Αξιοπρέπεια στο δρόμο

Όσο πιο ογκώδης ήταν η συγκέντρωση για την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών κι όσο πιο ηχηρό ήταν το μήνυμά τους, τόσο πιο προσβλητικά και αναξιοπρεπή είναι για τους εκπαιδευτικούς, για τις συντεχνίες, για τα κόμματα, για την πολιτική και για την κοινωνία μας τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό μπροστά μας, επειδή μια κυβέρνηση τόλμησε να πάρει τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα για τον εξορθολογισμό μιας αρρωστημένης κατάστασης στην Εκπαίδευση.

Αυτή η χώρα έζησε ανθρώπινα δράματα και οικονομικές τραγωδίες απερίγραπτες, αλλά δεν είδαμε συγκεντρώσεις χιλιάδων και ποτάμια διαμαρτυρομένων να σέρνονται στο δρόμο γυρεύοντας, δήθεν, αξιοπρέπεια. Εξαφανίστηκαν περιουσίες από τη μια στιγμή στην άλλη, μηδενίστηκαν οι καταθέσεις, οι συντάξεις και το βιός του κόσμου, χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας, κατακρεουργήθηκαν μισθοί, έκλεισαν χιλιάδες μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και μέχρι σήμερα κόσμος στερείται μιας αξιοπρεπούς ζωής, αλλά δεν είδαμε ανθρώπους στους δρόμους. Δεν είδαμε να ψάχνει κανείς, όχι αξιοπρέπεια, αλλά την επιβίωσή του, μόνο. Δεν εντοπίσαμε πουθενά τις ευαίσθητες συντεχνίες που προχθές κατέκλυσαν τους δρόμους, να ενδιαφερθούν.

Μέσα από τη διστακτικότητά της και εφόσον ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει τους καφέδες που οι συνδικαλίζοντες εκπαιδευτικοί απολάμβαναν ολόχρονα στα καφενεία των μεγάρων τους. Αποφάσισε να τους στείλει στις τάξεις να δουλέψουν. Τερμάτισε τη χρηματοδότηση των καθηγητών που κρατούν πρακτικά των συνεδριάσεών τους, που κάνουν παρέλαση στα παιδιά, που κρατούν απουσίες στην τάξη… επειδή, δεν βγαίνουν πλέον τα λεφτά.

Οι συντεχνίες απάντησαν πως δεν είναι περί χρημάτων ο αγών (θυμήθηκαν και τον Κυριάκο Μάτση), αλλά γιατί θίχτηκε η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Τους έπνιξε η αγανάκτηση επειδή η κυβέρνηση πήρε αυθαίρετα αποφάσεις χωρίς διάλογο και συνεννόηση μαζί τους. «Αυτό είναι το πρόβλημα», όπως εξήγησε ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς. «Η κυβέρνηση πήρε αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί διάλογος».

Αλλά, η κυβέρνηση πήρε αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς να προηγηθεί διάλογος και όταν τερμάτισε τις αποκοπές της κρίσης από τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα. Τότε, δεν θίχτηκε η αξιοπρέπεια τους. Η αξιοπρέπεια δεν θίγεται όταν οι μισθοί των εκπαιδευτικών και όλων των βολεμένων του δημόσιου τομέα αποκαθίστανται χωρίς διάλογο, την ώρα που χιλιάδες ακόμα Κύπριοι παραμένουν άνεργοι, όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν να υποαμοίβονται και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρούν λουκέτο στις πόρτες τους.

Top News