Βαρεθήκαμε τις κρίσιμες καμπές​, αλλά, τα πράγματα κάποτε αλλάζουν…

Προτού αναχωρήσει για την Τουρκία όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο «υπουργός Εξωτερικών» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε πως με τον κ. Τσαβούσογλου θα συζητηθεί το κυπριακό, αλλά και το θέμα των υδρογονανθράκων, γεγονός που προκάλεσε την προσοχή μας και κυρίως την οργή μας. Εκτός από τους υδρογονάνθρακες, όμως, ο κ. Οζερσάι είπε και ότι «το κυπριακό περνά μια κρίσιμη καμπή», καθώς «με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος διέρχεται περίοδο στρατηγικής σημασίας». Μίλησε για «νέα εποχή», ιδιαίτερα τώρα που αμφισβητείται η ανάγκη παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα αλλάζουν». Ο Οζερσάι ανάφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιμένει απάντηση για το τί θα γίνει στην Κύπρο εκτιμώντας ότι είναι «σημαντικό που ο Γκουτέρες αναζητεί ακόμα απάντηση».

Βαρεθήκαμε ν’ ακούμε για κρίσιμες καμπές και κρίσιμες εξελίξεις, αλλά θα πρέπει να θυμίσουμε πως πριν από τον Οζερσάι είχε μιλήσει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καλώντας μας «να προετοιμαζόμαστε για αρκετά σημαντικές βδομάδες στο προσεχές μέλλον…». Ο ίδιος ο Διαπραγματευτής μας, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε και αυτός για «μια δύσκολη καμπή – αν και συνηθίζουμε να το λέμε πολύ εύκολα αυτό». Αλλά, είπε, «πραγματικά αυτή η περίοδος σηματοδοτεί ενδεχομένως το τέλος μιας εποχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, προειδοποίησε επίσης ότι «εισερχόμαστε στις πιο κρίσιμες ίσως διαπραγματεύσεις», όπως και ο επικεφαλής του Κυπριακού του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσελεπής. «Αυτή τη στιγμή μας απασχολούν διάφορα άλλα ζητήματα και φαίνεται εκτός επικαιρότητας το κυπριακό –είπε- αλλά σε μια δυο βδομάδες θα το βρούμε μπροστά μας». «Ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης θα είναι πολύ κρίσιμοι μήνες. Ίσως και να διακυβεύεται συνολικά πλέον το πού πάει το κυπριακό».

Τα ίδια επανέλαβαν με χθεσινές ανακοινώσεις τους και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, Σταυρίδης και Στεφάνου, καθώς, όπως προειδοποίησε κι ο Οζερσάι, κάποια ώρα «τα πράγματα αλλάζουν».

Τα πράγματα αλλάζουν και είναι «σημαντικό που ο Γκουτέρες αναζητεί ακόμα απάντηση» από εμάς. Στην επόμενη καμπή –κρίσιμη ή μη- ίσως τα πράγματα να μην αλλάζουν και ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αναζητεί πια καμιά απάντηση από κανένα.   

Top News