Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 LIVE ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

Η εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η εκπαίδευση αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο και οργανικό μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών.
 
«Έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα. Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή κοινωνική επανένταξη μετά από την αποφυλάκιση και να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Άριστος Τσιάρτας επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
 
Όπως ανέφερε, η συμμετοχή τους στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος. «Για εμάς, το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφορά σε όλους τους κρατούμενους. Δεν σας θεωρούμε ούτε σας αντιμετωπίζουμε  ως μια αποκομμένη κοινωνική ομάδα. Αντίθετα, επιδιώκουμε ενσυνείδητα να παρέχουμε στην πράξη τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην εκπαίδευση και στη γνώση που απολαμβάνουν  όλοι οι πολίτες», συμπλήρωσε.
Λέγοντας πως η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής, ο κ. Σαββίδης τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε ο θεσμός της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού– γιατί το θεωρούμε απαραίτητο και καθοριστικό παράγοντα για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές.

«Με την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, για να επισημάνει πως χαρακτηριστικές είναι η αναγνώριση και οι θετικές κριτικές που έχουμε δεχθεί από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και από εμπειρογνώμονες ξένων χωρών που επισκέπτονται τις Φυλακές.

«Με την πληθώρα των εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα στις Φυλακές επιδιώκουμε όχι μόνο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά και την ενίσχυση της επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για συνολική αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών των Φυλακών, που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας πως αυτό περιλαμβάνει «καινοτόμες αλλαγές που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος, προσανατολισμένου στην ανθρωποκεντρική έκτιση των ποινών και στην ενίσχυση των διαδικασιών αναμόρφωσης και παραγωγικής κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων».
 
Είπε τέλος πως αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίδοντας στους κρατούμενους την ευκαιρία  να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και απολυτήριο Λυκείου, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

22:05 Κόσμος

Κρίσιμη συνάντηση Τράμπ – Ερντογάν – Όλο το παρασκήνιο - VIDEO

22:03 Κύπρος

Ελεγκτής: Δεν ανακλήθηκε αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες στον Ακάμα, με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη να επωφελείται

21:57 Κύπρος

Νυχτερινά πλάνα από την πύρινη λαίλαπα στον Ακάμα

21:38 Αστυνομικά

Ελεύθερη η οικογένεια με τις κομπίνες στη Λεμεσό

21:18 Αστυνομικά

«Τους πρόδωσε ο έρανος» - Οι εξελίξεις με τον έμπορο ναρκωτικών σε σχολείο της Πάφου -VIDEO

23:05 Αθλητικά

Κοντά σε απόλυση!

21:16 Αστυνομικά

Τέλος καλό όλα καλά εντοπίστηκε ο 16χρονος που απουσίαζε από το χώρο διαμονής του

20:49 Πολιτική

Στέλνει Πορθητή και Όρουτς Ρέις στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα - VIDEO

20:27 Κύπρος

Ακάμας: Παραμένουν δυνάμεις στο σημείο - Ένταλμα σύλληψης μετά από μαρτυρία - VIDEO

19:33 Αστυνομικά

Ένταλμα σύλληψης για τις φωτιές του Ακάμα

19:27 Αστυνομικά

Όχημα παρέσυρε πεζό στη Λευκωσία - Ασθενοφόρο στο σημείο

23:05 Αθλητικά

Θέση στην FIFA ο Βενγκέρ

18:30 Κύπρος

Βροχές και καταιγίδες από αύριο – Μέχρι πότε θα κρατήσουν

18:15 Αστυνομικά

Τέλος στην αγωνία για τον 50χρονο Ανδρέα από τη Λεμεσό - Εντοπίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

18:03 Ελλάδα

«Σφάζονται» νυν και τέως ΥΠΕΞ της Ελλάδα για τους Τούρκους στρατιωτικούς

17:47 Κύπρος

Έγκλημα - Πόσα τετραγωνικά μέτρα κάηκαν από τις φωτιές στον Ακάμα

17:29 Lifestyle

«Να παίξει με 50 άντρες να…»  Μάνα στην Ελλάδα πήρε την κόρη της σε συνέντευξη πορνό

23:00 Αθλητικά

Μπολόνια καλεί Ζλάταν!

17:14 Κύπρος

«Είναι πολύ μικροί» - Πήγαν με βίτσες αλλά πέρασε στην αντεπίθεση ο Αρχιεπίσκοπος

16:40 Κύπρος

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα

Όλη η ενημέρωση σε ένα App