Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 LIVE THE BLACKLIST | 23:15 ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ LIVE

Cyprus Mail – 75 χρόνια ανεξάρτητης ειδησεογραφίας

Η Cyprus Mail – η παλαιότερη εφημερίδα της Κύπρου – γιόρτασε τα 75α γενέθλια της στις 2 Νοεμβρίου 2020.

Με αφορμή αυτό το ορόσημο, η Cyprus Mail κυκλοφορεί ένα βιβλίο-αφιέρωμα 160 σελίδων με τον τίτλο «Cyprus Mail: 75 Years.» Το βιβλίο θα διατεθεί μαζί με την έντυπη έκδοση της Sunday Mail στις 29 Νοεμβρίου.

Η επετειακή έκδοση περιλαμβάνει ματιές από την ιστορία – ξεκινώντας από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και φθάνοντας μέχρι την πανδημία του κορονοϊού – όπως τις κάλυψε η Cyprus Mail είτε με σχετικά αποσπάσματα από ρεπορτάζ είτε με αναπαραγωγές πρωτοσέλιδων με φωτογραφίες.

Η πρώτη έκδοση της Cyprus Mail – ένα δισέλιδο φύλλο – στις 2 Νοεμβρίου 1945 συνέπεσε με το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια εποχή όπου το χαρτί ήταν λιγοστό, με διακοπές ρεύματος και κάτω από μια αποικιοκρατία ολοένα αυξανόμενη σε σκληρότητα, ο Ιάκωβος Ιακωβίδης, ιδιοκτήτης της νεοσύστατης εφημερίδας, πήρε ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Όπως αποδείχθηκε, το ρίσκο άξιζε τον κόπο. Μέσα από τις σελίδες της Cyprus Mail οι αναγνώστες ενημερώνονταν για τις τρέχουσες εξελίξεις και για το βαθύ αντίκτυπο της μεταπολεμικής εποχής. Μια σειρά από γεγονότα – όπως η κράτηση στην Κύπρο χιλιάδων Εβραίων προσφύγων οι οποίοι προσπαθούσαν να σπάσουν το Βρετανικό μπλόκο γύρω από την Παλαιστίνη στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η εμφάνιση της ΕΟΚΑ και το αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα κατά την δεκαετία του 1950, ήταν στη θεματολογία της Cyprus Mail την πρώτη δεκαετία της κυκλοφορίας της.

Ακολούθησε η κολοβή ανεξαρτησία του 1960, οι δικοινοτικές διαταραχές της περιόδου 1963-1964, το πραξικόπημα και η Τουρκική εισβολή του 1974, και οι επίπονες προσπάθειες για επανένωση του νησιού που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σε όλα αυτά τα γεγονότα η Cyprus Mail δεν παρασύρθηκε από το συναίσθημα παραμένοντας πιστή στις αρχές της αντικειμενικής ειδησεογραφικής κάλυψης. Αυτή η κληρονομιά της Cyprus Mail αποτυπώνεται στο βιβλίο-αφιέρωμα με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την έκδοση της.

Πέρα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, το βιβλίο περιλαμβάνει και αρκετές κοινωνικές, παράδοξες και συγκινητικές ιστορίες από την καθημερινότητα της Κύπρου.

Αναμφίβολα, τα τελευταία 75 χρόνια, η ειδησεογραφία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Όταν ο Ιακωβίδης προχωρούσε με την πρώτη έκδοση της Cyprus Mail το 1945, η κύρια έγνοια του ήταν αν θα αρκούσε το χαρτί ή το μολύβι στις εκτυπωτικές πλάκες. Επίσης τον προβλημάτιζε η απόκτηση πιεστηρίου με δυνατότητα παραγωγής εφημερίδας έξι σελίδων

– μεγάλο ζήτημα για την εποχή εκείνη. Μέχρι τον θάνατο του Ιακωβίδη το 1988, οι επαγγελματικές αυτές ανησυχίες δεν είχαν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Η ανάληψη της διοίκησης της εφημερίδας από τους δύο γιους του συνέπεσε με την επαναστατική αλλαγή στον τρόπο έκδοσης μιας εφημερίδας. Το χαρτί και το μολύβι διαδέχτηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο. Παρόλο που η έντυπη έκδοση της Cyprus Mail παραμένει το καμάρι της εφημερίδας, δόθηκε περισσότερη έμφαση στην ιστοσελίδα αφού πλέον οι αναγνώστες από όλο τον κόσμο αναμένουν επικαιροποιημένες ειδήσεις.

Η Cyprus Mail ανταποκρίθηκε στις νέες προκλήσεις με μεγάλη επιτυχία, σε σημείο που σήμερα αποτελεί την πρώτη σε επισκεψιμότητα αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Κύπρου.

