Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 LIVE FAKATE ΤΟΥΣ | 12:15 LIFE IS A BEACH LIVE

Πικρές αλήθειες για την επένδυση Κατάρ

«Προς υπουργό Εσωτερικών: Σύμφωνα με δεδομένα, το Σεπτέμβρη του 2010 το Κτηματολόγιο αυτεπάγγελτα προχώρησε σε εκτίμηση της κρατικής γης, η οποία στέγαζε το στρατόπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία. Η εκτίμηση του Κτηματολογίου κατέδειξε αξία τότε €143 εκατ. Η συγκεκριμένη εκτίμηση προβλήθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ήταν η ίδια περίοδος όπου γίνονταν διαπραγματεύσεις από πλευράς κράτους για κοινοπραξία με το Κατάρ. Η συγκεκριμένη εκτίμηση, όπως και οι πολιτικές παρεμβάσεις που γίνονταν παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της συμφωνίας. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από το Κτηματολόγιο, και παρακαλώ διορθώστε αν έχουμε αντιληφθεί λάθος, ότι το ίδιο τεμάχιο γης εκτιμάται στα €5 εκατ. Δηλαδή το Κτηματολόγιο εκτιμά ότι η γη έχει χάσει το 96,5% της αξίας που το ίδιο ο Κτηματολόγιο της προσέδιδε πριν 9 χρόνια. Η εκτίμηση εκείνη στοίχισε απώλειες εκατομμυρίων σε επενδύσεις και απώλειες εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε, κατά πόσο προτίθεστε να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε έρευνα για τον τρόπο που έγιναν εκείνες οι παρεμβάσεις και οι εκτιμήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιώσουν το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, θέλουμε να γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο τεμάχιο γης βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, έναντι ποιου ποσού και σε ποιόν θα πωληθεί».

 

Η ΠΙΟ ΠΑΝΩ ερώτηση κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και, σύμφωνα με το σύνταγμα, ο αρμόδιος υπουργός, ο Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Την απάντηση του κ. υπουργού περιμένει εναγωνίως και ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αμέσως μετά την κατάθεση της ερώτησης της κ. Χαραλαμπίδου, έγραψε: «Αναμένουμε την απάντηση του Τμήματος Κτηματολογίου στο ερώτημα της @Xaralambidou. Στην περίπτωση της σκανδαλώδους ανταλλαγής χαλίτικου με ιδιωτική γη στη Γερμασόγεια, μας είπαν πως οι εκτιμητές τους προσομοιάζουν με χειρουργούς που κάνουν επέμβαση στον εγκέφαλο!»

 

ΜΕΧΡΙ να απαντηθεί μια ερώτηση βουλευτή περνά αρκετός χρόνος. Πολλές φορές και χρόνια. Γι’ αυτό, για να μην περιμένουν εναγωνίως η κ. Χαραλαμπίδου και ο κ. Μιχαηλίδης την απάντηση του ΥΠΕΣ στα καυτά – όντως – ερωτήματα της βουλευτίνας του ΑΚΕΛ, θα τους απαντήσω εγώ, που έζησα τα γεγονότα από πρώτο χέρι, αφού τότε κάλυπτα τις εργασίες της Βουλής.

 

ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ λέει η κ. Χαραλαμπίδου, την περίοδο εκείνη, δηλαδή το 2010, το Κτηματολόγιο εκτίμησε την αξία της κρατικής γης, η οποία στέγαζε το στρατόπεδο απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, στα 143 εκατ. ευρώ. Και η εκτίμηση αυτή έγινε στα πλαίσια της γνωστής επένδυσης που ήθελε να κάνει εκεί το κράτος μας με το Κατάρ, με ανέγερση συγκροτήματος το οποίο θα περιελάμβανε πεντάστερο ξενοδοχείο, πολυτελή γραφεία και διαμερίσματα, εμπορικό κέντρο κι ένα σωρό άλλα οικοδομήματα υψηλών προδιαγραφών, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η συμφωνία ήταν η εξής: Το Κατάρ να βάλει όλα τα λεφτά για την επένδυση και η Κυπριακή Δημοκρατία να βάλει τη γη, αλλά ίδιας αξίας. Δηλαδή, αν η επένδυση θα στοίχιζε 100 εκατομμύρια ευρώ, τα χρήματα αυτά να τα έβαζε όλα το Κατάρ και η κυβέρνηση να έβαζε τη γη αξίας €100 εκατ.

