Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 LIVE ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ | 03:10 ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ LIVE

Κακοπληρωτές ενοικιαστές και ενοίκια

Η ΠΡΟΤΑΣΗ νόμου του ΔΗΣΥ για εξώσεις κακοπληρωτών ενοικιαστών, που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι μία πρόταση, που επί της αρχής της βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αποσκοπεί στο να διορθώσει ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της παρούσας συγκυρίας.

ΕΙΝΑΙ γεγονός, ότι από τη μία η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στα εισοδήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών και από την άλλη η ανεξέλεγκτη και εκτός λογικής αύξηση των ενοικίων σε εμπορικά και κυρίως οικιστικά υποστατικά, έχουν αυξήσει κατακόρυφα των αριθμών των κακοπληρωτών ενοικιαστών, με αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες να χάνουν τα εισοδήματα τους αλλά και εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες υποστατικά, να παραμένουν εγκλωβισμένα από ενοικιαστές που είτε αδυνατούν πραγματικά, είτε εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν καταβάλλουν τα συμφωνηθέντα ενοίκια.

ΜΙΑ νομοθετική ρύθμιση που να βάζει τέλος στην κατάσταση αυτή και θα τονώσει σημαντικά την αγορά αλλά κυρίως θα απελευθερώσει εγκλωβισμένα σήμερα υποστατικά, αυξάνοντας έτσι την προσφορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και στη μείωση των σημερινών εξωφρενικών ενοικίων, αμβλύνοντας έτσι το τεράστιο σημερινό στεγαστικό πρόβλημα, είναι προφανές ότι είναι αναγκαία.

ΓΙΑ ΝΑ συμβούν όμως αυτά επιβάλλεται να υπάρξει παράλληλα και ανάλογη νομοθετική ρύθμιση και για το ύψος των ενοικίων. Γιατί αν αρχίσουμε να βγάζουμε στον δρόμο ενοικιαστές εμπορικών ή οικιστικών υποστατικών, που δεν μπορούν να καταβάλλουν τα σημερινά δυσθεώρητα ενοίκια και οι ιδιοκτήτες τους συνεχίσουν ανεξέλεγκτα να απαιτούν τα ίδια υπέρογκα ενοίκια, εκείνο που θα καταφέρουμε μόνο είναι να κλείσουν επιχειρήσεις και καταστήματα στέλνοντας πολλούς συμπολίτες μας στην ανεργία, να μείνουν οικογένειες άστεγες στους δρόμους, οξύνοντας κατακόρυφα το σημερινό ήδη μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και να αυξήσουμε δραστικά τα ήδη πάρα πολλά ανεκμετάλλευτα υποστατικά που ερειπώνονται κενά σε κάθε γωνιά των πόλεων μας, με πολλαπλές συνεπακόλουθες περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις.

ΣΕ ΑΥΤΗ δηλαδή την περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος, στην προσπάθεια μας να διορθώσουμε ένα πρόβλημα, να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα και αυτό τον κίνδυνο οι νομοθέτες μας δεν πρέπει να τον προσπεράσουν με την συνήθη κοντόφθαλμη προσέγγιση, του... «κλείνουμε μία τρύπα και ανοίγουμε δέκα».

ΣΩΣΤΟΣ και αναγκαίος λοιπόν ο προτεινόμενος νόμος για τον τερματισμό της ομηρίας ιδιοκτητών και υποστατικών από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, όμως παράλληλα, ίσως και πριν από αυτόν, η Βουλή και το Κράτος έχουν υποχρέωση να ασχοληθούν επιτέλους και με την προστασία των ενοικιαστών από τον παραλογισμό και την αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών.

ΓΙΑΤΙ για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους το καλύτερο και αποτελεσματικότερο  φάρμακο για την εξάλειψη των κακοπληρωτών ενοικιαστών είναι η εκλογίκευση των ενοικίων και η προσγείωση τους στην σημερινή κυπριακή πραγματικότητα. Όταν καταφέρουμε να έχουμε ενοίκια Κύπρου και όχι Χονγκ-Κονγκ, Ν. Υόρκης, Ζυρίχης και Λονδίνου, τότε κανένας δεν θα ήθελε να είναι κακοπληρωτής και να επικρέμεται επί της κεφαλής του ο κίνδυνος της έξωσης.

