Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ LIVE

Μετά από 45 χρόνια, καταλάβαμε;

Έγιναν κάποιες κινήσεις τα τελευταία 24ωρα που δημιουργούν προϋποθέσεις πραγματοποίησης κάποιων συναντήσεων, μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, όχι για την έκβασή τους αλλά και για την πραγματοποίησή τους ακόμα. Κόμματα που τους τελευταίους μήνες λες και απουσίαζαν από την Κύπρο, όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, εξέδωσαν ξαφνικά ανακοινώσεις για να επικρίνουν τον πρόεδρο, επειδή άφησε μια πιθανότητα να συναντηθεί με τον Ακιντζί. Οι συναντήσεις προκαλούν πανικό, όχι γιατί υπάρχει καμιά ελπίδα να αποδώσουν κάτι, αλλά γιατί πραγματοποιούνται στη λογική της λύσης ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων. Η πολιτική ισότητα είναι το στοιχείο που προκαλεί αλλεργία στους περισσότερους Ελληνοκύπριους πολιτικούς.

 

«Η ειρωνεία είναι πως το 1970 αρνηθήκαμε στους Τουρκοκύπριους αυτονομία σε επίπεδο τοπικής κυβέρνησης. Σήμερα, ύστερα από πολύ πόνο και σκληρές δοκιμασίες, αποδεχόμαστε ανοικτά την ομοσπονδία που στην πραγματικότητα είναι πολύ ευρύτερη αυτονομία απ’ εκείνη, της τοπικής κυβέρνησης, με την οποία η τουρκική κοινότητα αισθανόταν ικανοποιημένη στο 1970 και που δεν βασιζόταν σε ενιαίες γεωγραφικές περιοχές», γράφει στη μνημειώδη «Κατάθεσή του», ο Γλαύκος Κληρίδης ως ένα από τα σημαντικότερα αίτια της μετέπειτα τραγωδίας μας. 

 

Όλοι οι άνθρωποι της Κύπρου θα έμεναν ή θα γύριζαν στα σπίτια και στους τόπους τους. Θα εφαρμόζονταν όλες οι βασικές ελευθερίες, οι νόμοι θα ψηφίζονταν με απλή πλειοψηφία, οι αποφάσεις του υπουργικού θα λαμβάνονταν με απλή πλειοψηφία και στη βουλή οι Έλληνες θα είχαν πλειοψηφία 80%. Τούρκοι και Έλληνες θα απολάμβαναν αυτονομία σε επίπεδο τοπικής κυβέρνησης. «Ατυχώς», γράφει ο Γλαύκος Κληρίδης, «δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας, από το 1968 ως το 1972. Και το χειρότερο ήταν πως η ίδια ευκαιρία παρουσιάστηκε ξανά πριν από την καταστροφή του 1974 και για άλλη μια φορά την απορρίψαμε».

 

«Στην πραγματικότητα, η ευκαιρία χάθηκε όχι μόνο λόγω της άρνησής μας να προσφέρουμε στην τουρκική κοινότητα αυτονομία με τοπική κυβέρνηση, αλλά και λόγω του ότι ο Μακάριος συνέχισε, μετά από επτά χρόνια σκληρού αγώνα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, να διατηρεί την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι, ως μειονότητα στη νήσο, θα πρέπει να υποβιβαστούν από τη θέση των συνεταίρων που τους είχε εξασφαλιστεί από τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου σε θέση με απλά μειονοτικά δικαιώματα». «Προς επίτευξη του τέτοιου σκοπού, επέμεινε πως το αξίωμα του Τούρκου αντιπροέδρου όφειλε να καταργηθεί –όχι μόνο οι εξουσίες του για βέτο», γράφει ο Γλ. Κληρίδης, θυμίζοντας όμως πως «ήταν βάσει της ισότητας των εξουσιών, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στον Έλληνα πρόεδρο και τον Τούρκο αντιπρόεδρο, με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης που δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός των δυο κοινοτήτων».

Επειδή η πολιτική αγορά γέμισε νεοφανείς ηγέτες που δεν καταλαβαίνουν την τουρκική διεκδίκηση της πολιτικής ισότητας των δυο κοινοτήτων, είναι χρήσιμο να θυμίζουμε την ιστορία του κυπριακού σε όσους αδυνατούν να την μελετήσουν, ως ελάχιστη υποχρέωση για τη σημερινή επέτειο της έναρξης της τραγωδίας μας.  

LIVE
LIVE

12:55 Κόσμος

Ιατρικό θαύμα στην Ινδία-Γεννήθηκαν δίδυμα, το ένα με 4 επιπλέον άκρα-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

12:32 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για την 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Λάρνακα

12:16 Κόσμος

Κίνα: Φόρτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς - Νεκροί και τραυματίες στο σημείο

11:58 Κόσμος

Όμηρος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τέσσερα χρόνια

11:45 Κόσμος

Πεπεισμένος ο Γιούνκερ ότι το Brexit θα συμβεί

13:05 Αθλητικά

«Μόνο περηφάνια»

11:39 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εξαφανίστηκε 13χρονη στη Λάρνακα

11:20 Αστυνομικά

Πέντε εβδομάδες άφαντη η 46χρονη Arlene-Έκκληση αστυνομίας στο κοινό για βοήθεια

11:15 Κόσμος

«Πράξη πολέμου» αν αποδειχθεί ότι η επίθεση στην Aramco έγινε από το Ιράν

11:02 Ελλάδα

Κρήτη: Ξυλοκόπησε άγρια την 15χρονη κόρη του για ένα SMS

10:47 Κύπρος

Ο Χαμπιαούρης καλεί τους εκπαιδευτικούς σε διάλογο

12:35 Αθλητικά

Κάτω η μπάλα

10:18 Κόσμος

Τραγωδία: Της έκανε υποβρύχια πρόταση γάμου αλλά δεν βγήκε ποτέ στην επιφάνεια

10:02 Κύπρος

Βροχές στα ορεινά το απόγευμα-Ανεβαίνει η θερμοκρασία από αύριο

09:58 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

09:38 Κόσμος

Δυναμικές διαδηλώσεις κατά Σίσι στο Σουέζ-Συγκρούσεις και επεισόδια με την αστυνομία

09:32 Αστυνομικά

Συνέχεια καταγγελιών κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση

12:05 Αθλητικά

ΚΟΡΥΦΗ!

09:19 Πολιτική

Διάλογος μόνο χωρίς απειλές από την Τουρκία, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

09:12 Κόσμος

Δεκάδες τραυματίες και σπίτια με ζημιές μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αλβανία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App