Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 LIVE X-FACTOR | 00:50 Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ LIVE

Κακοπληρωτές ενοικιαστές και ενοίκια

Η ΠΡΟΤΑΣΗ νόμου του ΔΗΣΥ για εξώσεις κακοπληρωτών ενοικιαστών, που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι μία πρόταση, που επί της αρχής της βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αποσκοπεί στο να διορθώσει ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της παρούσας συγκυρίας.

ΕΙΝΑΙ γεγονός, ότι από τη μία η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών και από την άλλη η ανεξέλεγκτη και εκτός λογικής αύξηση των ενοικίων σε εμπορικά και κυρίως οικιστικά υποστατικά, έχουν αυξήσει κατακόρυφα των αριθμών των κακοπληρωτών ενοικιαστών, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες να χάνουν τα εισοδήματα τους αλλά και εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες υποστατικά, να παραμένουν εγκλωβισμένα από ενοικιαστές που είτε αδυνατούν πραγματικά, είτε εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν καταβάλλουν τα συμφωνηθέντα ενοίκια.

ΜΙΑ νομοθετική ρύθμιση που να βάζει τέλος στην κατάσταση αυτή και θα τονώσει σημαντικά την αγορά αλλά κυρίως θα απελευθερώσει εγκλωβισμένα σήμερα υποστατικά, αυξάνοντας έτσι την προσφορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση των σημερινών εξωφρενικών ενοικίων, αμβλύνοντας έτσι το τεράστιο σημερινό στεγαστικό πρόβλημα, είναι προφανές ότι είναι αναγκαία.

ΓΙΑ ΝΑ συμβούν όμως αυτά επιβάλλεται να υπάρξει παράλληλα και ανάλογη νομοθετική ρύθμιση και για το ύψος των ενοικίων. Γιατί αν αρχίσουμε να βγάζουμε στον δρόμο ενοικιαστές εμπορικών ή οικιστικών υποστατικών, που δεν μπορούν να καταβάλλουν τα σημερινά δυσθεώρητα ενοίκια και οι ιδιοκτήτες τους συνεχίσουν ανεξέλεγκτα να απαιτούν τα ίδια υπέρογκα ενοίκια, εκείνο που θα καταφέρουμε μόνο είναι να κλείσουν επιχειρήσεις και καταστήματα στέλνοντας πολλούς συμπολίτες μας στην ανεργία, να μείνουν οικογένειες άστεγες στους δρόμους, οξύνοντας κατακόρυφα το σημερινό ήδη μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και να αυξήσουμε δραστικά τα ήδη πάρα πολλά ανεκμετάλλευτα υποστατικά που ερειπώνονται κενά σε κάθε γωνιά των πόλεων μας, με πολλαπλές συνεπακόλουθες περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις.

ΣΕ ΑΥΤΗ δηλαδή την περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος, στην προσπάθεια μας να διορθώσουμε ένα πρόβλημα, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα και αυτό τον κίνδυνο οι νομοθέτες μας δεν πρέπει να τον προσπεράσουν με την συνήθη κοντόφθαλμη προσέγγιση, του... «κλείνουμε μία τρύπα και ανοίγουμε δέκα».

ΣΩΣΤΟΣ και αναγκαίος λοιπόν ο προτεινόμενος νόμος για τον τερματισμό της ομηρίας ιδιοκτητών και υποστατικών από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, όμως παράλληλα, ίσως και πριν από αυτόν, η Βουλή και το Κράτος έχουν υποχρέωση να ασχοληθούν επιτέλους και με την προστασία των ενοικιαστών από τον παραλογισμό και την αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών.

ΓΙΑΤΙ για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους το καλύτερο και αποτελεσματικότερο  φάρμακο για την εξάλειψη των κακοπληρωτών ενοικιαστών είναι η εκλογίκευση των ενοικίων και η προσγείωση τους στην σημερινή κυπριακή πραγματικότητα. Όταν καταφέρουμε να έχουμε ενοίκια Κύπρου και όχι Χονγκ-Κονγκ, Ν. Υόρκης, Ζυρίχης και Λονδίνου, τότε κανένας δεν θα ήθελε να είναι κακοπληρωτής και να επικρέμεται επί της κεφαλής του ο κίνδυνος της έξωσης.

ΚΑΙ ΑΣ μην επικαλούνται κάποιοι το αστείο επιχείρημα των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Γιατί και στις ελεύθερες αγορές γίνονται εκεί που κρίνεται αναγκαίο νομοθετικές ρυθμίσεις και σε πολλές χώρες και πόλεις του εξωτερικού επιβάλλονται ρυθμίσεις και οροφές στα ενοίκια και σε τελική ανάλυση, αν οι ενοικιαστές είναι καταδικασμένοι να αφήνονται έρμαιο στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με την ίδια λογική θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι το ίδιο ας ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες.

LIVE
LIVE

21:25 Κύπρος

Άναψαν το δέντρο της μνήμης για τους αγνοούμενους στην Πλατεία Ελευθερίας

21:15 Οικονομία

Τα κονδύλια που σταύρωσε η Βουλή πριν την έγκριση του προϋπολογισμού

20:45 Κύπρος

Κλειδώνονταν για να γλιτώσουν οι νοσηλευτές – Τι είπαν για τη σημερινή στάση εργασίας

20:36 Κόσμος

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων Γερουσίας ΗΠΑ νομοσχέδιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

20:13 Κύπρος

Εξαφανίστηκε εδώ και 10 χρόνια - Η μυστήρια υπόθεση που συνδέεται με την Κύπρο

21:35 Αθλητικά

LIVE: Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας

19:15 Πολιτική

Προσχέδιο απόφασης Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

19:03 Οικονομία

Με 29- 23 πέρασε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020  

18:25 Κόσμος

Ετοίμαζαν τρομοκρατικά κτυπήματα στη Δανία  - 20 συλλήψεις σε όλη τη χώρα

17:46 Κύπρος

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας πάνω από την Κύπρο – Οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο

17:43 Κύπρος

Δεν… άντεξε και απάντησε σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ο Υπουργός Υγείας  για  το ΓΕΣΥ

21:30 Αθλητικά

Δεν πίστευαν στα μάτια τους!

17:05 Κύπρος

Alert: Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες τα ξημερώματα – Πόσο αναμένεται να βρέξει σε έξι ώρες

16:45 Αστυνομικά

Στη φυλακή 63χρονος από την Πάφο για παιδική πορνογραφία

16:43 Αστυνομικά

Τον ψάχνει η Αστυνομία για σωρεία αδικημάτων

16:34 Αστυνομικά

«Δεν ζήτω αλλά πουλώ»  – Οι απίστευτες δικαιολογίες που δίνουν οι ζητιάνοι στην Αστυνομία

16:21 Παραπολιτικά

Μια Βουλγάρα πάνω, μια Βουλγάρα κάτω

21:20 Αθλητικά

«Πέταξε» ψηλά το Περιστέρι

16:19 Παραπολιτικά

Κι αν τον πλύνεις

16:12 Κύπρος

«Φέρνω σου κάθε μέρα 100 ευρώ, εν ζωήν που ζιώ» - Καταγγελία σοκ για γιο που κτυπά τον πατέρα του για να ζητιανεύει στη Λευκωσία

Όλη η ενημέρωση σε ένα App