 

ΤΟΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, το 2010, το Κτηματολόγιο εκτίμησε το κρατικό αυτό φιλέτο στα €143  εκατ. Ερώτημα: Γιατί αυτή η, όντως, εξωφρενική εκτίμηση; Ας απαντήσουν οι τότε πρωταγωνιστές, που είναι εν ζωή. Η περιρρέουσα τότε ατμόσφαιρα έλεγε πως σκόπιμα ανεβάσαμε την αξία του φιλέτου απέναντι από το Χίλτον για να ισοσκελίσουμε το χρηματικό ποσό που θα έβαζε το Κατάρ για την επένδυση. Βλέπετε, δεν υπήρχαν άλλα χαλίτικα στη γύρω περιοχή και αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών θα γινόταν ...επανάσταση. Έτσι η μπαμπέσικη τότε κυβέρνησή μας διέταξε το Κτηματολόγιο να εκτιμήσει το υπό αναφορά φιλέτο πάνω από €100 εκατ. Νόμιζε πως θα έπιανε τους Καταρινούς από τη μύτη. Εμείς θα βάζαμε γη αξίας €5 - €10, άντε 20 εκατ. και αυτοί χρήμα €100 και πλέον εκατομμυρίων.

 

ΕΛΑ ΟΜΩΣ που οι Καταρινοί δεν είναι χαζοί: Μπορεί να έχουν τα δισεκατομμύρια και να τα σκορπούν απ’ εδώ και απ’ εκεί, αλλά κορόιδα δεν πιάνονται. Κατάλαβαν το κόλπο της κυβέρνησης και έβαλαν δικούς τους κτηματομεσίτες και αξιολόγησαν την αξία του υπό αναφορά χαλίτικου. Και είδαν την πραγματική του αξία. Κοντά στα €20 με €30 εκατ. Έτσι, αφού κατάλαβαν  ότι η κυβέρνηση ήθελε στην ουσία να τους εκμεταλλευτεί, ότι δεν ήταν έντιμος συνέταιρος, πήραν των ομματιών τους και έφυγαν. Και προχώρησαν σε επενδύσεις σε άλλες χώρες όπου οι κυβερνήσεις είναι αξιόπιστες στις σχέσεις τους.

 

ΤΟΤΕ που λέτε, την περίοδο του 2010, η κυβέρνηση που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τους Καταρινούς ήταν του ΑΚΕΛ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας με το ΑΚΕΛ να ελέγχει όλους τους τομείς της διακυβέρνησης. Συνεπώς, τα καυτά ερωτήματα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου θα πρέπει να απαντήσουν οι τότε υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Χαρίλαος Σταυράκης και Νεοκλής Συλικιώτης και όχι ο σημερινός ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης. Θα ήταν καλό επίσης να ρωτήσουν και τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια και σημερινό βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος φώναξε τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό και τους παρουσίασε μακέτα της επένδυσης με το Κατάρ που δεν θα γινόταν. Δηλαδή ψεύτικη μακέτα. Τους παρουσίασε την επένδυση σαν ζωντανή ενώ αυτή είχε ναυαγήσει. Γιατί; Ακολουθούσαν εκλογές και έπρεπε να πουλήσουν φύκια σαν μεταξωτές κορδέλες…

 

ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ επίσης ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας αντί να αναμένει εναγωνίως την απάντηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, να ερευνήσει ο ίδιος τους λόγους που το Κτηματολόγιο το 2010 ανέβασε την αξία του χαλίτικου απέναντι από το Χίλτον στα 143 εκατ. Οι πρωταγωνιστές είναι εν ζωή. Επίσης θα πρέπει να ερευνήσει και το εξής συγκλονιστικό στοιχείο: Τότε ιδιώτες εκτιμητές γης εκτίμησαν την αξία της γης όπου θα γινόταν η επένδυση με το Κατάρ πολύ πιο κάτω από την αξία της εκτίμησης του Κτηματολογίου. Αλλά στη συνέχεια με νέες εκτιμήσεις ανέβασαν και αυτοί την αξία της εκτίμησης στο ύψος περίπου της αξίας της εκτίμησης του Κτηματολογίου. Γιατί; Μήπως αληθεύει η περιρρέουσα που λέει πως αυτό έγινε μετά από οδηγίες της τότε κυβέρνησης του ΑΚΕΛ; Για να μην υπάρχει διάσταση με το Κτηματολόγιο;

