Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 LIVE ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ | 15:00 ΑΙΧΜΕΣ LIVE

Υπόθεση Μύρνα - 14 χρόνια άφαντη – 14 χρόνια κραυγή αγωνίας από την οικογένεια που ζητά απαντήσεις

Η ανάδυση των πτωμάτων του «Ορέστη» από τον βυθό του φρεατίου της φρίκης στο Μιτσερό, έφερε στην επιφάνεια και άλλες ιστορίες γυναικών, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν και για χρόνια παρέμειναν απλά μια αγγελία στην μακρά λίστα ελλειπόντων προσώπων της αστυνομίας.

Στην πλειονότητά τους ξένες που αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στην Κύπρο, ήρθαν εδώ για να εργαστούν, και εν μία νυκτί εξαφανίστηκαν χωρίς ποτέ κανείς να μάθει το πώς και το γιατί. Κάποιες βέβαια στην πάροδο των χρόνων και ειδικότερα μετά τις εντατικές έρευνες των τελευταίων μηνών στον απόηχο των εγκλημάτων του κατά συρροή δολοφόνου, Νίκου Μεταξά, εντοπίστηκαν και ήταν καλά στην υγεία τους, άλλες όμως δυστυχώς εξακολουθούν να παραμένουν άφαντες, χωρίς ακόμη να έχει δοθεί μια σαφής απάντηση για το πού μπορεί να βρίσκονται.

Ανάμεσα τους και η υπόθεση της Myrna Fajardo από τις Φιλιππίνες τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στις 6 Νοεμβρίου του 2005 στη Λεμεσό όπου εργαζόταν.

Η υπόθεση της Myrna είναι ίσως και η πιο αινιγματική από τις υποθέσεις εξαφανισμένων γυναικών που παραμένουν ανοικτές για την αστυνομία, γιατί εν αντιθέσει με άλλες, η οικογένεια της ελλείπουσας από την μέρα της εξαφάνισής της και μετά, δεν την ξανά άκουσε ούτε την ξανά είδε ποτέ.

Η τελευταία επικοινωνία

Η Myrna τηλεφωνούσε κάθε εβδομάδα με τη νύφη της Ana Elenor και τον γιό της Domingo, ενώ κάθε μήνα τους έστελνε λεφτά μέσω Western Union. Η τελευταία επικοινωνία μαζί της έγινε με τη νύφη της, στις 4 Νοεμβρίου 2005 ημέρα Παρασκευή.

Σε επικοινωνία της με το OMEGAlive η κυρία Ana Elenor είπε πως η πεθερά της, της είχε τηλεφωνήσει στις 4 Νοεμβρίου αναστατωμένη για ένα περιστατικό που είχε προηγηθεί και της είχε πει πως θα της εξηγήσει καλύτερα την μεθεπόμενη μέρα, Κυριακή, όπου θα είχε το καθιερωμένο ρεπό της.

Η νύφη της Myrna, Ana Elenor και ο γιός της Domingo

Η Κυριακή έφτασε αλλά η Myrna δεν είχε πάρει κανένα τηλέφωνο. Μη έχοντας ξανά συμβεί κάτι τέτοιο, η νύφη της την κάλεσε την επόμενη μέρα στο κινητό, αλλά βγήκε τηλεφωνητής. Αυτό όπως μάς εξήγησε τους ανησύχησε ακόμη περισσότερο γιατι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κλείσει το κινητό της.

Η οικογένεια ωστόσο έκανε υπομονή, προσπαθώντας καθημερινά να επικοινωνήσει μαζί της, κάθε φορά όμως που την έπαιρναν στο κινητό της, έβγαινε τηλεφωνητής.

