Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 LIVE OMEGA NEWS | 21:15 MASTER CHEF 5 LIVE

Ε. Γιολίτη: Να μην χαθεί η δυναμική για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Νέα έκκληση για την ψήφιση των νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, απηύθυνε σήμερα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, τονίζοντας πως αν τα νομοσχέδια δεν οδηγηθούν στην Ολομέλεια, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η δυναμική.

Στην παρουσία της κ. Γιολίτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε και ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση των τριών νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης.

«Η μεταρρύθμιση ήδη άργησε και η δυναμική, η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να χαθεί», ανέφερε η κ. Γιολίτη σε δηλώσεις  μετά το πέρας της συνεδρίας και κάλεσε όλους να συνεργαστούν καθότι, όπως είπε, «δεν υπάρχει πολιτική χροιά στη μεταρρύθμιση».

Ανέφερε επίσης ότι τα νομοσχέδια είχαν ψηφιστεί εν εκτάσει επί του προκατόχου της, ενώ μετά την επιστροφή των νομοσχεδίων από την Επιτροπή, έγιναν πάμπολλες συναντήσεις και συσκέψεις με τη συμμετοχή όλων.

«Θεωρώ άδικη την κριτική ότι δεν δόθηκε αρκετός χρόνος διαβούλευσης ή ότι η Βουλή περίπου εκβιάζεται λόγω χρόνου», πρόσθεσε η Υπουργός Δικαιοσύνης.

Η κ. Γιολίτη επεσήμανε επίσης ότι το θέμα παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι η μεταρρύθμιση επηρεάζει τη χρηματοδότηση της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης βρίσκεται στις συστάσεις της Κομισιόν για την Κύπρο, ενώ οι συστάσεις συνδέονται με την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Κάλεσμα στην παρούσα Βουλή όπως θεσπίσει τα τρία νομοσχέδια, απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης.

«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να θεσπιστούν τα τρία αυτά νομοθετήματα σε αυτή τη Βουλή, διότι αν δεν θεσπιστούν τώρα, πιθανότατα εντός Απριλίου, προβλέπω ότι οι ισορροπίες οι οποίες έχουν εξευρεθεί, έστω και με επιφυλάξεις, έστω και με κάποιες αμφισβητήσεις, θα χαθούν και θα γίνει πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στο θέμα της μεταρρύθμισης προσεχώς", είπε.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Περσεφόνη Παναγή είπε πως το Ανώτατο δεν διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση αλλά διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε στις δηλώσεις του πως το Ανώτατο Δικαστήριο εξέφρασε επιφυλάξεις για κάποιες πτυχές και είναι «διχασμένο» όσον αφορά τα πτυχές αυτές, προσθέτοντας ότι «στις βασικές γραμμές δεν υπάρχει διαφωνία ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει χθες».

«Ούτε θα πρέπει να μπουν οι οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις στην αρένα της πολιτικής διαμάχης, αλλά να συγκεντρωθούν όλοι σε αυτό που επιζητούμε όλοι, και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, που είναι ένα νέο κοστούμι για τη Δικαιοσύνη, το οποίο αρμόζει στην Πολιτεία αυτή», κατέληξε.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου  χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη ως μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην κυπριακή πολιτική ζωή και πρόσθεσε πως η συζήτηση είχε ξεκινήσει επί Υπουργίας Ιωνά Νικολάου, του Γιώργου Σαββίδη και επί Υπουργίας Έμιλυς Γιολίτη, ενώ είχε δημιουργηθεί και ad hoc επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.

«Έχει παραχθεί πολύ έργο, είναι κρίμα να μην προλάβουμε και να μην ψηφιστεί αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση που βελτιώνει, όχι μόνο το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης όχι μόνο το γεγονός ότι θα αποδίδεται η δικαιοσύνη στην ώρα της, βελτιώνει τη ποιότητα ζωής όλων των πολιτών Είναι λοιπόν κρίμα να πάει στράφι όλη αυτή η προσπάθεια και να μην ψηφιστεί μέχρι τις 22 του μήνα», είπε.

O βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού μίλησε για κενά, αδυναμίες και ασάφειες στα νομοσχέδια και έκανε λόγο για «μια προσπάθεια για μη εφαρμογή των ρυθμίσεων που προνοεί ο κανονισμός της Βουλής για να οδηγηθεί τάχιστα στην Ολομέλεια της Βουλής η συνταγματική τροποποίηση για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

Λέγοντας ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας συζήτησης, ο κ. Δαμιανού πρόσθεσε πως απευθύναμε έκκληση στον Πρόεδρο της Βουλής να σεβαστεί τη βούληση αριθμού κομμάτων της αντιπολίτευσης για εφαρμογή του κανονισμού, αλλά και συνάμα για συνέχιση της συζήτηση», και αυτό, «δεδομένου και του γεγονότος ότι δυστυχώς και σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών είναι προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για σειρά προνοιών που περιλαμβάνονται  στα νομοσχέδια με ανοικτό το ενδεχόμενο μεταγενέστερα οι μεταρρυθμίσεις να κριθούν εν όλω ή εν μέρει αντισυνταγματικές».

Τα τρία νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν συνταγματικές τροποποιήσεις, προνοούν τη δημιουργία ενός Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενός νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου και ενός Εφετείου, που θα αναλάβει να διεξέλθει των εκκρεμούντων εφέσεων που κυμαίνονται μεταξύ τεσσάρων έως και πέντε χιλιάδων. Επίσης προνοείται η δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Συμβουλίου που θα έχει αρμοδιότητα για τους διορισμούς και προαγωγές δικαστών και ενός νέου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θα συμβουλεύει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους διορισμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

LIVE
LIVE

20:44 Κόσμος

Χάκερς δημοσίευσαν τα email εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του Ναβάλνι

20:31 Κύπρος

Μια ανάσα από τον εφιάλτη τα νοσοκομεία – Φοβούνται σκηνές Ιταλίας οι αρμόδιοι

20:17 Κύπρος

Ζήτησε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα ο Ιωάννου – Όλα ανοικτά για τα μέτρα στην Κύπρο

20:02 Πολιτική

Απάντησε σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για τις πολιτογραφήσεις ο Κούσιος – Πλήρως συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών

19:54 Κύπρος

Στα ύψη και την Παρασκευή τα κρούσματα – Νέα μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες

20:50 Αθλητικά

Έρχεται Πάφο ο Σεργκέι!

19:44 Πολιτική

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όρια του

19:36 Κόσμος

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έλαβε η Μέρκελ

19:17 Υγεία

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Την Τρίτη οι ανακοινώσεις από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

19:13 Lifestyle

Πέθανε στα 52 της η ηθοποιός του «Peaky Blinders» Helen McCrory

19:07 Κόσμος

Αγωγές για τη διαρροή «μαμούθ» προσωπικών στοιχείων 530 εκατομμυρίων χρηστών

20:50 Αθλητικά

Θετικό κρούσμα στην Αναγέννηση Δερύνειας

19:00 Κόσμος

Κηδεία Πρίγκιπα Φίλιππου: Επιχείρηση «ενότητα» στην οικογένεια χάριν του Στέμματος

18:38 Πολιτική

Σε νέα εποχή η περιοχή, λέει ο ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με ομολόγους από Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

18:20 Πολιτική

Με τον «αμανέ» της λύσης δύο κρατών έφτασε στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

17:54 Κύπρος

Πάνω από 30 αύριο η θερμοκρασία – Έρχεται και σκόνη

17:46 Ελλάδα

Στα ύψη και σήμερα οι θάνατοι στην Ελλάδα – Άλλα 3.067 νέα κρούσματα

20:50 Αθλητικά

Βατούτιν: «Δείχνουμε στον Μπερτομένου… κόκκινη κάρτα»

17:43 Πολιτική

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Στελέχωση εκλογικών κέντρων – Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

17:20 Αστυνομικά

Χειροπέδες σε τρεις για υπόθεση απαγωγής στην Πάφο – Επιχείρησαν να αρπάξουν 26χρονο

Όλη η ενημέρωση σε ένα App