Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 LIVE ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ | 15:00 ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ LIVE

Το κυπριακό εις βάθος

Στο κοινό ανακοινωθέν της περασμένης Παρασκευής, ύστερα από την άτυπη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά  Ακιντζί αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές του κυπριακού. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι θέλει να πει και τι επιδιώκει η συγκεκριμένη αναφορά, αλλά δεν είναι καθόλου πειστική. Τι σημαίνει συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές του κυπριακού; Οι βασικές αρχές του κυπριακού, είναι εκεί σχεδόν μισό αιώνα και δεν σηκώνουν καμιά συζήτηση ούτε εις βάθος, ούτε εις πλάτος. Οι βασικές, αλλά και μη βασικές, αρχές του κυπριακού είναι καταγραμμένες με ακρίβεια και λεπτομέρεια στη Συμφωνία Κορυφής Μακαρίου – Ντενκτάς 1977, στην Συμφωνία Κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς 1979, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου Παπαδόπουλου – Ταλάτ, 2006 και στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, 11ης Φεβρουαρίου, 2014. Οι βασικές αρχές κυπριακού έχουν συμφωνηθεί και σφραγισθεί ήδη και δεν επιδέχονται διαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης, όπως έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί. Το δε κυπριακό και στις λεπτομέρειές του έχει  συζητηθεί εξαντλητικά τα τελευταία 4 χρόνια από τους δυο σημερινούς ηγέτες των κοινοτήτων, Αναστασιάδη και Ακιντζί (εννοείται τα δυο από τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αφού τα δυο πιο πρόσφατα δεν υπάρχει καμιά διαδικασία για το κυπριακό).

 

Οι δυο συνομιλητές γνωρίζουν πού υπάρχουν διαφωνίες καθώς και ότι αυτές δεν μπορούν πια να επιλυθούν μέσα από περαιτέρω διαπραγμάτευση. Αυτό το συνειδητοποιήσαμε με τον πιο δραματικό τρόπο το 2017, όταν ζήσαμε το χειρότερο ναυάγιο στο κυπριακό, λίγα μέτρα πριν από μια τελική και συνολική λύση του κυπριακού. Τότε, όμως, είχε διαμορφωθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες οποίο προσφέρει ένα τελικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό, δίνοντας απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα των δυο πλευρών. Το πλαίσιο κατατέθηκε γραπτώς στις 30 Ιουνίου 2017. Στις 4 Ιουλίου δόθηκαν κάποιες προφορικές διευκρινίσεις και διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο το οποίο δεν τέθηκε καν στο τραπέζι, όταν τα τραπέζι αναποδογυρίστηκε.

 

Αυτό που υπολείπεται, λοιπόν, δεν είναι διαπραγμάτευση ή περαιτέρω συζήτηση. Οι συζητήσεις ότι ήταν να αποδώσουν το έχουν κάνει. Άλλωστε, όλοι αναγνωρίζουμε πως στο Κραν Μοντανά είχαν αποδώσει σχεδόν το τέλειο. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε τον πυρήνα του κυπριακού (κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων), ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε λύση για ένα κανονικό – φυσιολογικό κράτος και αυτό που απομένει (σύμφωνα με τους Μαυρογιάννη, Κασουλίδη κ.α.) είναι η συμπλήρωση κάποιων κενών, μέσα από μια διαδικασία 2-3 μηνών. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας που υιοθέτησε την έκθεσή του, αυτό που υπολείπεται είναι η πολιτική βούληση. Και πρέπει να πούμε πως αυτή δεν είναι μια υποχρέωση των δυο ηγετών, μόνο, αλλά της πολιτικής ηγεσίας γενικά και της κοινωνίας ακόμα, γενικότερα.

LIVE
LIVE

13:37 Αστυνομικά

Φυτώριο κάνναβης στο σπίτι 26χρονου στην Λεμεσό

13:35 Πολιτική

Στην Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Οζερσάι, αύριο αναχωρεί και ο Ακιντζί

13:30 Κόσμος

Αποκαλύψεις που καίνε το Μπάκινγχαμ: «Έτσι με πούλησαν στον πρίγκιπα Άντριου»

12:55 Κόσμος

Ιατρικό θαύμα στην Ινδία-Γεννήθηκαν δίδυμα, το ένα με 4 επιπλέον άκρα-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

12:32 Αστυνομικά

Τέλος αγωνίας για την 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στη Λάρνακα

13:20 Αθλητικά

ΒΙΝΤΕΟ: Η χαμένη ευκαιρία της χρονιάς στο Λευκοθέα-Πύργος!

12:16 Κόσμος

Κίνα: Φόρτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς - Νεκροί και τραυματίες στο σημείο

11:58 Κόσμος

Όμηρος αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από τέσσερα χρόνια

11:45 Κόσμος

Πεπεισμένος ο Γιούνκερ ότι το Brexit θα συμβεί

11:39 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εξαφανίστηκε 13χρονη στη Λάρνακα

11:20 Αστυνομικά

Πέντε εβδομάδες άφαντη η 46χρονη Arlene-Έκκληση αστυνομίας στο κοινό για βοήθεια

13:05 Αθλητικά

«Μόνο περηφάνια»

11:15 Κόσμος

«Πράξη πολέμου» αν αποδειχθεί ότι η επίθεση στην Aramco έγινε από το Ιράν

11:02 Ελλάδα

Κρήτη: Ξυλοκόπησε άγρια την 15χρονη κόρη του για ένα SMS

10:47 Κύπρος

Ο Χαμπιαούρης καλεί τους εκπαιδευτικούς σε διάλογο

10:18 Κόσμος

Τραγωδία: Της έκανε υποβρύχια πρόταση γάμου αλλά δεν βγήκε ποτέ στην επιφάνεια

10:02 Κύπρος

Βροχές στα ορεινά το απόγευμα-Ανεβαίνει η θερμοκρασία από αύριο

12:35 Αθλητικά

Κάτω η μπάλα

09:58 Κόσμος

Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

09:38 Κόσμος

Δυναμικές διαδηλώσεις κατά Σίσι στο Σουέζ-Συγκρούσεις και επεισόδια με την αστυνομία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App