14 χρόνια σιωπή... 14 χρόνια αγωνία

Ο γιός και η νύφη της Myrna μετά την εξαφάνισή της, δεν ενημερώθηκαν από κανένα και για τίποτα, γι αυτό και μόνοι τους έκαναν όσες προσπαθειες μπορούσαν από τις μακρινές Φιλιππίνες, μέσω του Τμήματος Διοίκησης Εργαζομένων Εξωτερικού Φιλιππινών (POEA) αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τους, για να μάθουν τι έχει συμβεί.

Με την πάροδο των ετών η οικογένεια αναγκάστηκε τελικά να αποδεχθεί το λιγότερο επώδυνο σενάριο η Myrna να εξαφανίστηκε οικειοθελώς. Ακόμη όμως και με αυτό κατά νου, δεν έπαψαν ποτέ να είναι σε επικοινωνία με ανθρώπους εδώ στην Κύπρο και να ρωτάνε συνεχώς αν υπήρξε κάτι νεώτερο.

Πριν μερικούς μήνες όταν ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση «Ορέστης», το θέμα των ελλειπουσών γυναικών βγήκε κι αυτό στο προσκήνιο. Τότε ήταν που η οικογένειά της διαπίστωσε για πρώτη φορά πως η Myrna συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εξαφανισμένων προσώπων της κυπριακής αστυνομίας.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά αυτό που είχαν κρατήσει στο μυαλό τους ως σενάριο ελπίδας, γκρεμίστηκε και ξεκίνησαν μια νέα εντατική προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση για να μάθουν τι έχει συμβεί στον άνθρωπό τους και πού μπορεί να βρίσκεται.

Στην προσπάθειά τους αυτή όπως μάς εξήγησαν, αποτάθηκαν τόσο στην κυπριακή αστυνομία και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού για βοήθεια, όσο και στο Προξενείο Φιλιππινών στην Κύπρο. Πριν μερικές μέρες μάλιστα, μη έχοντας λάβει καμία απάντηση από τις κυπριακές διωκτικές αρχές, απέστειλαν, όπως μάς είπαν, προσωπική επιστολή στον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Κύπρο Μιχαηλίδη, επισυνάπτοντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης με την παράκληση όπως επιληφθεί του θέματος και δοθούν επιτέλους κάποιες απαντήσεις.

Πέραν των κυπριακών αρχών, όμως, η προσπάθειά τους επεκτάθηκε και στις αρχές των Φιλιππινών, με σχετικές επιστολές τόσο στο Τμήμα Μετανάστευσης, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ενημέρωσαν σχετικά και την Interpol Φιλιππινών ζητώντας βοήθεια. Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, εξάλλου, έστειλαν επιστολή και στον ίδιο τον Πρόεδρο των Φιλιππινών, το γραφείο του οποίου τους ενημέρωσε ότι η υπόθεσή τους έχει διαβιβαστεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έκκληση για βοήθεια έκαναν με επιστολή τους και στην Πρεσβεία των Φιλιππινών στην Αθήνα, η οποία διενεργεί και τις διπλωματικές εργασίες που αφορούν την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής, όπως μάς είπαν, οι μόνες απαντήσεις που έλαβαν ήταν από το Γραφείο Μετανάστευσης Φιλιππινών, το οποίο τους ενημέρωσε ότι από τον έλεγχο των δεδομένων που έκαναν, δεν φαίνεται η Myrna να έφυγε ποτέ από την Κύπρο, ούτε φυσικά να ταξίδεψε στις Φιλιππίνες ή άλλου, ενώ από από το Προξενείο των Φιλιππινών στην Κύπρο εκδόθηκε πριν μερικές μέρες σχετική ανακοίνωση στην οποία γίνεται έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για την υπόθεση να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές.

Συνοδοιπόροι στην αγωνία της οικογένειας όλα αυτά τα χρόνια και η Ομοσπονδία Φιλιππινεζών Εργαζομένων στην Κύπρο (FFOC), που συχνά με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους, απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στο κοινό.

