Κόσμος


Αναβρασμός στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ
Αναβρασμός στο εσωτερικό μέτωπο της Ελλάδας μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Το πρωί της Τετάρτης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Διαβάστε επίσης: 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε χθες, με ανακοίνωσή του, τον Αλέξη Τσίπρα να μην υπογράψει τη συμφωνία και έκανε λόγο για προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος υποστηρίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός «δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του». 

«Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο. Αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής εθνότητας συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. 

Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμιά αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται σήμερα να μεταφέρει τη δυσαρέσκειά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να εκφράσει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ζητήσει από τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει.

Αναταράξεις στο εσωτερικό

Οι πρώτες αναταράξεις έκαναν την εμφάνισή τους και στο Κίνημα Αλλαγής καθώς χθες υπήρξε δημόσια σύγκρουση μεταξύ του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, όταν ο πρώτος υποστήριξε ότι τίθεται θέμα συνοχής του ΚΙΝΑΛ αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν υπερψηφίσουν με το Ποτάμι τη συμφωνία.   Στις δηλώσεις Δανέλλη αντέδρασε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το βήμα της Βουλής και εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον βουλευτή του Ποταμιού κατηγορώντας τον ότι «κλείνει το μάτι στην κυβέρνηση». 

Επισήμως, το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε πως θα περιμένει να δει τη συμφωνία και θα την αξιολογήσει.

Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, εκτιμώντας, πάντως, ότι αυτή δεν θα περάσει από την πΓΔΜ, σύμφωνα με τα στάδια που προβλέπονται. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στο κόμμα του θα ισχύσει κομματική πειθαρχεία, σε περίπτωση που η συμφωνία φτάσει στην Ελληνική Βουλή. Σημειώνεται, τέλος ότι εκτός απροόπτου την Παρασκευή θα διεξαχθεί, σε επίπεδο αρχηγών, συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία.