Σάββατο 30 Μαΐου 2020 LIVE CORIOLANUS | 02:30 ΓΥΜΝΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ LIVE

Έξαρση ηλεκτρονικού εγκλήματος με θύματα παιδιά ελέω κορωνοϊού

Αυξημένη είναι η υποβολή παραπόνων προς το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανέφερε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανδρέας Αναστασιάδης, καλώντας τους γονείς να προσέξουν ιδιαίτερα τα παιδιά αφού έγιναν καταγγελίες για άτομα που προσεγγίζουν παιδιά για σεξουαλικούς σκοπούς.

Με την αυξημένη χρήση του διαδικτύου λόγω του ότι ο κόσμος μένει σπίτι για σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διάδοση του κορωνοϊού, παρατηρείται, είπε, «αυξημένη υποβολή παραπόνων προς το γραφείο μας σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου γενικότερα αλλά και της απάτης διαδικτύου.»

Ανέφερε ότι κυκλοφορούν πολλές ψεύτικες αγγελίες για δώρα, για προσφορές και διαφημιστικά τρικς, - όπου προσποιούνται ότι είναι από έγκυρα καταστήματα. Οι δράστες προσαρμόζουν και αυτοί τα πλάνα τους και πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, προσφέρουν διάφορα δώρα, προσφορές κλπ και βάλουν τον κόσμο να πληρώνει μικρά έξοδα αρχικά αλλά στη συνέχεια τους χρεώνουν μεγαλύτερο ποσά. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή έγιναν πολλά παράπονα από χρήστες ότι ενώ θα είχαν δώρα από συγκεκριμένη εταιρεία που πουλάει ηλεκτρικές συσκευές, και ζητούσαν την κάρτα για μεταφορικά έξοδα για τρία ευρώ ενώ χρέωναν 50 ευρώ. «Ολα αυτά τα εντοπίσαμε και τα διακόψαμε», είπε και το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβγαλε ανακοίνωση προς τον κόσμο να προσέχει.
 
Ένα άλλο σημείο είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ατόμων που πλησιάζουν παιδιά για σεξουαλικούς σκοπούς. Τέθηκε σε εγρήγορση το Τμήμα, είπε ο κ. Αναστασιάδης ενώ υπήρξαν και καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται από μας και «και για το λόγο αυτό βγήκε άλλη μια ανακοίνωση προτρέποντας τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο τώρα».
Η προσέγγιση προς τα παιδιά, είπε, γίνεται και από την Κύπρο και το εξωτερικό, κυρίως μέσω του facebook και ιδιαίτερα του viber.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των fake news. «Προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε αλλά αντιλαμβάνεστε και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός για το τί βλέπει και τί πιστεύει. Η σύσταση μας προς το κοινό είναι να ακολουθεί τις επίσημες ιστοσελίδες της Δημοκρατίας και τα επίσημα γεγονότα.»
 
Αυτοί οι τρεις παράγοντες διαπιστώνονται τελευταία και καλούμε το κοινό να επισκέπτεται την ιστοσελίδα μας στο www.cyberalert.cy, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετές ανακοινώσεις το τελευταίο διάστημα σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση. Παράλληλα είπε ότι το Τμήμα είναι στη διάθεση του κοινού για ο,τιδήποτε θέλει.
 
Σύμβουλος κυβερνοασφάλειας

Οι δύσκολες μέρες που ζούμε, έχουν νέα διάσταση στην δράση κυβερνοεγκληματιών όλων των κατηγοριών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αλέξια Χριστοφή, Σύμβουλος κυβερνοασφάλειας σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ανέφερε ότι εκτός από τους κλασσικούς Hacker σήμερα έχουμε και πιο εκλεπτυσμένους επιτήδειους που χρησιμοποιούν την Κοινωνική μηχανική (Social engineering) για να χειραγωγήσουν με ψεύτικες αγγελίες, δώρα και προσφορές και να αποσπάσουν από χρήστες πληροφορίες όπως λεπτομέρειες πιστωτικών καρτών, Αριθμό ταυτότητας κλπ.

Τώρα π.χ. με την έλλειψη μασκών για την προστασία από τον Covid-19,  ανέφερε, «βλέπεις πρόχειρες αναρτήσεις προσφορών που παραπέμπουν σε ηλεκτρονικά καταστήματα που μόνο τα στοιχεία πληρωμής και αποστολής ζητούν για να εκτελέσουν την «παραγγελία».  Καλό, είπε, είναι να επαληθεύουμε την εγκυρότητα του εμπόρου, ψάχνοντας για κάποιο τηλέφωνο και να επικοινωνούμε μαζί τους για διασταύρωση στοιχείων κλπ.