Η εφημερίδα διατηρεί μεν τους πιστούς της αναγνώστες εντός Κύπρου, αλλά έχει αποκτήσει απήχηση ανά το παγκόσμιο. Άνθρωποι στη Βρετανία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες και Νότιο Αφρική, βασίζονται στη Cyprus Mail για τα νέα και τις απόψεις για την Κύπρο. Οι θεάσεις στην ιστοσελίδα της Cyprus Mail έφθασαν τον μήνα αυτό στα 15 και πλέον εκατομμύρια. Δεν είναι καθόλου υπερβολή εάν πούμε ότι σήμερα η Cyprus Mail είναι η φωνή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Η ολοένα αυξανόμενη απήχηση της εφημερίδας οφείλεται πρώτο στον εκ Λεμεσού δικηγόρο Ανδρέα Νεοκλέους, ο οποίος το 2019 ανέλαβε την Cyprus Mail και δεύτερο στην καινοτόμο σύσταση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου έκδοσης (editorial board) το οποίο αποτελείται από καταξιωμένες προσωπικότητες της Κύπρου και του εξωτερικού. Έκτοτε, τόσο η έντυπη έκδοση όσο και η ιστοσελίδα έχουν αναζωογονηθεί – η πρώτη με περισσότερες σελίδες και πλουσιότερο υλικό, η δεύτερη με πύλες ειδικά αφιερωμένες σε θέματα όπως Business, Legal View, Good Living, Luxury Living και άλλα.

Με χορηγό την Τράπεζα Κύπρου, το βιβλίο «Cyprus Mail: 75 Years» προσφέρει μια συναρπαστική ματιά στο ταραχώδες παρελθόν της Κύπρου όπως αυτό απεικονίστηκε στις σελίδες της εφημερίδας. Αποτελεί ωστόσο και μια σκιαγράφηση της ιστορίας της ιδίας της εφημερίδας, που με περηφάνεια γιορτάζει τα 75 χρόνια της.

Το «Cyprus Mail: 75 Years» θα διατεθεί στις 29 Νοεμβρίου μαζί με την έντυπη έκδοση της Sunday Mail, με επιπλέον χρέωση €1,10 μόνο (€2,90 σύνολο).

LIVE
LIVE

22:25 Κόσμος

Aνατροπή λεωφορείου στον Ισημερινό με 12 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά

22:11 Κόσμος

Παράταση του lockdown εως τις 14 Φεβρουαρίου στη Γερμανία

21:59 Κόσμος

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Έλεγχοι του FBI στα μέλη της Εθνικής Φρουράς που θα βρίσκονται στο Καπιτώλιο

21:41 Lifestyle

Το MasterChef 5 ξεκινάει στο Omega και τα πάντα θα είναι διαφορετικά!

21:34 Πολιτική

Γεν. Εισαγγελέας: Με δική του εισήγηση η αποζημίωση του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής

22:25 Αθλητικά

Οζίλ: “Πάντα θα στηρίζω την Άρσεναλ”

21:18 Κόσμος

Ομάδα εμπειρογνωμόνων: ΠΟΥ και Κίνα άργησαν να δράσουν

21:02 Κύπρος

Την «έστησαν» στον Πρόεδρο μητέρες για τα εργοστάσια σε Γέρι και Τσέρι – Τι τους υποσχέθηκε

20:53 Κύπρος

Παρόμοια φαινόμενα και εδώ – Κύπρια πρωταθλήτρια μιλά στο OMEGA μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου

20:25 Κύπρος

Δίνει αυξήσεις στα μέλη της ερευνητικής και φέρνει αναταράξεις το Υπουργικό Συμβούλιο

20:20 Οικονομία

Προϋπολογισμός: Οι διαβουλεύσεις της ΕΔΕΚ ενόχλησαν τους…άλλους – Όλα ανοιχτά  

22:10 Αθλητικά

Ρουσιας: «Ομόνοια και Απόλλωνας για πρωτάθλημα»

20:12 Πολιτική

Τα είπε με Μπορέλ για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης

20:06 Κόσμος

Λήξη συναγερμού στο Καπιτώλιο - Άρση lockdown, υπό έλεγχο η φωτιά σε δομή αστέγων

19:52 Lifestyle

Dr. Dre: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία του

19:32 Κόσμος

Στ. Κυριακίδου: Οι χώρες της ΕΕ να προβούν σε ενέργειες για αποφυγή μεταλλάξεων του κορωνοϊού

19:17 Κύπρος

Μειωμένα και τη Δευτέρα τα κρούσματα στην Κύπρο – Ακόμη όμως πέντε νεκροί

21:55 Αθλητικά

LIVE με Ιωάννη Κούσουλο

19:11 Κόσμος

Σε ειδικά κέντρα κράτησης θα οδηγούνται οι παραβάτες του lockdown στη Γερμανία

19:05 Αστυνομικά

Λογαριασμός παρωδία Γιολίτη: Δεν πείστηκε το Ανώτατο για το ένταλμα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App