Κύπρος


Ανενόχλητος συνεχίζει τα ταξίδια ο «βουλευτής»-καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ (φωτογραφίες)
Ανενόχλητος συνεχίζει τα ταξίδια ο «βουλευτής»-καταζητούμενος για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ (φωτογραφίες)

Ο Ερχάν Αρικλί που από τον Ιανουάριο του 2018 φιγουράρει ως «βουλευτής» στα κατεχόμενα, είναι ένας από τους καταζητούμενους για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το 1996 στην Δερύνεια.

Εκείνο το καλοκαίρι, ο Ισαάκ μετά από μία μεγάλη αντικατοχική πορεία που είχε ξεκινήσει από το Βερολίνο, κατέληξε μαζί με άλλους μοτοσικλετιστές στην πράσινη γραμμή στη Δερύνεια.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν ο νεαρός Ε/κ περικυκλώθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από ένα μπουλούκι Γκρίζων Λύκων, ανάμεσα στους οποίους οι κυπριακές αρχές είχαν ταυτοποιήσει και τον σημερινό «βουλευτή» των κατεχομένων, Ερχάν Αρικλί. Από τα πλάνα που είχαν καταγράψει τότε οι κάμερες, μαζί με τον Αρικλί οι διωκτικές αρχές αναγνώρισαν και άλλα πρόσωπα, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, που όμως μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκτέλεστα.

Το 2012 όταν ο Τούρκος «βουλευτής» ταξίδεψε στο Κιργιστάν συνελήφθη στο αεροδρόμιο αλλά μετά από παρέμβαση της Άγκυρας και ελλείψει διμερούς συμφωνίας έκδοσης φυγοδίκων, δεν έγινε κατορθωτή η έκδοσή του στις κυπριακές αρχές, με αποτέλεσμα αυτός να επιστρέψει ανενόχλητος στα κατεχόμενα.

Έκτοτε ο Αρικλί όπως φαίνεται κι από την προσωπική του σελίδα στο Facebook περιόρισε τις εξορμήσεις του σε Τουρκία και Κιργιστάν. Ωστόσο τον Μάρτιο του 2017 ο Τούρκος καταζητούμενος είπε να πάει λίγο πιο μάκρια, κι έτσι βρέθηκε για ταξιδάκι αναψυχής στην Τυνησία φωτογραφίες από το οποίο πόσταρε στο διαδίκτυο, χωρίς και πάλι να ενεργοποιηθεί το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού το 1996 στην Δερύνεια καταζητούνται συνολικά 11 πρόσωπα, τα οποία όμως μέχρι σήμερα -22 χρόνια μετά- παραμένουν ανέγγιχτα από το χέρι της δικαιοσύνης.

Ερωτηματικά επίσης προκαλεί το γεγονός ότι σήμερα στην ιστοσελίδα της Ιντερπόλ για την Κύπρο, από τους 11 αυτούς καταζητούμενους μόνο ένα όνομα είναι αναρτημένο, αυτό του Ertal Emanet, για τη δολοφονία Σολωμού Σολωμού.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες πιο κάτω

Top News