Η κ. Χριστοφή προειδοποίησε επίσης για περιπτώσεις όπου ένα «καλογραμμένο email, απευθυνόμενο συνήθως σε άτομα που δεν έχουν δώσει οικειοθελώς τα στοιχεία τους, περιέχει σύνδεσμο με κακόβουλο λογισμικό (trojan) που σκοπό έχει να εγκατασταθεί στην συσκευή του παραλήπτη μόλις το ενεργοποιήσει και να εκτελέσει τον σκοπό του δίνοντας πρόσβαση στα προσωπικά του δεδομένα ή την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την συσκευή του για την περαιτέρω μετάδοση ιών».
Εξάλλου για την αντιμετώπιση των Fake News, η κ. Χριστοφή παρέπεμψε στην ενημέρωση «μόνο από έγκυρες πηγές και σε περίπτωση που μας προβληματίσει κάποια είδηση να την διασταυρώνουμε μέσω διαδικτύου». 

Η πραγματικότητα που ζούμε μας σπρώχνει όλο και περισσότερο προς το διαδίκτυο.  Τα παιδιά μας για να συνεχίσουν την μόρφωσή τους, εμείς οι εργαζόμενοι για να δουλέψουμε απομακρυσμένα, και ο κόσμος όλος για να επικοινωνήσει. Επομένως», είπε, «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από  όλους μας ειδικά από τους γονείς, να ελέγχουν τις διαδικτυακές κινήσεις των παιδιών τους – π.χ. με ποιους επικοινωνούν και ειδικά με ποιους ανταλλάζουν πληροφορίες, τον χρόνο που ξοδεύουν online, τα site που επισκέπτονται», υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν λογισμικά που μπορούν να βοηθήσουν ειδικά για αυτόν τον σκοπό. 

Τέλος ανέφερε ότι η σωστή ενημέρωση και ψηφιακή παιδεία είναι το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει από τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πηγή ΚΥΠΕ

 

LIVE
LIVE

22:51 Υγεία

Εννέα τροφές γεμάτες μελατονίνη που νικούν την αϋπνία

22:32 Κόσμος

Προκλητικό σόου Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και φιέστα εντός της Αγίας Σοφίας

22:15 Κόσμος

Ισραήλ: Αυξήθηκαν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων

21:56 Αστυνομικά

Οι καμπάνες που θα επιβάλλονται στους οδηγούς μετά την αύξηση των προστίμων

21:20 Κύπρος

Αυτές είναι οι υπηρεσίες που παίρνουν αναστολή από το ΓΕΣΥ

23:40 Αθλητικά

Η επιστολή Αλαφούζου στον Δώνη, στάληκε με τον οδηγό του!

21:13 Κόσμος

Τζορτζ Φλόιντ: Συνελήφθη ο αστυνομικός που τον σκότωσε

20:47 Κύπρος

Πρόεδρος στο OMEGA: Υπάρχουν κενά και αδυναμίες αλλά θα τα καταφέρουμε και με το ΓΕΣΥ

20:27 Πολιτική

Καταπέλτης στο OMEGA για Γεν. Ελεγκτή ο Αναστασιάδης –«Δε θα γίνει Κυβερνήτης»

20:14 Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης: Αυτή ήταν η πιο δύσκολη απόφαση πού λάβαμε για τον κορωνοϊό

20:04 Ελλάδα

5 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

23:35 Αθλητικά

Διπλό με Χάβερτς και 3η θέση!

19:40 Κόσμος

Πάνω από 38 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο

19:03 Κύπρος

Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στα Κατεχόμενα

18:35 Οικονομία

Σε πόσες οικογένειες καταβλήθηκε το επίδομα τέκνου

18:31 Lifestyle

Αλλαγές στο πρόγραμμα του OMEGA

18:14 Κύπρος

Στα 942 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID 19 στις ελεύθερες περιοχές

23:30 Αθλητικά

Ο Αλαφούζος «διώχνει» τον Δώνη!

18:03 Αστυνομικά

Το DNA θα δείξει την ταυτότητα του πτώματος στη Λεμεσό – Tι εξετάζουν οι αρχές

17:28 Κύπρος

EKTAKTO: Ένα σήμερα το κρούσμα από πού προέκυψε

Όλη η ενημέρωση σε ένα App