Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 LIVE SHOPPING STAR | 19:00 ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ LIVE

Ο Γκουτέρες το είπε πριν δυο χρόνια

Στη λήξη της αποτυχημένης διάσκεψης του Κραν Μοντανά, ο Γενικός Γραμματέας αφού ευχήθηκε καλή τύχη στους κατοίκους του νότου και του βορρά της Κύπρου, άφησε μια σύντομη, απλή και σαφή υπόδειξη η οποία συνίσταται στο εξής: Είμαστε στη διάθεσή σας, αποφασίστε μόνοι σας, συμφωνείστε μόνοι σας και μετά φωνάξετε κι εμάς. Όπως είχε πει και στις παραμονές της διάσκεψης του Κραν Μοντανά, «η τύχη της διαδικασίας είναι στα χέρια τους» και επομένως στα χέρια τους είναι και η συνέχεια.

Μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα (7/7/17) πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να κουνηθεί φύλο στο κυπριακό. Οι δυο εκθέσεις του που προηγήθηκαν, απλώς επιβεβαίωσαν πως αν οι δυο ηγέτες της Κύπρου δεν αναμοχλεύσουν οι ίδιοι τα νερά, δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά κίνηση από τα Ηνωμένα Έθνη. Μια ματαιοπονία ασκήθηκε τον Απρίλιο του 2018 με το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί και οδήγησε στο μηδέν. Τον Αύγουστο του 2018 γνωρίσαμε την αμίλητη κα Λουτ η οποία ήλθε σε μια αποστολή ενός και μοναδικού ταξιδιού για να πάρει μια απλή απάντηση, αν τα δυο μέρη δεσμεύονται με όλα εκείνα που τους οδήγησαν στο Κραν Μοντανά και εάν πιστεύουν ότι μια νέα διάσκεψη θα πετύχει και γιατί. Η κα Λουτ δεν πήρε την απάντηση και έφυγε. Ξανάρθε και ξανάφυγε άπραχτη άλλες τρεις φορές.

 

Φαινόταν ότι το κυπριακό οδηγείται στις ελληνικές καλένδες, μέχρι που η Τουρκία ανέβασε την ένταση το ενδιαφέρον με τις προκλήσεις της στη θάλασσα της Κύπρου και οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στην άτυπη συνάντηση του περασμένου μήνα και ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται με εκείνα όλα  που τους είχαν οδηγήσει στο Κραν Μοντανά. Θέση τους είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που ναυάγησαν. Το σημείο που ναυάγησαν ο ΓΓ του ΟΗΕ το χαρακτήρισε «κατάληξη σε άνευ προηγουμένου πρόοδο», εξηγώντας ότι «οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά στην τελική συμφωνία». Και δήλωσε «έτοιμος να βοηθήσει τις πλευρές σε περίπτωση που αποφασίσουν από κοινού να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί, η στρατηγική συμφωνία που αναδύθηκε στο Κραν Μοντάνα».

 

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η κα Λουτ έχει πάρει τέτοια απάντηση από τις δυο πλευρές. Αν, δηλαδή, οι δυο πλευρές δεσμεύονται με το Κοινο Ανακοινωθέν του ‘14 και με όλες τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες (οι όροι αναφοράς) που τους οδήγησαν στο σημείο λίγο πριν από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Τα όσα δημοσιεύονται υπό μορφή πληροφοριών, δηλώσεων ή εκτιμήσεων πείθουν για το αντίθετο. Εάν θεωρούμε ότι οι όροι αναφοράς είναι επικεφαλίδες για ν’ αρχίσουμε απ’ την αρχή διαπραγματεύσεις ή ότι η Λουτ ήλθε να οργανώσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τον ερχόμενο Μάιο μετά τις τ/κ εκλογές, πλανώμαστε. Η Λουτ ήρθε για να διαπιστώσει αν «οι δυο πλευρές αποφάσισαν από κοινού να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί, η στρατηγική συμφωνία που αναδύθηκε στο Κραν Μοντάνα». Και δεν πήρε απάντηση για τέταρτη μέρα.

LIVE
LIVE

18:41 Αστυνομικά

Λεμεσός: Τέλος στην αγωνία για την 15χρονη - Επέστρεψε στο χώρο διαμονής της

18:37 Πολιτική

Tα ΗΕ να ενεργούν με βάση τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο λέει ο «πρωθυπουργός»

18:20 Οικονομία

Πτωτικές τάσεις την Δευτέρα 27/01 στο Χρηματιστήριο

18:18 Υγεία

Σκοπεύετε να ταξιδέψετε; Αυτές είναι οι 13 χώρες με κρούσματα του κοροναϊού

18:03 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλετιστή στη Λευκωσία – Ασθενοφόρο στο σημείο

18:40 Αθλητικά

ΜΟΝΟΣ

17:51 Αστυνομικά

Συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας ο Παπασταύρου

17:29 Οικονομία

Μείωση σε μηνιαία βάση και αύξηση σε ετήσια για τις ολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών

17:21 Αστυνομικά

Λευκωσία: Θείος κακοποιούσε σεξουαλικά τη 14χρονη ανιψιά του με νοητική υστέρηση – Πότε δρούσε «ανενόχλητος»

17:16 Κύπρος

Τι ψάχνουν οι πιο πολλοί κύπριοι στο διαδίκτυο

17:02 Κύπρος

Ξανά στον χορό με τις καταιγίδες από αύριο – Τι λέει η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

18:40 Αθλητικά

Ο Τρισκόφσκι και η μεταγραφή

16:41 Κόσμος

Κοροναϊός: «Μείνε δυνατή Ουχάν» - Συγκλονιστικά βίντεο από την πόλη «φάντασμα»

16:26 Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης από το Άουσβιτς: Να μην ξαναζήσουμε τέτοια ανείπωτη τραγωδία

16:16 Ελλάδα

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣτΕ

16:05 Οικονομία

Θετικό για τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να είναι το μέτρο για πρόωρη αφυπηρέτηση στο δημόσιο τομέα

15:59 Κύπρος

Αυτά είναι τα επιδόματα και τα κριτήρια του Υπουργείου Εργασίας- VIDEO

18:40 Αθλητικά

ΜΟΝΟΣ

15:56 Agora

Της ΕΚΟ το καλύτερο Εκθεσιακό Περίπτερο στο 16ο «Boyz Stuff Show»

15:45 Κύπρος

Η απάντηση της ΚΟΠ στις αποκαλύψεις Παπασταύρου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App