότι το 92% των συμμετεχόντων λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. «Οι συμμετέχουσες», ανέφερε, «λαμβάνουν, είτε σύνταξη, είτε ωφελήματα ασθενείας ή ανικανότητας σε ποσοστό 64%, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 28% των γυναικών, στηρίζονται στις οικογένειες τους προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Μόλις ένα 7% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), λαμβάνει μισθό», σημείωσε.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι γυναίκες με ΜΚΜ, συνοψίζονται ως ακολούθως:

· Διαταραχές στον ύπνο,

· Έλλειψη βοήθειας όσο αφορά στις δουλειές του σπιτιού,

· Δυσκολίες στη λήψη τροφής,

· Δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων τους με πολλές γυναίκες να βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη,

· Προβλήματα στην ερωτική τους ζωή.

Στην ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, διαφάνηκε έντονα ότι οι γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με τον ΜΚΜ έχουν περισσότερη ανάγκη για οικονομική ενίσχυση, για βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, για ψυχολογική υποστήριξη καθώς και για περισσότερη ενημέρωση.

Σε όλες τις νέες σημαντικές ιατρικές εξελίξεις, θεραπείες και μεθόδους, αναφέρθηκε η διεθνούς φήμης Ογκολόγος, Δρ. Ολίβια Παγκάνι η οποία ήρθε στην Κύπρο, ειδικά για να συμμετάσχει στο συνέδριο. Η Δρ Παγκάνι, παρουσίασε τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα στον τομέα του ΜΚΜ και οι οποίες υπόσχονται πολύ καλύτερη διαχείριση της ασθένειας. Παράλληλα, η κα Παγκάνι, συνεχάρη την Κύπρο και το Σύνδεσμο της Europa Donna για την πρωτοβουλία τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι σε πάρα πολλές χώρες -ακόμη και της Ευρώπης, η δημόσια συζήτηση για το θέμα του ΜΚΜ θεωρείται ταμπού, πόσο μάλλον η διοργάνωση ενός παρόμοιου επιστημονικού συνεδρίου, ανοικτού στην κοινωνία, τους ιατρούς και τους ασθενείς.

Στη δική του παρέμβαση, ο Κλινικός Ψυχολόγος κ. Αχιλλέας Κουκκίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η μετάσταση δεν συνιστά καταδίκη. «Είναι μια υπενθύμιση για όλους μας», είπε, «της σωματικής μας πραγματικότητας. Απαιτεί να δεχθούμε να αλλάξουμε ρόλους και να βρούμε την αλήθεια μας. Να δεχθούμε να πάμε πάνω από την θυματοποίηση και το φόβο, όχι γιατί τα αισθήματα αυτά δεν είναι ανθρώπινα, αλλά γιατί δεν θα μας είναι χρήσιμα, στην αντιμετώπιση της ασθένειας».

Εισαγωγική Ομιλία και χαιρετισμό στο Συνέδριο, απηύθυνε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, η Πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου, κα Στέλλα Κυριακίδου, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη.

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από χρηματοδότηση της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) στο πλαίσιο του προγράμματος/βραβείου SPARC για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2015. Στην Κύπρο, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τη Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το Ινστιτούτο Γενετικής & Νευρολογίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το Πρόγραμμα (Βραβείο) SPARC για τον ΜΚΜ γίνεται σε συνεργασία με την Pfizer Oncology.

Το Συνέδριο διεξήχθη εις μνήμη της πρώην Προέδρου της Europa Donna Κύπρου, Εύης Παπαδοπούλου.

Στρατηγικοί Συνεργάτες του Συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Delema McCann Cyprus, IMH Conferences Media Exhibitions, με χορηγό φιλοξενίας το Hilton Park Nicosia και υποστηρικτές την Synergia Media και την Avs audio visual services.

LIVE
LIVE

15:55 Κύπρος

Μόνο το… ίντερνετ γεμίζουν μέχρι τώρα οι βροχές – Στο μηδέν η ροή στα φράγματα

15:53 Αστυνομικά

Πόσα ζήτησε το κίνημα της Λεμεσού για να καλύψει τους αστέγους – Απίστευτα ποσά

15:49 Αστυνομικά

Διατηρούσε θερμοκήπιο με φυτά κάνναβης – Χειροπέδες σε 50χρονο (φωτογραφίες)

15:34 Κόσμος

Έρντογάν: Άρχισαν να αποχωρούν οι Κούρδοι μαχητές

15:06 Lifestyle

Αποκάλυψη στο ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ – «Ήταν ζευγάρι ο Στέφανος και η Δανάη…ξέρω τζιαι λαλώ σας»

16:10 Αθλητικά

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

14:56 Αστυνομικά

Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε 50χρονο για παράνομη κατοχή κοκαΐνης

14:44 Κύπρος

Τραγωδία: Έφυγε η 26χρονη Έλενα που πάλευε με τη λευχαιμία

14:32 Ελλάδα

Ευρωβουλευτής που πάσχει από την ίδια ασθένεια με τον Παναγιώτη -Ραφαήλ στέκεται στο πλευρό του

13:56 Οικονομία

ΕΚΤ: Φεύγει ο Ντράγκι έρχεται η Λαγκάρντ

13:49 Κύπρος

Σεισμός στη Λεμεσό - Η ένταση και το επίκεντρο

15:55 Αθλητικά

Το πλάνο, το… άλλο σενάριο και ο Νσούε

13:45 Πολιτική

Ικανοποιημένος ο ΠτΔ από την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων

13:34 Κύπρος

Συγκλονίζει η μάνα που θέλει να βάλει το παιδί της στο ψυχιατρείο και δεν την αφήνει …. το Δικαστήριο

13:18 Ελλάδα

Γυναίκα σε Τσίπρα μέσα στο αεροπλάνο: Ξεπούλησες τη Μακεδονία, είσαι προδότης, έπρεπε να είσαι φυλακή!

13:05 Κύπρος

Σημαντική βοήθεια των πυροσβεστών μας στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Λίβανο

13:00 Κύπρος

Ενδυνάμωση νοσοκομείων από Πολιτεία ζητά ο Κλάδος Γεν.Νοσηλευτικού Προσωπικού

15:35 Αθλητικά

Στο τέλος θα «καεί» και ο Καλάθης

12:53 Κύπρος

Έπαθε καρδιακό ενώ κολυμπούσε στο Παραλίμνι – Η παρέμβαση των ναυαγοσωστών

12:53 Κύπρος

«ΑΙΧΜΕΣ»: Η νέα εκπομπή του OMEGA με Σωτήρη Παρούτη και Στέλλα Σάββα - Πρεμιέρα τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App