Τρίτη 31 Μαρτίου 2020 LIVE UNA ΦΑΤΣΑ | 07:00 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ LIVE

«Όταν ο Τζιωνής του άνοιξε την πόρτα...» - Όσα ανέφερε το δικαστήριο για τον Μάριο Χατζηξενοφώντος- VIDEO

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα, Πέμπτη (20/02), ποινή φυλάκισης 15 ετών στον Μάριο Χατζηξενοφώντος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στον Στρόβολο στις 19 Απριλίου 2018, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και την Ντίνα Σεργίου.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε στις 29/01/2020 ένοχο τον κατηγορούμενο στα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων, απαλλάσσοντάς τον από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.

Το Δικαστήριο επέβαλε σήμερα στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 15 ετών σε κάθε μια από τις δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία του Γιώργου Χατζηγεωργίου και της Ντίνας Σεργίου, 9 ετών για την κατηγορία της ληστείας και 5 ετών για την κατηγορία της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό.

Οι ποινές δεν είναι διαδοχικές αλλά συντρέχουν, ενώ η περίοδος τους μειώνεται από την ημέρα κατά την οποία ο κατηγορούμενος τελεί υπό κράτηση, δηλαδή από τις 24/4/2018.  

Το δικαστήριο δεν επέβαλε οποιαδήποτε ποινή στις κατηγορίες για τα αδικήματα της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής είπε ότι η αρμόζουσα ποινή στην παρούσα υπόθεση είναι η ποινή της φυλάκισης, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από μετριαστικούς παράγοντες ως προς το ύψος της ποινής όχι όμως ως προς το είδος της.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, στο οποίο βρέθηκε ένοχος ο κατηγορούμενος, είναι από τα πιο σοβαρά του ποινικού κώδικα, πράγμα το οποίο φαίνεται από την προβλεπόμενη από το νόμο ποινή της δια βίου φυλάκισης. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για το αδίκημα της ληστείας, είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το αδίκημα της συνωμοσίας για διάπραξη ληστείας επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 7 έτη, το αδίκημα της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας ποινή φυλάκισης μέχρι 10 έτη, της μεταφοράς επιθετικών ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και το αδίκημα της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 7 έτη.

Σημείωσε ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί στην παρούσα υπόθεση είναι δεδομένη, έχοντας υπόψη, όπως είπε, ότι μέσα σε λίγα λεπτά διαπράχθηκε ένα αποτρόπαιο έγκλημα από το οποίο μια οικογένεια ξεκληρίστηκε, οι γονείς θύματα σφαγιάστηκαν στο σπίτι τους και ο ανήλικος γιός τους, επίσης θύμα, απήχθηκε βίαια από το κρεβάτι του από άγνωστο του πρόσωπο που κρατούσε μαχαίρι, ενημερώθηκε ψυχρά ότι είχαν δολοφονηθεί οι γονείς του και κλειδώθηκε σε υπόγειο κελάρι από το οποίο κατάφερε να δραπετεύσει και να δει τους γονείς του άγρια δολοφονημένους μέσα σε λίμνη αίματος.

Παρά το ότι ο Μάριος Χατζηηενοφώντος, όπως είπε, δεν ήταν ο ιθύνων νους στην παρούσα υπόθεση, εντούτοις αυτός συμμετείχε σε συνωμοσία για ληστεία και οργανωμένο σχέδιο δράσης και στη συνέχεια στη διάπραξη της ληστείας.

Ο κατηγορούμενος, πρόσθεσε, σε όλα τα στάδια διάπραξης των αδικημάτων στα οποία βρέθηκε ένοχος, παρέμεινε αρωγός του Λοίζου Τζιωνή, παρακολουθούσε τον Τζιωνή κατά τη διάρρηξη της οικίας και γνώριζε ότι εισήλθε εντός αυτής οπλισμένος με επιθετικά όργανα καθώς και το ότι μέσα βρίσκονταν και οι ένοικοι.

Αδιαφορώντας για το ότι θα μπορούσε να γίνει εντός της οικίας των θυμάτων, ανέφερε ο Δικαστής, παρέμεινε στην αυλή αναμένοντας να εισέλθει και ο ίδιος για τη διάπραξη της ληστείας.

Όταν ο Τζιωνής του άνοιξε την πόρτα, πρόσθεσε, τότε ο ίδιος χωρίς κανένα ενδοιασμό εισήλθε εντός αυτής, υποβοηθώντας τον Τζιωνή, ενώ δεν αντέδρασε όταν το παιδί οδηγήθηκε στο υπόγειο.

