Από τους δύο στόχους, κρατάμε τον ένα;

Στη διττή στόχευση του πολιτικού σχεδιασμού του Γιάννου Κρανιδιώτη, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ακολούθως της λύσης του κυπριακού, με την ένταξη να δρα ως καταλύτης, αναφέρθηκε ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη διάρκεια της επιμνημόσυνης ομιλίας του, στο μνημόσυνο που τέλεσε η ΕΔΕΚ την περασμένη Κυριακή στη Λευκωσία.

 «Ο Γιάννος ήταν ο πρωτομάστορας ενός εξόχως πολιτικού σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Κατά την ΕΔΕΚ, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην «ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με τη διττή στόχευση του Γ. Κρανιδιωτη. Αφενός –είπε- η ενσωμάτωση στην οικογένεια  στην οποία φυσιολογικά ανήκουμε, με την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις αξίες μας και αφετέρου η ένταξη ως καταλύτης για την λύση του κυπριακού, την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία».

«Στην Ευρωπαϊκή Κύπρο δεν χωρούν κατοχικά στρατεύματα και κατ’ ευφημισμόν εγγυήσεις και διαχωριστικές γραμμές», σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης, αναφερόμενος στην «Ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία … ». Αυτό ήταν το μεγάλο όραμα του Γιάννου, τόνισε. «Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μέσω αυτής, ενιαίος χώρος δικαίου, αξιών χώρος ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».

«Ας μην αφήσουμε το μήνυμα αυτό να ξεθωριάσει κι ας το προβάλουμε ακόμα πιο πολύ ως το  κατ’ εξοχήν εργαλείο για την λύση του Κυπριακού. Είναι πιστεύω το χρέος και είναι και η παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η ΕΔΕΚ.

Εξαιρετική και εύστοχη η ομιλία του κ. Μαυρογιάννη. Αποδίδει πλήρως το όραμα του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, με τη διττή στόχευση. Αντί λύση και ένταξη, που μας υπέβαλλαν ως τότε, ένταξη και λύση, όπως επινοήθηκε ο τιμώμενος πολιτικός.. Αλλά η λύση είχε όνομα, είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο και συγκεκριμένη μορφή. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και η κυβέρνηση της Ελλάδας (Σημίτη), τότε, δεν αναφέρονταν στη δεύτερη στόχευση αφηρημένα και γενικόλογα, αλλά συγκεκριμένα και με τ’ όνομά της. Λύση ομοσπονδίας, την οποία η ΕΔΕΚ που μνημονεύει με συγκίνηση τον  Γιάννο Κρανιδιώτη, απορρίπτει ως χειρότερη και από τη διχοτόμηση και αναθεματίζει όσους την επιδιώκουν.  

Top News