Κύπρος


Αυξάνεται η ηλικία πρώτης εγγραφής στα δημοτικά – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αυξάνεται η ηλικία πρώτης εγγραφής στα δημοτικά – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυξάνεται η ηλικία πρώτης εγγραφής στα δημοτικά σχολεία, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Της Φοινιώς Σάββα

Είναι μια πρόταση που το αρμόδιο Υπουργείο μελετά αρκετό καιρό, αναφέρει στο TVOnenews.com.cy ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής.

«Σύμφωνα με ερευνητικά και επιστημονικά δεδομένα, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο αναλφαβητισμός ξεκινά από τα παιδικά χρόνια. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως στην Κύπρο, για παιδιά ηλικίας κάτω των 6 χρόνων παρουσιάζουν κίνδυνο αναλφαβητισμού», σημειώνει ο Υπ. Παιδείας, προσθέτοντας πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που προχώρησαν στην κατάθεση αυτής της πρότασης.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, ενώ πρώτο μέλημα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών. Η επέκταση του ορίου ηλικίας προωθείται για εκπαιδευτικούς και μόνο λόγους, αφού θα δώσει τη δυνατότητα στα επηρεαζόμενα παιδιά να φοιτήσουν τόσο στην προδημοτική όσο και, κυρίως, στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, έχοντας μεγαλύτερη μαθησιακή και συναισθηματική ετοιμότητα και ωριμότητα.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως ενήμεροι για την αλλαγή αυτή ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

«Η πρόταση κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από διαβούλευση που είχε το Υπουργείο Παιδείας με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, καθώς όλοι πρέπει να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο για την αποτελεσματική μεταρρύθμιση της παιδείας μας».

Ποιο είναι το νέο όριο και πότε εφαρμόζεται..

Ο κ.Καδής υπογράμμισε πως το όριο ηλικίας για πρώτη εγγραφή στο δημοτικό σχολείο αυξάνεται στα έξι χρόνια, από τα 5 και 8 μηνών που είναι σήμερα.

«Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2020-2021. Με τον ενδιάμεσο χρόνο, δίνεται η ευκαιρία για οργάνωση και προσαρμογή, τόσο στους γονείς όσο και στο Υπουργείο Παιδείας».

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 η ρύθμιση θα αφορά παιδιά που συμπληρώνουν ηλικία 5 χρόνων και 10 μηνών και από τη σχολική χρονιά 2021-2022 θα αφορά παιδιά που συμπληρώνουν την ηλικία των 6 χρόνων.

Η απόφαση προβλέπει, επίσης, τη διατήρηση της υποχρεωτικής φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο στην ηλικία των 4 χρόνων και 8 μηνών, δηλαδή ως έχει σήμερα, με αντίστοιχη αύξηση της ηλικίας εισδοχής στην προδημοτική τάξη στην ηλικία των 4 χρόνων και 10 μηνών το 2020-2021 και στα 5 χρόνια το 2021-2022.

Χαιρετίζει η ΠΟΕΔ..

Θετική στην απόφαση αυτή του Υπουργείου παρουσιάζεται η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ), με τον Πρόεδρό της, Φίλιο Φυλακτού, να αναφέρει στο TVOnenews.com.cy πως μια τέτοια πρόταση ήταν μια πάγια θέση της οργάνωσης.

«Αυτή η απόφαση αγγίζει την καθημερινότητα των σχολείων μας και είναι μεγάλη αλλαγή, την οποία θα νιώσει ο κάθε μαθητής, ο κάθε εκπαιδευτικός και ο κάθε γονιός».

Ο κ. Φυλακτού σημείωσε πως ήταν ένα αναγκαίο μέτρο, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.

Θετικοί με την απόφαση και οι οργανωμένοι γονείς..

Με θετικό μάτι είδαν την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου και η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων δημοτικής εκπαίδευσης όπως αναέφερει στο TVOnenews.com.cy ο Πρόεδρός της Μορφάκης Σολομωνίδης.

«Οι έρευνες καταδεικνύουν πως όταν αυξηθεί η ηλικία πρώτης εγγραφής στα δημοτικά είναι καλύτερο, καθώς τα παιδιά θα είναι πιο ώριμα και θα μπορούν να συγκεντρώνονται στο μάθημά τους καλύτερα. Είναι κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα», καταλήγει ο κ. Σολομωνίδης. 

Top News