​Αν οι Αμερικανοί προβάλουν βέτο στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο;​

Στη χθεσινή συνέντευξή της στον συντάκτη της «Αλήθειας», Γ. Πυρίσιη, η οικονομολόγος Φιόνα Μιούλεν, διευθύντρια της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Sapienta Economics, η οποία διετέλεσε σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του ΟΗΕ και ασχολήθηκε επιστημονικά με το κυπριακό και κυρίως με τη γεωοικονομική διάστασή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή απόσυρση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών από την Κύπρο. Προσδιορίζοντας ως ανοικτό τον κίνδυνο κατάργησης (ή σταδιακής κατάργησης) της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Μιούλεν εκφράζει ανησυχία «για το ότι και οι δύο ηγέτες της Κύπρου φαίνονται πολύ ήσυχοι αυτή τη στιγμή».

«Για πρώτη φορά –αναφέρει- αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο ενός αμερικανικού βέτο τον Ιανουάριο που θα σήμαινε την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΟΗΕ». Η κ. Μιούλεν, υπενθυμίζει ότι στην τελευταία έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιούλιο ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι σημειώθηκαν 207 στρατιωτικές παραβιάσεις της ζώνης ασφαλείας τον Ιανουάριο-Ιούνιο του 2018 (και από τις δύο πλευρές) και ότι υπήρχαν πάνω από 2.000 μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες. Η κ. Μιούλεν σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει μια δύναμη χιλίων στρατιωτών σε κάθε πλευρά, αποτελούμενη κυρίως από νέους στρατιώτες. Νέοι, άπειροι, ένοπλοι άντρες χωρίς την παρουσία του ΟΗΕ στο μεταξύ τους».

«Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει η απόσυρση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και πόσο υψηλό κίνδυνο συγκρούσεων, αιματοχυσίας και πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία, θα σημαίνει;».

Με μεγάλη ευκολία και περισσή απλοϊκότητα, ειδήμονες και ειδικοί βγαίνουν περίπατο διαλαλώντας τις τρομερές ιδέες τους για εξοπλισμούς και αγορές αεροπλάνων, που θα τα κρύβουμε εκτός Κύπρου να μην φαίνονται, και υποβρύχια και φρεγάτες που θα φυλάνε την πλούσια ΑΟΖ μας, αλλά την Πράσινη Γραμμή αν την εγκαταλείψουν οι αντιπαθείς ΟΗΕδες, δεν θα ξέρουμε τι θα την κάνουμε. Η Φιόνα Μιούλεν αναφέρεται στον κίνδυνο απρόβλεπτης συμπεριφοράς των νεαρών και τρομαγμένων παιδιών μας, με τα όπλα στα χέρια. Τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε την εισβολή των Τούρκων στην αφρούρητη Νεκρή Ζώνη, δεν τον μέτρησε, ακόμα

Top News