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ της Ειρήνης ξύνει πληγές. Και θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση που θα δοθεί. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί και το εξής: Μέχρι τότε η νομοθεσία απαγόρευε στην κυβέρνηση να ξεπουλά κρατική γη για τέτοιες επενδύσεις. Έτσι για να γίνει η επένδυση με το Κατάρ, η κυβέρνηση Χριστόφια – ΑΚΕΛ άλλαξε τη νομοθεσία. Είναι η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, δηλαδή κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεπουλά κρατική γη. Το ΑΚΕΛ άνοιξε το δρόμο για τέτοιες ενέργειες. Και - θαυμάστε - το παρανοϊκό: Όταν στη συνέχεια ο ΔΗΣΥ ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου και προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο, το ΑΚΕΛ αντέδρασε κατηγορώντας το για ξεπούλημα κρατικής γης…

 

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η επένδυση το Κατάρ έστειλε το 2012 επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας επαναξιολόγηση της συμφωνίας και μείωση της αξίας του ακινήτου απέναντι από το Χίλτον στα 32 εκατομμύρια. Αυτή η επιστολή υπάρχει;

LIVE
LIVE

10:37 Ελλάδα

Άγριο φονικό με δράστη 15χρονο στην Μόρια-Σκότωσε έναν και τραυμάτισε δύο

10:30 Πολιτική

Ερντογάν: Όταν βρούμε ΦΑ, αυτοί που μιλούν εναντίον μας θα στέκονται ουρές μπροστά μας

10:22 Αστυνομικά

Άμορφες μάζες αυτοκίνητα που ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο στη Λεμεσό-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

10:14 Πολιτική

Αμμοχωστιανοί της Πάφου έστειλαν τα δικά τους μηνύματα προσερχόμενοι στις κάλπες

09:49 Κόσμος

Βόμβα στην ΕΕ ετοιμάζει ο Τζόνσον-9 από από τα 39 δις θα δώσει η Βρετανία σε περίπτωση no deal

11:20 Αθλητικά

Φεύγει ο Ραμίρεζ, έρχεται «καυτή» βδομάδα!

09:41 Αστυνομικά

Σε κρίσιμη κατάσταση πρόσωπο που εντοπίστηκε αναίσθητο σε πάρκο στη Λευκωσία

09:31 Ελλάδα

Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στη Σάμο - Δεν απειλεί σπίτια και ξενοδοχεία η φωτιά

09:25 Κόσμος

Στοιχεία σύγκλισης Μακρόν-Τραμπ για Ιράν, εμπόριο και φωτιές στην Αμαζονία

09:18 Κόσμος

G7: Εμπόριο, οικονομία, Αμαζόνιος και Brexit στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών

09:09 Κύπρος

Στα ύψη ο υδράργυρος-Κίτρινη προειδοποίηση από την μετεωρολογική

11:05 Αθλητικά

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

08:55 Κόσμος

SOS για τον Αμαζόνιο! Εκατοντάδες νέες δασικές πυρκαγιές σαρώνουν τη Βραζιλία

08:34 Αστυνομικά

Αυτοσχέδια βόμβα μέσα σε κούτα σε ανοικτό χώρο στην Γιαλιά της Πάφου-Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα

08:28 Πολιτική

Οι Αμμοχωστιανοί ψηφίζουν για τον Δήμαρχό τους-Άνοιξαν οι κάλπες στα 44 εκλογικά κέντρα

08:20 Αστυνομικά

Διπλή τραγωδία στην άσφαλτο-Δύο νεκροί χθες βράδυ σε δύο τροχαία σε Λεμεσό και Λευκωσία

21:14 Αστυνομικά

Αυτοσχέδια βόμβα εντόπισαν μέλη της Αστυνομίας Πάφου – Ήταν έτοιμη για χρήση

11:00 Αθλητικά

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ

21:09 Αστυνομικά

Κατάθεση στους ανακριτές έδωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου – Στην Νομική Υπηρεσία αποστέλλεται ο φάκελος της υπόθεσης

21:00 Κύπρος

Πάνω από τριάντα χιλιάδες Αμμοχωστιανοί εκλέγουν νέο δήμαρχο της πόλης τους

Όλη η ενημέρωση σε ένα App