Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019 LIVE ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ | 04:00 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ LIVE

Η εκπαίδευση αναπόσπαστο μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η εκπαίδευση αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο και οργανικό μέρος του σωφρονιστικού μας συστήματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, σε χαιρετισμό του στην τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών.
 
«Έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα καλά οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα. Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή κοινωνική επανένταξη μετά από την αποφυλάκιση και να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε χαιρετισμό, τον οποίο ανέγνωσε ο Άριστος Τσιάρτας επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.
 
Όπως ανέφερε, η συμμετοχή τους στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος. «Για εμάς, το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφορά σε όλους τους κρατούμενους. Δεν σας θεωρούμε ούτε σας αντιμετωπίζουμε  ως μια αποκομμένη κοινωνική ομάδα. Αντίθετα, επιδιώκουμε ενσυνείδητα να παρέχουμε στην πράξη τα ίδια ακριβώς δικαιώματα στην εκπαίδευση και στη γνώση που απολαμβάνουν  όλοι οι πολίτες», συμπλήρωσε.
Λέγοντας πως η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής, ο κ. Σαββίδης τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε ο θεσμός της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των κρατουμένων – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού– γιατί το θεωρούμε απαραίτητο και καθοριστικό παράγοντα για την προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στις φυλακές.

«Με την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, για να επισημάνει πως χαρακτηριστικές είναι η αναγνώριση και οι θετικές κριτικές που έχουμε δεχθεί από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και από εμπειρογνώμονες ξένων χωρών που επισκέπτονται τις Φυλακές.

«Με την πληθώρα των εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων που εφαρμόζονται σήμερα στις Φυλακές επιδιώκουμε όχι μόνο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αλλά και την ενίσχυση της επαγγελματικής και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για συνολική αναθεώρηση του Νόμου και των Κανονισμών των Φυλακών, που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λέγοντας πως αυτό περιλαμβάνει «καινοτόμες αλλαγές που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός σύγχρονου σωφρονιστικού συστήματος, προσανατολισμένου στην ανθρωποκεντρική έκτιση των ποινών και στην ενίσχυση των διαδικασιών αναμόρφωσης και παραγωγικής κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων».
 
Είπε τέλος πως αναθεωρήθηκαν και ενισχύθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σχολείου των Φυλακών, δίδοντας στους κρατούμενους την ευκαιρία  να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και απολυτήριο Λυκείου, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο, ώστε να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο παραμονής τους στις φυλακές.

Πηγή ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

21:36 Πολιτική

H Λουτ συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον Μουσταφά Ακιντζί

21:16 Πολιτική

Χωρίς υποστήριξη έμεινε ο Πορθητής – Αποχώρησαν οι ξένες εταιρείες

20:30 Πολιτική

Κ. Εκπρόσωπος: Η Λουτ ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στον Πρόεδρο για συνάντηση με Ακιντζί

19:48 Ελλάδα

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Ραφήνα

19:23 Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για το Μεταναστευτικό

02:30 Αθλητικά

Από τον Μάικλ στον Κλάιντ με αγάπη!

19:07 Κύπρος

Ιερό της Ελληνιστικής περιόδου βρέθηκε στη Γεροσκήπου

18:08 Πολιτική

Ο Ερντογάν «εμφανίστηκε» και συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον

17:50 Lifestyle

Το παράπονο για την Κύπρο του Χαράλαμπου από το Masterchef – «Δεν ευνοεί κανέναν πέραν από τους εξασφαλισμένους της λεφτάδες»

17:26 Κύπρος

Επιμένει ο καύσωνας – Αναμένεται και άλλη άνοδος της θερμοκρασίας

17:12 Πολιτική

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Αναστασιάδη στον Ακιντζί

00:45 Αθλητικά

Πάει για διπλό «χτύπημα» η Άρσεναλ

17:06 Ελλάδα

Φωτιά στη Ραφήνα ακριβώς ένα χρόνο μετά το Μάτι - Συναγερμός στην Πυροσβεστική (Βίντεο)

16:53 Agora

Η ΕΚΟ έμπρακτα, δίπλα στα παιδιά και το Ίδρυμα Ελπίδα

16:48 Κύπρος

Επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αγορά

16:30 Πολιτική

Κάνουν επίδειξη με στρατιωτικά drones στην Κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι (βίντεο)

15:59 Πολιτική

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στο ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τις τουρκικές δηλώσεις

00:40 Αθλητικά

«Αν δεχτούμε γκολ στην Ελλάδα»

15:42 Αστυνομικά

Διπλό Φονικό: Ποινή στο Λ. Σολωμού επιβάλλει αύριο το δικαστήριο

15:21 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για διαρρήξεις κτιρίων και κλοπές

Όλη η ενημέρωση σε ένα App