Κύπρος


Αύριο οι ανακοινώσεις για «Καλυψώ» - Μεγάλο κοίτασμα λένε οι πληροφορίες ΒΙΝΤΕΟ
Αύριο οι ανακοινώσεις για «Καλυψώ» - Μεγάλο κοίτασμα λένε οι πληροφορίες ΒΙΝΤΕΟ

Αύριο το πρωί ο υπουργός Ενέργειας θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Καλυψώ», με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσότητα φυσικού αερίου που ξεπερνά τα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ενώ το κοίτασμα «Αφροδίτη» αγγίζει τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 20 χρόνια.

Σημειώνεται ότι το γεωτρύπανο Saipem 12000 τις επόμενες ώρες ξεκινά για τον επόμενο γεωτρητικό του στόχο που είναι η «Σουπιά» στο οικόπεδο 3, ενώ ο αμερικανικό κολοσσός ExxonMobil αρχίζει τις εργασίες του στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Ερντογάν πιέζει την Ιταλία για την ENI

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος ασκεί πιέσεις στην Ιταλία για την δραστηριότητα της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Τουρκία από την επίσημη επίσκεψη του στην Ιταλία, ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, ανέφερε ότι έθεσε το θέμα της δραστηριότητας της EΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ στον Πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα και τον Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ;

Πάντως κάποιοι ειδικοί αντιδρούν σύμφωνα με δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο η Κύπρος να αποκτήσει προβάδισμα σε σχέση με το Ισραήλ στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου προς ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου στην περίπτωση που το κοίτασμα «Καλυψώ» είναι αρκετά μεγάλο.