Breaking News

Πολιτική


Αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Κύπρου με την ένταξη στην Pesco
Αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Κύπρου με την ένταξη στην Pesco

Η Κύπρος γίνεται μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού οικοδομήματος.

Της Χριστίνας Μαύρου

Οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας υπογράφουν τη δήλωση ενδιαφέροντος για προσχώρηση στη νέα αμυντική ένωση, γνωστή και ως PESCO, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Κύπρου, ως προς την παροχή διευκολύνσεων σε αμυντικό δυναμικό της Ευρώπης, ενισχύοντας την ίδια ώρα την ασπίδα προστασίας της χώρας έναντι οποιασδήποτε επιβολής .

23 κράτη μέλη υπέγραψαν την πρωτοβουλία για εμβάθυνση της μεταξύ τους αμυντικής συνεργασίας. Η Pesco, όπως προβλέπεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες, να επενδύσουν σε κοινά έργα, και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ικανότητα και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεών τους.

«Πρέπει να ομολογήσω πως έβλεπα όλους σας να υπογράφετε κάτι που πριν από ένα χρόνο οι πλείστοι από εμάς και ο υπόλοιπος κόσμος θεωρούσαμε αδύνατο να επιτευχθεί. Λαμβάνω αυτή την ειδοποίηση με μεγάλη ικανοποίηση και μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Αυτή είναι η αρχή ενός κοινού εγχειρήματος./5,24 «Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Για την Κύπρο ειδικά, η συμμετοχή σε αυτόν τον αμυντικό μηχανισμό αποκτά εξέχουσα σημασία. Από τη μία αναβαθμίζεται σαφώς ο γεωστρατηγικής της ρόλος ως πυλώνας ασφάλειας σε μια ταραχώδη περιοχή, με χώρες όπως Γαλλία και Γερμανία να υποστηρίζουν ένθερμα το σενάριο να καταστεί η Κύπρος ένας ευρωπαϊκός αμυντικός σταθμός, με σημείο αναφοράς τη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί. Από την άλλη, θωρακίζει την κυπριακή ΑΟΖ από τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί και ένα μελλοντικό διάλογο για το Κυπριακό, ειδικά στο καυτό κεφάλαιο της ασφάλειας μιας επανενωμένης Κύπρου».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε «Δημιουργείται για πρώτη φορά, λόγω και της γεωστρατηγικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια ασπίδα προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ευρωπαϊκού συνόρου από τις όποιες έξωθεν επεμβάσεις. Δεν είναι επιθετική, αλλά αμυντική συμφωνία και αυτό έχει πάρα πολλή σημασία και συνεπώς εξουδετερώνεται και το βασικό επιχείρημα της Τουρκίας ότι η εδώ παρουσία του τουρκικού στρατού θα συνέβαλλε στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από έξωθεν επεμβάσεις. Με τη σημερινή πράξη, η Ευρώπη αναλαμβάνει πλέον, με τη μετεξέλιξη βεβαίως, ενεργό ρόλο στη διαφύλαξη και την καταπολέμηση της όποιας ξένης επιβουλής».

Πλέον, η συζήτηση θα μεταφερθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου, με στόχο η τελική απόφαση για ίδρυση της PESCO εγκριθεί έως το τέλος του έτους. Μέχρι τότε, η συμφωνία είναι ανοικτή για οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος επιθυμεί να συμμετάσχει.


Top News


Λεύκανση δοντιών - Όσα πρέπει να ξέρετε πριν το αποφασίσετε!
Καλή Ζωή, Υγεία
Αποκλειστική συνέντευξη ΠτΔ στο OMEGA με αναφορές που προκαλούν συζητήσεις
Πολιτική
Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στις 03:30 στη Λεμεσό
Κύπρος
Αυτοί είναι οι σύντροφοι των κοριτσιών του GNTM!
Lifestyle
ΟΕΒ: Δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση του κατώτατου μισθού
Οικονομία