Τα βασανιστικά ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα

Η οικογένεια της Myrna Fajardo έχει αποστείλει σε όλες τις πιο πάνω αρχές –συμπεριλαμβανομένης και της κυπριακής αστυνομίας- φάκελο με όλα όσα γνωρίζουν για την κατάσταση και τον κοινωνικό της περίγυρο πριν την εξαφάνισή, ευελπιστώντας πως αυτά θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις έρευνες σε κάποια απτά αποτελέσματα.

Έκκληση της οικογένειας πάντως είναι να λάβει επιτέλους απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που παραμένουν εδώ και 14 χρόνια αναπάντητα, όπως το κατά πόσον έγινε έρευνα στον κοινωνικό της περίγυρό και τι κατέδειξε η έρευνα αυτή, πού βρίσκονται τα προσωπικά της αντικείμενα (διαβατήριο, ρούχα, ταυτότητα, πορτοφόλι κτλ), τι έρευνα έγινε σε σχέση με τα τηλεφωνικά δεομένα του κινητού της και στην τελική... τι απέγινε ο άνθρωπός τους.

 

 

 

 

 

 

LIVE
LIVE

13:44 Agora

PORTUGIESER CHRONOGRAPH ME MHXAΝΙΣΜΟ ΤΗΣ IWC Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΑΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

13:25 Αστυνομικά

Χιλιάδες ευρώ ζητά η ΜΟΚΑΣ από τους καταδικασθέντες στην υπόθεση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

13:21 Κύπρος

Καρούσος: Τα Υπ. Μεταφορών και Ενέργειας προωθούν επέκταση σχεδίου απόσυρσης οχημάτων

13:11 Agora

Το Ginsana® θωρακίζει με Φυσικό Τρόπο το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα, σύμφωνα με Κλινικές Μελέτες!

12:58 Κόσμος

Συναγερμός στην Τουρκία για τον κορωνοΐο: Καθήλωσαν στην Άγκυρα αεροπλάνο από το Ιράν (βίντεο)

13:45 Αθλητικά

«Κράτα γερά Γιάννη»

12:54 Κύπρος

Για...μπάνια οι θερμοκρασίες αύριο στην Κύπρο – Πόσο πάνω από το κανονικό θα ανέβει ο υδράργυρος

12:42 Κύπρος

Πρώτο στο Prime Time για όλη την εβδομάδα το OMEGA - Τηλεθέαση 17 -23 Φεβρουαρίου

12:40 Κύπρος

Επαφές με τα κόμματα για το θέμα των τετραμήνων, θα έχει η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης

12:35 Αστυνομικά

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα στημένα

12:30 Αστυνομικά

«Like θα πάρεις μόνο από τον χάρο» – Το VIDEO της Αστυνομίας για τα θανατηφόρα τροχαία

13:30 Αθλητικά

Τα πακέτα της Ομόνοιας

11:56 Κύπρος

Πρώτο με διαφορά και την προηγούμενη εβδομάδα το κεντρικό δελτίο του OMEGA

11:52 Υγεία

Κορωνοϊός: Επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ιταλία οι Κύπριοι φοιτητές – Περίπου 300 οι μόνιμοι κάτοικοι  

11:51 Κύπρος

Επιστρέφουν αύριο από το Μιλάνο οι Κύπριοι μαθητές - Τι θα ακολουθήσει - VIDEO

11:24 Κόσμος

Ο Ερντογάν μετράει νεκρούς στη Λιβύη

11:17 Υγεία

Μυστικοί οι χώροι καραντίνας για τα ύποπτα κρούσματα – Τα μέτρα που αποφασίστηκαν για τον κορωνοϊό

13:15 Αθλητικά

ΑΥΤΟΣ…

11:05 Οικονομία

Νέα ξενοδοχεία και άλλα έργα το 2020 στη Λάρνακα

11:03 Υγεία

Εξαπλώθηκε σε Φλωρεντία και Σικελία ο κορωνοϊός - 229 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ιταλία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App