Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ LIVE

Το όνομα είναι Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που στην κοινή αντίληψη των Ελληνοκυπρίων, αποτελεί την καιόμενη βάτο που απέδωσε τις Δέκα Εντολές μέσω του εντολοδόχου Μωϋσή, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Δεν επιτρέπει ούτε συζήτηση για τη λύση που αναζητείται στο κυπριακό, ούτε για τη βάση των διαπραγματεύσεων, ούτε για το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ούτε για το χρόνο των συνομιλιών. Στις συζητήσεις που διεξάγονται ακόμα και με τη μορφή κουτσομπολιού για το αν η λύση του κυπριακού θα είναι ομοσπονδία και τι ομοσπονδία, ή συνομοσπονδία, ή δυο κράτη, ή χαλαρή ομοσπονδία κτλ, το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει με το ψεσινό ψήφισμά του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σαφή, καθαρή, μεστή και σύντομη, αποστομωτική απάντηση και ουσιαστικά εμπλέκεται άμεσα στις διαφωνίες γύρω από το ζήτημα της πολιτικής ισότητας και τη μορφή της λύσης. Συγκεκριμένα, προτρέπει τις πλευρές «να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της 4ης παραγράφου του διατακτικού του ψηφίσματος 716 (1991), υπογραμμίζοντας ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο».


Η συγκεκριμένη παράγραφος παραπέμπει απευθείας στην 11η παράγραφο του πρώτου παραρτήματος της έκθεσης του τότε ΓΓ Χαβιέ Περέζ Ντε Γκουεγιάρ, το Μάρτιο του 1990, με τα θέματα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. Εκείνη η παράγραφος ανέφερε: «Το Συμβούλιο  Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος στην Κύπρο, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά του, και που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια διευθέτηση πρέπει να αποκλείει την ένωση ολόκληρης ή μέρους της νήσου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης».

Επί πλέον, το χθεσινοβραδινό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας υποδεικνύει και τον τρόπο με τον οποίο οι δυο πλευρές μπορούν να φτάσουν στη λύση που περιγράφεται πιο πάνω και είναι «τα έξι σημεία του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα της 30ής Ιουνίου 2017». Αυτός είναι ο «τρόπος να προχωρήσουμε για να κλείσουμε τα υπόλοιπα κενά». Κοντός ψαλμός, αλληλούια, όπως θα έλεγε και ο τέως πρόεδρος της βουλής μας, Γιαννάκης Ομήρου! Δεν χρειάζεται άλλη διατριβή και συζήτηση για το πώς, το τι, το πότε και γιατί.

LIVE
LIVE

13:37 Αστυνομικά

Φυτώριο κάνναβης στο σπίτι 26χρονου στην Λεμεσό

13:35 Πολιτική

Στην Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Οζερσάι, αύριο αναχωρεί και ο Ακιντζί

13:30 Κόσμος

Αποκαλύψεις που καίνε το Μπάκινγχαμ: «Έτσι με πούλησαν στον πρίγκιπα Άντριου»

12:55 Κόσμος

Ιατρικό θαύμα στην Ινδία-Γεννήθηκαν δίδυμα, το ένα με 4 επιπλέον άκρα-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

12:32 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για την 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Λάρνακα

13:20 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ: Η χαμένη ευκαιρία της χρονιάς στο Λευκοθέα-Πύργος!

12:16 Κόσμος

Κίνα: Φόρτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς - Νεκροί και τραυματίες στο σημείο

11:58 Κόσμος

Όμηρος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τέσσερα χρόνια

11:45 Κόσμος

Πεπεισμένος ο Γιούνκερ ότι το Brexit θα συμβεί

11:39 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εξαφανίστηκε 13χρονη στη Λάρνακα

11:20 Αστυνομικά

Πέντε εβδομάδες άφαντη η 46χρονη Arlene-Έκκληση αστυνομίας στο κοινό για βοήθεια

13:05 Αθλητικά

«Μόνο περηφάνια»

11:15 Κόσμος

«Πράξη πολέμου» αν αποδειχθεί ότι η επίθεση στην Aramco έγινε από το Ιράν

11:02 Ελλάδα

Κρήτη: Ξυλοκόπησε άγρια την 15χρονη κόρη του για ένα SMS

10:47 Κύπρος

Ο Χαμπιαούρης καλεί τους εκπαιδευτικούς σε διάλογο

10:18 Κόσμος

Τραγωδία: Της έκανε υποβρύχια πρόταση γάμου αλλά δεν βγήκε ποτέ στην επιφάνεια

10:02 Κύπρος

Βροχές στα ορεινά το απόγευμα-Ανεβαίνει η θερμοκρασία από αύριο

12:35 Αθλητικά

Κάτω η μπάλα

09:58 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

09:38 Κόσμος

Δυναμικές διαδηλώσεις κατά Σίσι στο Σουέζ-Συγκρούσεις και επεισόδια με την αστυνομία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App