Το μαστίγιο των κυρώσεων

Η ρωσική οικονομία αναμένεται πλέον να υποστεί φέτος λιγότερο βαρύ αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων απ’ ό,τι υπολογιζόταν, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Απεναντίας, οι ευρωπαϊκές οικονομίες υφίστανται πιο βαρύ χτύπημα από ό,τι προβλεπόταν. «Οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυριότερες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιο αρνητικές από ό,τι προβλεπόταν», σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2022 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για τη Γερμανία (–0,9 μονάδα στο 1,2%), τη Γαλλία (–0,6 μονάδα στο 2,3%) αλλά και την Ισπανία (–0,8 μονάδα στο 4,0%).
Την επομένη της ανακοίνωσης του ΔΝΤ, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας, «Handelsblat», αναφερόταν σε ένα ανάλογο γεγονός που αφορά άμεσα την Κύπρο. Αναφερόταν στις συνέπειες από τις κυρώσεις και εμπάργκο που επέβαλαν στην Τουρκία δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ λόγω κυπριακού και ΝΑΤΟ λόγω κουρδικού και αιγιακού). Το ρεπορτάζ υπογράφει ο γνωστός Γερμανός, κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφος, Ozan Demircan ο οποίος αναφερόταν στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία. «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει πλέον σχεδόν όλα τα είδη όπλων που κατασκευάζονται στα δικά του εργοστάσια», γράφει, εξηγώντας: «Στον γεωπολιτικά σημαντικότερο πόλεμο των τελευταίων δεκαετιών, δεν γίνονται πρωτοσέλιδα όπλα από τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ, αλλά ένα τουρκικό πολεμικό drone, το Bayraktar.(…) Οι εξαγωγές της στρατιωτικής βιομηχανίας της Τουρκίας αυξήθηκαν από 600 εκ. δολάρια το 2007 σε πάνω από 3 δις το 2019»
Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, «ο βασικός λόγος για τον οποίο ο τουρκικός τομέας στρατιωτικών εξοπλισμών αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και εξαρτάται όλο και λιγότερο από τις εισαγωγές, είναι: Κυρώσεις και εμπάργκο όπλων». Μετά την προσάρτηση της βόρειας Κύπρου το 1974, εξηγεί, «οι ΗΠΑ, τότε ο σημαντικότερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας, επέβαλαν εμπάργκο όπλων στη χώρα του ΝΑΤΟ. Το 1994, οι χώρες του ΝΑΤΟ επέβαλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Αφορμή ήταν ένας αιματηρός εμφύλιος ενάντια στο απαγορευμένο πλέον PKK και μια επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο με την Ελλάδα».
«Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη εγχώριων όπλων έχει επιταχυνθεί. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας αυξήθηκαν από 12,3 σε 20,8 δις δολάρια μεταξύ 2015 και 2019. Το 2020, η χώρα ξόδεψε το 2,8% του ΑΕΠ της στον στρατό – περισσότερο από τα πιο πολλά άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ».
Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν υποστεί αιματηρές κυρώσεις από τη Δύση αλλά δεν γονάτισαν. Αντίθετα ανασυντάχθηκαν και αντεπιτέθηκαν κατορθώνοντας να βγουν κερδισμένες από την πίεση των κυρώσεων. Εμείς, η κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη, αποφασίσαμε πως θα λύσουμε το πρόβλημά μας με κυρώσεις και λαμπόρντα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Ένας δε, των πολιτικών ηγετών μας, ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, αναρωτιόταν, πώς αλλιώς νομίζουμε ότι θα γονατίσουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;