πριν 22 ώρες
Τίτλοι ειδήσεων, Τετάρτη, 31/05/2023
πριν 23 ώρες
Ο Υπουργός Ενέργειας στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ
πριν 2 μέρες
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΩ χρονολογικά πίσω προς το τέλος του 2012. Η οικονομία είναι χάλια και η κυβέρνηση Χριστόφια στέλνει στη Βουλή φορολογικά νομοσχέδια. Συνεδριάζει η Επιτροπή Οικονομικών για να τα εξετάσει. Παρών και ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, ο οποίος με μια δήλωσή του αφήνει άναυδους τους βουλευτές. Κάπως έτσι τους είπε: Κύριοι, τα ταμεία του κράτους έχουν στερέψει. Τα χρήματα που έχουμε μόλις και αρκούν για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά, θα κηρύξουμε πτώχευση!
ΠΑΝΙΚΟΣ! ΣΟΚ! ΠΑΓΩΜΑΡΑ! Όλοι προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει η δήλωση αυτή. Δεν ήταν δύσκολο. Χωρίς λεφτά το κράτος καταρρέει. Διαλύεται. Οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι. Άρα, πείνα!!! Ένα από τα νομοσχέδια προνοούσε την παροχή στο κράτος του δικαιώματος να παίρνει τα χρήματα των ταμείων προνοίας των ημικρατικών οργανισμών για να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους. Στη Βουλή οι συντεχνίες της ΑΗΚ έβγαζαν φωτιές. Δεν δέχονταν με κανένα τρόπο το νομοσχέδιο. Τους έλεγαν οι υπουργοί και οι άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πως όταν το κράτος ορθοποδούσε θα τους επέστρεφε τα χρήματα. Αλλά αυτοί πάλι αρνιόντουσαν. Δεν είχαν εμπιστοσύνη στο κράτος. Τέτοιος εξευτελισμός (για το κράτος)!
ΤΕΛΙΚΑ το νομοσχέδιο εγκρίθηκε. Δεν γινόταν αλλιώς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρεύμα. Αλλά το κράτος δεν απέφυγε την κατάρρευση. Σε τέτοιο τραγικό οδήγησε τα οικονομικά η κυβέρνηση Χριστόφια, που φεύγοντας το Φλεβάρη του 2013 άφησε ένα κράτος χωρίς χρήματα στα ταμεία του. Και ακολούθησαν υποχρεωτικά στη θητεία της νέας κυβέρνησης Αναστασιάδη τα γνωστά: Κουρέματα καταθέσεων, κλείσιμο Λαϊκής, ανεργία, φτώχεια…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ αναλαμβάνει ο Σωκράτης Χάσικος. Ο οποίος για να σώσει το κράτος από τη διάλυση, εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο το γνωστό Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Αυτό δηλαδή που προνοούσε την παροχή υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα έκαναν μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο. Ξεκίνησε η εφαρμογή του και ξεκίνησαν να έρχονται έσοδα στα κρατικά ταμεία. Πολλά έσοδα. Δισεκατομμύρια. Τα οποία μας βοήθησαν να σταθούμε στα πόδια μας. Αλλά κάπου εκεί ξεκίνησαν τα λάθη. Κακή διαχείριση του ΚΕΠ. Παρανομίες από τους χρυσοχέρηδες. Αλλά και διαφήμιση του ΚΕΠ. Η ΕΕ τα έβλεπε αλλά δεν αντιδρούσε, ήθελε να μας αφήσει χρόνο να σταθούμε οικονομικά στα πόδια μας.
ΟΜΩΣ ΤΑ ΛΑΘΗ πολλαπλασιάζονταν. Μπήκαν μέσα τα μεγάλα τσακάλια. Και η διαφήμιση του ΚΕΠ συνεχιζόταν πιο έντονα, έφτανε μέχρι την Κίνα. Τους έλεγε ο Σωκράτης να χαμηλώσουν τους τόνους γιατί στην Ευρώπη άρχισαν οι αντιδράσεις από άλλες χώρες, αλλά δεν τον άκουγε κανένας. Η απληστία δεν σε αφήνει να σκεφτείς και να συμπεριφερθείς λογικά. Μέχρι που οι αντιδράσεις μεγάλωναν και έτσι άρχισε και η ΕΕ να μας προειδοποιεί και να ζητά εξηγήσεις. Με αυτά και με αυτά οδηγηθήκαμε στις αποκαλύψεις του Al Jazeera το Νοέμβριο του 2020, που οδήγησαν και στον τερματισμό του ΚΕΠ.
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ: Το ΚΕΠ που εφεύρε ο Σωκράτης Χάσικος έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από την κατάρρευση. Αν δεν το είχαμε, δεν θα είχαμε ούτε κράτος. Ούτε βουλευτές να αμείβονται με 80 και 90 χιλιάδες ευρώ. Ούτε γενικούς ελεγκτές να αμείβονται με 120.000 ευρώ. Ούτε κρατικούς υπαλλήλους να αμείβονται με 70 και 80 χιλιάδες, με αυτοκίνητα και άλλα πολλά ωφελήματα. Όμως, μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας. Κάναμε λάθη και καταστρέψαμε αυτό το θείο δώρο. Συνεπώς, όλοι αυτοί οι κομματικοί και άλλοι που σήμερα από τα πολυτελή γραφεία και τις αναπαυτικές πολυθρόνες εκμεταλλεύονται τα λάθη που έγιναν στο ΚΕΠ για κομματικό όφελος, εξαπολύοντας και κατηγορίες εναντίον αυτών που έσωσαν το κράτος και τους ίδιους, ας συνετιστούν.