Επιπρόσθετα, είπε,  ανέβηκε στον πρώτο όροφο του σπιτιού, συνοδεύοντας τον Τζιωνή, και παρά το ότι είδε τα πόδια ενός εκ των θυμάτων στο πάτωμα και γύρω του αίματα, χωρίς να αντιδράσει με οποιοδήποτε τρόπο ακολούθησε τον Τζιωνή κατά τη διαφυγή του χωρίς να προβληματιστεί για την τύχη του παιδιού.

Στην επιμέτρηση της ποινής, το δικαστήριο έλαβε υπόψη τους μετριαστικούς παράγοντες που είχε αναφέρει στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης του τόσο ως προς τις προσωπικές του συνθήκες, την προσπάθεια του για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, την έκθεση του τμήματος Κοινωνικών Υπηρεσιών όσο και όσα τα όσα αναφέρθηκαν για τις συνθήκες διάπραξης των αδικημάτων και την ανάμειξή του σε αυτά.

Ιδιαίτερα, έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας του, αφού κατά την διάπραξη των αδικημάτων ήταν 21 ετών , το λευκό του ποινικό μητρώο, τον δευτερεύοντα ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση καθώς και το γεγονός ότι είχε κάνει χρήση ναρκωτικών σε κάποιο στάδιο πριν την αναχώρηση του προς την οικία στην οδό Ζαλόγγου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν, επίσης, ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του, Λευτέρης Σολωμού και η πρώην συμβία του Τζιωνή, Σάρα Σιαμς.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

LIVE
LIVE

22:56 Κύπρος

Αναλυτικά το νέο διάταγμα με το οποίο πρέπει να συμμορφωθούν οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας - Όλα τα μέτρα

22:44 Κύπρος

Αυτά είναι τα δύο νέα τηλέφωνα από το Υπ. Εσωτερικών για ενημέρωση πολιτών για τα περιοριστικά μέτρα

22:30 Κύπρος

Έφτασαν οι πρώτες χίλιες στολές για γιατρούς και νοσηλευτές από Κίνα μέσω Αθήνας

22:22 Οικονομία

Τέλος εισφοράς στο ΓεΣΥ για περίοδο τριών μηνών - Τι θα ισχύει

22:14 Πολιτική

Τεράστιος ο αριθμός των αιτήσεων που υποβάλλεται για επιδόματα εργασίας– Η Υπουργός μίλησε στο OMEGA NEWS

22:50 Αθλητικά

Αιφνίδιο τέλος με Χούντελααρ!

22:01 Κύπρος

«Νίκησα τον ιό» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από ασθενείς και ιατρούς της πρώτης γραμμής στην Κύπρο- VIDEO

21:37 Οικονομία

Πως να συμπληρώσετε τις αιτήσεις για τα ειδικά επιδόματα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση – VIDEO

20:42 Αστυνομικά

Απελευθερώνουν με βραχιόλι κατάδικους των κεντρικών λόγω κορωνοϊού

20:38 Κύπρος

Όλες οι πληροφορίες για το σημερινό θύμα του κορωνοϊού - Το μετά θάνατον αποτέλεσμα

20:28 Κύπρος

Θα κτυπά πόρτες βραδιάτικα η αστυνομία - Δεν αποκλείεται παράταση των μέτρων και μέσα στο Πάσχα

22:45 Αθλητικά

«Τα αποδυτήρια είναι χωρισμένα στα δύο»

20:26 Οικονομία

Συνέρχεται εκ νέου την Τρίτη η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για να συζητήσει τις κυβερνητικές εγγυήσεις

20:06 Ελλάδα

Ο ανατριχιαστικός ύμνος κατά του κορωνοϊού από καλλιτέχνες της Κρήτης (βίντεο)

19:44 Αστυνομικά

Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον 30χρονο που έφτυσε αστυνομικό

19:39 Πολιτική

Μισθούς δύο μηνών δίνει ο Δημήτρης Συλλούρης για αντιμετώπιση του κορωνοϊού

19:34 Κύπρος

Τεστ για τους δημότες μετά τον πανικό στην Αραδίππου – Η ανακοίνωση του Δήμου

22:45 Αθλητικά

«Ο Μέσι είπε το ναι από την πρώτη στιγμή στη μείωση»

19:22 Κύπρος

Αναστολή εργασιών από αύριο Τρίτη 31 Μαρτίου σε εργοτάξια με πέραν των τριών ατόμων

19:15 Κύπρος

Πέραν των 300 χιλιάδων ευρώ σε μαθητές που δεν μπορούν να αγοράσουν υπολογιστή

Όλη η ενημέρωση σε ένα App