ΚΑΙ ΑΣ μην επικαλούνται κάποιοι το αστείο επιχείρημα των κανόνων της ελεύθερης αγοράς. Γιατί και στις ελεύθερες αγορές γίνονται εκεί που κρίνεται αναγκαίο νομοθετικές ρυθμίσεις και σε πολλές χώρες και πόλεις του εξωτερικού επιβάλλονται ρυθμίσεις και οροφές στα ενοίκια και σε τελική ανάλυση, αν οι ενοικιαστές είναι καταδικασμένοι να αφήνονται έρμαιο στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με την ίδια λογική θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι το ίδιο ας ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες.

LIVE
LIVE

22:44 Κόσμος

Έρευνα κατά απερχόμενου Γάλλου Πρωθυπουργού και δύο πρώην Υπ. Υγείας για την πανδημία

22:28 Ελλάδα

Απαγωγή Μαρκέλλας: Ο πρώην σύζυγος της 33χρονης αποκαλύπτει -  «Έλειπε από το σπίτι τις νύχτες»

22:08 Lifestyle

Σάκης Ρουβάς για την επέτειο γάμου με την Κάτια Ζυγούλη: Από την πρώτη στιγμή που σε είδα, αισθάνθηκα μια πρωτοφανή έλξη

21:56 Κόσμος

Δραματική έκκληση του ΠΟΥ: Οι κυβερνήσεις να αφυπνιστούν κατά του κορωνοϊού, οι αριθμοί δεν ψεύδονται

21:52 Ελλάδα

Πέθανε η ηθοποιός Αφροδίτη Γρηγοριάδου

23:55 Αθλητικά

Θέλει τον Ντε Ρόσι για προπονητή!

21:41 Αστυνομικά

Πρώτη επίσκεψη στις φυλακές για την Γιολίτη – Θέλει φυλακές κόσμημα

21:35 Οικονομία

Ψηφίστηκε ο νόμος για την ανάθεση καθηκόντων στον Έφορο Φορολογίας

21:24 Οικονομία

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου: Διοικητικό πρόστιμο €650.000 στη Commerzbank AG για χειραγώγηση

21:20 Κύπρος

Ένα κρούσμα από το Καζακστάν στα κατεχόμενα

21:15 Οικονομία

Συνεχίζεται το σίριαλ με τη λίστα Γιωρκάτζιη – Συστήθηκε πολυμελής ειδική επιτροπή στη Βουλή

23:40 Αθλητικά

Προπονητής της χρονιάς στο Ισραήλ ο Ίβιτς

20:57 Οικονομία

Όλες οι ελπίδες στον Αύγουστο – Ικανοποίηση τουριστικών φορέων από απόφαση για Βρετανία

20:42 Κύπρος

Οι επιπρόσθετες χαλαρώσεις που αποφασίστηκαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο – Σφραγίζει την Τετάρτη το Υπουργικό

20:28 Αστυνομικά

Πήγε να καθαρίσει την αυλή του σπιτιού του και εντόπισε χειροβομβίδα – Σε κινητοποίηση η Αστυνομία

20:15 Κόσμος

Η κατάσταση με την πανδημία διεθνώς - Χαλάρωση του νόμου για μάσκες από Μπολσονάρου

19:37 Κύπρος

Αυξάνει το όριο ηλικίας για αγορά αλκοόλ η Βουλή - Αύξηση και στα εξώδικα σε όσους πωλούν σε ανήλικους

23:35 Αθλητικά

Γκολάρα με ραμπόνα από το κόρνερ και ξυπόλητος! (vid)

19:30 Κύπρος

Αναχώρησε για τα κατεχόμενα το πλοίο C-124 της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

19:15 Ελλάδα

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Τα 13 σε πύλες εισόδου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App