Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019 LIVE ΑΙΧΜΕΣ | 16:45 ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ LIVE

Ενός κακού μύρια έπονται

Όπως πολύ ορθά έγραψε την περασμένη Τρίτη (5/11/19) ο Αλέκος Κωνσταντινίδης στη στήλη του, «αυτό που πουλάμε δεν είναι το κυπριακό διαβατήριο. Είναι το ευρωπαϊκό διαβατήριο που εξασφαλίσαμε με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι γιατί οι ξένοι επενδυτές που εμπιστεύονται τη χώρα μας πολλαπλασιάστηκαν επειδή η χώρα μας ανέκτησε διεθνώς την αξιοπιστία της». Και το ευρωπαϊκό διαβατήριο το πουλάμε όχι γιατί το αποφάσισε ένας υπουργός ή ένας λειτουργός του δημοσίου, αλλά γιατί το αποφάσισε το κυπριακό κράτος μέσα από μια πρωτοφανώς ομόθυμη εθνική απόφαση στην οποία συνέπραξαν οι πάντες, κυβέρνηση και βουλή από το 2011, ως αυτοσκοπό. Ενόψει της οικονομικής κρίσης κυβέρνηση και κόμματα συμφώνησαν να δοθούν κίνητρα σε πλούσιους ξένους να φέρουν λεφτά στην Κύπρο. Ο νόμος που ψηφίστηκε ομόφωνα και από αυτούς που κατηγορούνται και από αυτούς που ζητούν ανάληψη ευθυνών δεν ήταν παρά προσκλητήριο στην ελεύθερη Κέρκυρα. «Φέρτε μας λευκό ποινικό μητρώο, δείξε τα μας δύο εκατομμύρια καθαρά λεφτά και εμείς σας δίνουμε ευρωπαϊκό διαβατήριο και ένα σπιτάκι».  Αυτό απαιτούσε η ομόφωνα ψηφισμένη νομοθεσία για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία δέχτηκε κύμα καταγγελιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ασφαλώς και η νόμιμη αυτή αρπαχτή αξιοποιήθηκε από επιτήδειους και τυχοδιώκτες, ασφαλώς και από αυτήν ωφελήθηκαν ιδιαιτέρως οι ορισμένοι γνωστοί και εκτοξεύτηκαν οι πύργοι της Λεμεσού, (και ένας σημαντικός κλάδος της κυπριακής οικονομίας). Δεν παραβίασε κανείς τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αναζητούνται σήμερα έως και ποινικές ευθύνες. Παραβιάστηκαν, όμως, κατάφωρα οι κανόνες της πολιτικής ηθικής και των ευρωπαϊκών αρχών και γι’ αυτό οι ευθύνες βαραίνουν όλους.

Είναι γεγονός ότι η οργή των Βρυξελλών επέφερε βελτιώσεις στο «επενδυτικό» πρόγραμμα, αλλά κατόπιν εορτής. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης διευκρίνισε πως από το ένα στάδιο (όταν παραχωρούνταν τα προβληματικά διαβατήρια) αυτή τη στιγμή έγιναν πέντε τα στάδια δέουσας επιμέλειας. Και «επειδή δεν υπήρχαν τα πέντε εργαλεία στην αρχή, οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν χωρίς αυτά τα εργαλεία θα περάσουν από τη βάσανο του συστήματος».

Ενός κακού μύρια έπονται. Αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου το άτομο που απέκτησε κυπριακό διαβατήριο βαρύνεται  με ποινικές υποθέσεις είτε πριν και δεν το γνώριζαν οι κυπριακές αρχές, είτε μετά την απόκτηση του, τότε τα πράγματα είναι εύκολα. Αν αρχίσουμε όμως να κρίνουμε με τα σημερινά κριτήρια (τα εργαλεία) όσους πολιτογραφήθηκαν με τα τότε κριτήρια, τότε θα έχουμε χειρότερα από αυτά που ζούμε. Θα μπούμε σε φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν θα βγαίνουμε. Μόνη σίγουρη, σοβαρή και υπεύθυνη διέξοδος είναι η κατάργηση του θεσμού της κατ’ εξαίρεση παραχώρησης διαβατηρίων, όπως έκανε και η Βουλγαρία. Ενόψει, δε, του γεγονότος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικασία για την ενιαιοποίηση κανονισμών που θα αφορούν όλα τα κράτη, δεν έχουμε παρά περιμένουμε. Μόνο έτσι  θα πάψουν να μας περιγελούν οι πάντες και θα επανακτήσουμε την αξιοπιστία εκείνην που μας εισήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

LIVE
LIVE

15:15 Lifestyle

O Αντώνης Κατσαρής μιλά για το θέατρο τους νέους ηθοποιούς και τους ερασιτέχνες...

15:04 Lifestyle

Οι «Φωλιά των Κου Κου» μίλησαν στο «Έλα να δεις» και αποκάλυψαν από που εμπνεύστηκαν για το όνομα - VIDEO

14:56 Πολιτική

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Θα κρίνουμε τον Πρόεδρο από το αποτέλεσμα της τριμερούς

14:30 Αστυνομικά

Ακάμας: Απευθείας σε πέντε διαφορετικά σημεία και με μελετημένη απόσταση τέθηκαν οι εστίες φωτιάς

14:30 Κύπρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυρκαγιά ανάμεσα σε δύο χωριά της επαρχίας Λεμεσού

15:10 Αθλητικά

Τα Public και η Cyta ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους

13:59 Κύπρος

Οργισμένοι κυνηγοί πίσω από τις φωτιές στον Ακάμα; Τους δηλητηρίαζαν οι τόπακες του σκύλους τους

13:41 Πολιτική

Θλίψη και αγανάκτηση Άντρου για τις πυρκαγιές – Ζητεί ολοκληρωμένο σχέδιο για Ακάμα

13:37 Κόσμος

Βολιβία: Η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος Άνιες διόρισε νέα κυβέρνηση

13:33 Κόσμος

Μετά τις εκλογές θα προτείνει νέο Ευρωπαίο επίτροπο το Ηνωμένο Βασίλειο

13:33 Αστυνομικά

Ελεύθεροι άλλοι δύο ύποπτοι για την απόπειρα φόνου στην Έγκωμη - Χωρίς κατηγορίες ενώπιον τους

15:00 Αθλητικά

ΕΝΤΕΧΝΟ…

13:31 Ελλάδα

Στις ΗΠΑ απελαύνεται ο τζιχαντιστής που δεν αποδέχτηκε η Ελλάδα

13:20 Αστυνομικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Παραδόθηκε στις αρχές ο 39χρονος που το «σκάσε» από την ψυχιατρική μονάδα στη Λεμεσό

13:02 Οικονομία

Απόλυτη ικανοποίηση Αβέρωφ μετά τη συζήτηση με την Τρ. Κύπρου για το θέμα των χρεώσεων

12:45 Πολιτική

Τρίζει τα δόντια στους εμπρηστές του Ακάμα ο Αναστασιάδης

12:37 Αστυνομικά

«Χτύπησαν» και πάλι οι ανεγκέφαλοι στα σχολεία – Ζημιές στο Λύκειο Λινόπετρας στη Λεμεσό

14:50 Αθλητικά

ΕΤΟΙΜΗ!

12:35 Κύπρος

Αναστέλλει τις νέες χρεώσεις η Τράπεζα Κύπρου

12:30 Οικονομία

Γραπτή δήλωση CEO Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Νικολάου

Όλη η ενημέρωση σε ένα App